Gyakran vagy álmos napközben?

Nagyon súlyos betegség állhat a háttérben

Még az orvos sem mindig gondol rá, pedig időben kell kezelni.

nagykep?cikkid=163007&kep=almos21-lead
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A narkolepszia férfiak és nők körében azonos arányban fordul elő. Kialakulása jellemzően serdülő- és fiatal felnőttkorban kezdődik. Első jele rendszerint a túlzott nappali fáradtság, napközbeni aluszékonyság, amely akár hónapokig vagy évekig is fennállhat. Dr. Vida Zsuzsanna neurológus, szomnológus, a JóAlvás Központ főorvosa beszélt a ritka és alig ismert betegségről.

Mi a narkolepszia?

A narkolepszia a központi idegrendszer betegsége, amelynek legjellegzetesebb tünete a túlzott nappali fáradtság. Emellett jelentkezhet még izomgyengeség is. Gyakori kísérő tünete a hypnagog hallucináció, melynek során a betegek főként elalváskor jelentkező, általában fenyegető tartalmú, álomszerű élményekről számolnak be.

A narkolepszia harmadik jellegzetes tünete az alvásparalízis. Az akaratlagos mozgásképtelenség jelentkezhet az alvás kezdetekor és az ébredések során, illetve a napközbeni alvásepizódokhoz társulva. Időtartama pár másodperctől néhány percig tarthat.

A betegek a roham alatt nem képesek beszélni, hangot adni vagy a szemüket kinyitni. Eszméletüknél vannak, képesek környezetüket érzékelni, de nem tudnak vele kapcsolatot teremteni.

Hazánkban közel ötezer narkolepsziás beteg él, azonban csak töredékét ismerték fel és kezelik. A betegség gyakran nem diagnosztizált, vagy téves diagnózis születik.

A narkolepszia pszichés következményei

Az egyéb tünetek közül kiemelendő az éberség csökkenése, aluszékonyság vagy álomittasság formájában. Ha a narkolepsziások álmosak, és nem tudnak lefeküdni, félálomban is képesek automatikusan tovább tevékenykedni.

Autóvezetéskor figyelmetlenek, és előfordul, hogy ismeretlen helyen találják magukat. Gyakori az állandó nyugtalanság, tanácstalanság, másodlagosan kifejlődő pszichopatológiai jelenségként a reménytelenség, félelmek, kisebbrendűség érzése, hangulatzavar és szociális izoláció.

Az Amerikai Alvás Társaság becslései alapján az Egyesült Államokban a 125-200 ezer narkolepsziás beteg közül nem egészen 50 ezren részesülnek megfelelő kezelésben. Ennek legfőbb oka, hogy a háziorvosok rendszerint ritkán gondolnak arra, hogy a betegnél jelentkező fáradtság, koncentrációs és memóriaprobléma a narkolepszia kezdeti tünete is lehet.

A pontos diagnózisban a beteg segíthet

A narkolepszia vizsgálata során a beteg részletes kikérdezése mellett specifikus kérdőíves vizsgálatokat is végeznek általában. Az Ullanlinna Narkolepszia Skála elemzése átfogó információkat nyújt a narkolepszia tüneteiről. A betegség diagnózisát segíti, ha a beteg feljegyzéseket és alvásnaplót vezet a tünetekről, illetve arról, hogy a panaszok milyen környezetben és milyen külső hatásokra jelentkeztek intenzívebben. Emellett alvásvizsgálatra is sor kerülhet.

Kezelési alternatívák

Nem csak a gyógyszer segít

A narkolepszia kezelésének egyaránt fontos eleme a gyógyszeres és viselkedésterápia.

A kezelés minden esetben személyre szabottan, a beteg munkájának, életvitelének és a tünetek súlyosságának függvényében történik. A terápia heteket, hónapokat is igényelhet, mire hatása a beteg számára a mindennapok során is érzékelhető javulást hoz.

A család és a környezet is fontos

A narkolepszia kezelése akkor lehet sikeres, ha a beteg környezete is segíti a gyógyulást. Fontos ezért a családtagok bevonása, mert a páciens környezete is megismeri és megérti, mi történik vele. Így képes lesz elfogadni betegségét, csökken a tehetetlenség miatt érzett félelem, harag és elkeseredettség, a család pedig támogató közeget biztosít a gyógyulásban.

A napirend nagyon lényeges

Lényeges a beteg életviteléhez igazodó napirend kialakítása is. Több 15-30 perces pihenő beiktatásával jelentősen csökkenthető a nappali fáradtság és az alvásrohamok száma. Az étrendi változtatások is segítik a kezelés hatékonyságát, érdemes például a nehéz ételeket és az alkoholt kerülni. Az éberség fejlesztésében hatékony eszköz lehet a rendszeresen végzett testmozgás is.

Nem gyógyítható, de kezelhető

A narkolepszia nem gyógyítható betegség, de megfelelő kezeléssel és odafigyeléssel a tünetek súlyossága csökkenthető és a beteg életminősége jelentősen javítható. A különböző panaszok idővel felerősödhetnek, míg mások hosszú időre akár meg is szűnhetnek.

Bizonyos esetekben ezért szükség lehet a gyógyszeres kezelés módosítására és egyéb változtatások bevezetésére. A narkolepszia kezelése ennél fogva folyamatos együttműködést kíván a kezelőorvos, a beteg és a családtagok részéről is.

Ezt is szeretjük