Állandóan álmos vagy?
3 betegség a háttérben, amire nem is gondolsz
Vashiányos vérszegénységre, de akár komolyabb betegségre is utalhat, ha egész nap csak aludnál.

beauty and style
Top olvasott cikkek

Ha nem azért vagy folyton álmos, mert az éjszakát nem az alvásnak szenteled, könnyen lehet, hogy a háttérben valamilyen betegség húzódik meg. Járj utána a tünetnek, és cselekedj időben!

Vérszegénység

A fokozott alvásigény hátterében állhat vashiány. Ha ez az ásványi anyag tartósan nincs jelen kellő mennyiségben a szervezetben, hiánya vérszegénységhez vezethet. Bár a betegség hátterében más problémák - például sarlósejtes anémia - is meghúzódhatnak, az esetek többségében a vashiány okozza a problémát. Ez az anyag ugyanis elengedhetetlen a vér egyik alkotóelemének - a hemoglobinnak - megfelelő működéséhez. A hemoglobin felelős az oxigén felvételéért, valamint a szövetekhez szállításáért.

További tünetek

  • Sápadt bőr.
  • Szédülés, fáradtság.
  • Hajhullás, töredezett körmök.
  • Koncentrációs képesség romlása.

Ints búcsút neki!

A vasat legegyszerűbben úgy pótolhatod, ha jobban odafigyelsz a táplálkozásodra. Különösen akkor vagy kitéve a vérszegénység veszélyének, ha vegetáriánus vagy - hiszen a vas egyik legbiztosabb forrásai a húsfélék. Ebben az esetben ajánlott több száraz hüvelyest, spenótot, olajos magvakat, sárgabarackot, fügét fogyasztanod. Ezenkívül fontos a rostban, valamint C-vitaminban gazdag táplálkozás, mely elősegíti a vas felszívódását a szervezetben.

Narkolepszia

A betegség becslések alapján öt-hatezer embert érint a hazai lakosság körében. Ez a szám azonban csalóka, a szakemberek véleménye szerint ugyanis a valós szám ennek többszöröse lehet. A betegség körülbelül egyforma mértékben érinti mindkét nemet, és jellemzően 15-30 éves kor között alakul ki.

Az első tünetek általában már a kamaszkorban jelentkeznek, ám a diagnózis megszületéséig gyakran évek telnek el. Ez egyrészt a betegek hozzáállásán is múlik, hiszen, ha az érintett úgy gondolja, hogy a betegség vezető tünete, az álmosság önmagában még nem jelent problémát, valószínűleg sokáig nem fordul orvoshoz. A narkolepszia további tünete lehet kataplexia is, vagyis az izmok tónusának elvesztése néhány pillanatra.

Gyógyítható?

Sajnos a narkolepszia jelenleg nem gyógyítható, csupán tüneti kezelése létezik. Egyrészt fontos az életmód-változtatás, melynek során lényeges, hogy a beteg minél több rendszert vigyen az életébe, és legalább nyolc órát aludjon éjszaka. Ezenkívül antidepresszánsokkal csökkenhetik a kellemetlen tüneteket, illetve a kataplexia ellen amfetamin-származékokat ír fel az orvos.

Agydaganat

Az agytumor jellemzően a test valamely más pontján kifejlődő daganat áttéte. Ritkábban, de előfordul, hogy az elváltozás elsődlegesen az agyban fejlődik ki, ebben az esetben viszont nem az idegsejtekből indul ki, és jellemzően jóindulatú. A betegség tünetei igen változatosak attól függően, hogy a tumor az agy mely részén helyezkedik el. Ha ugyanis a látóközpontot nyomja, a betegnek a vizuális észleléssel lesznek problémái, ha azonban a daganat a beszédközpont közelében van, úgy a verbális képességek válnak nehezítetté. Egyéb gyakori jelek lehetnek az epilepsziás tünetek, a fejfájás és hányinger.

Vashiányban szenvedsz?

A Vashiány teszt a ferritin (vas megkötésére szolgáló fehérje) kimutatására szolgáló immunológiai gyorsteszt, amelyet otthon, kényelmesen, bárki el tud végezni 10 perc alatt, egyetlen vércsepp segítségével.

Bővebben itt olvashatsz a termékről.

Promóció

Kezelési lehetőségek

Az agytumor - legyen jó- vagy rosszindulatú - mindenképpen kezelésre szorul. A kellemetlen tüneteket ugyanis pusztán mechanikai úton is kiválthatja, ha nyomja az agy valamely területét. A kezelés lehetőségeit ezenkívül befolyásolja, hogy olyan helyen van- e, ami sebészileg hozzáférhető. A fentieken túl többnyire a sugárkezelés, illetve a kemoterápia kerül szóba lehetőségként.

Ezt is szeretjük