Hány órakor szoktál felkelni? Ennyi súlyfeleslegre számíthatsz évente

Az alvási szokásaiddal is tehetsz azért, hogy formában tartsd magad.

nagykep?cikkid=162651&kep=ebredes-lead
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Egy ausztrál kutatás szerint összefüggés van az alvási, illetve kelési szokások és a testsúly között, amiről a Sleep című szakfolyóiratban jelent meg cikk. A tanulmány arra kíván rámutatni, hogy minél korábban fekszik és ébred valaki, annál könnyebben megőrzi az alakját.

Korán feküdj, korán kelj!

A tanulmány konkrét fiatal célcsoportokat vizsgált, és statisztikailag kimutatta, hogy akik nagyon sokáig ébren maradtak, kétszer nagyobb valószínűséggel küzdöttek súlyproblémákkal a későbbiekben.

Az éjjeli baglyok és a tyúkokkal hálók testsúly-kalkulációi nem függtek attól, hogy hány órát aludtak, tehát az alvási órák száma nem befolyásolja különösebben a testtömeget. A különféle alvás-ébrenlét mintákat elemezve több olyan eredmény is született, ami megmagyarázható az éjszakai ébrenlét káros szokásaival.

Az éjszakázók fizikailag kevésbé aktívak, mint a korán fekvők. Ennek a csoportnak a tagjai nagyjából 50 perccel többet töltöttek a televízió előtt, ami érthetően rossz hatással van a testtömegindexre.

A későn fekvés élettani hatásai

Egészségügyi szempontból érthető az is, hogy akinek az ébrenléte belenyúlik az éjszakába, az pont a legregenerálóbb éjszakai fázist veszíti el, ami frissé és kiegyensúlyozottá tenné. A kialvatlanság és állandó kimerültség rizikófaktor az étkezési szokásoknál is. Az alváshiányos ember sokszor kompenzál evéssel.

Az elegendő és hatékony időintervallumba szorított alvásidőnek szerepe van az optimális testsúly megtartásában is. Van két hormon - a leptin és a herlin -, melyek szintje összefüggésben van az alvási idővel, koncentrációjuk változása pedig az étvágyat növeli. A szervezetben termelődik a leptin nevű hormon, amelyet a dietetikusok zsírégetőnek is szoktak nevezni.

Ez a hormon a legoptimálisabb alvási szakaszban, a harmadik és negyedik REM-fázisban fejti ki a hatását eredményesen. Ezen kívül az is jót tesz a termelődésének, ha valaki rendszeresen ugyanakkor alszik el és ébred fel.

Furcsa jelenségek alvás közben

Nem is gondolnád, mennyi különös dolog történik veled, miközben alszol. Előfordultak már nálad is ezek a furcsaságok?

Azt túlzás lenne állítani, hogy a jó alvás fogyaszt. Ám az mindenképpen igaz, hogy a testtömegindex függ az alvás minőségétől. Maga a minőségi alvás hatással van a hormonális egyensúlyra és a stressz kialakulására is.

Tehát minél többet alszol az élettani hatásoknak megfelelő szakaszban - ami éjszaka 11 órától hajnal 3 óráig tart -, annál többet segítesz az anyagcsere- és fogyási folyamatoknak a szervezetedben.

Ezt is szeretjük