Milyen gyakran mosol fogat?
A szükséges minimum a szakértő szerint
Hányszor, mikor és meddig? A kérdés a fogmosással kapcsolatban is felmerülhet. És mi az a nyelvkaparó?

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Az óvodában megtanultuk, hogy a fognyűvő manók ősi ellenségeink, akik ellen naponta többször is fel kell venni a harcot. Felnőttként azonban a hétköznapi rohanásban könnyen megfeledkezhetsz erről, és a fogápolás gyakoriságát vagy épp hatékonyságát áldozod fel az idő oltárán.

Hogy megtudjuk, olvasóink milyen időközönként veszik kézbe a fogkefét, online - nem reprezentatív - szavazást készítettünk a témában. Az eredmény azt mutatta, hogy a többség - 57% - napi két-három alkalommal mos fogat, 10% minden étkezést követően, ám 33% csak ennél ritkábban. Megkérdeztük Dr. Benyőcs Gergely fogorvos szakértőnket is néhány, a fogápolással kapcsolatban gyakran felmerülő dilemmáról.

Milyen gyakran, mikor és meddig?

Háromszor naponta

Szavazásunk eredménye szerint a legtöbben naponta két-három alkalommal mosnak fogat. Szakorvosunk véleménye szerint egyértelműen napi háromszori fogmosás lenne ideális, a minimális szükséglet fogad egészségének megőrzése érdekében. Ennél gyakrabban nem szükséges a mosdóba rohannod, ugyanakkor, ha táplálkozást követően nem mosol fogat, érdemes vízzel öblögetned.

Étkezés után ne!

Fontos továbbá, hogy a közvélekedéssel ellentétben rögtön étkezés után nem ajánlott fogat mosni, mivel ilyenkor a pH-érték nagy kilengést mutathat. A nyál semlegesítő hatása 30-60 perc múlva kielégítő, utána lehet kézbe venni a fogkefét.

Ha például citrusfélék fogyasztását követően rögtön fogat mosol, a száj savas kémhatása miatt - erősebb súrolás hatására - a fogzománc sérülhet. Így nagyobb lehet a szuvasodás kockázata.

Meddig tartson?

Arra a kérdésre, hogy optimális esetben hány percig is tart a fogápolás, a következő választ kaptuk szakértőnktől: nincs ideális idő, csak a hatékonyság számít. Ugyanakkor te is könnyen felmérheted, hogy 30 másodperces villámfogmosással nehezen érhető el ugyanaz az eredmény, mint két-három perces aprólékos munkával. Mindenképpen érdemes tehát kellő időt hagynod rá.

Mi a helyzet a kiegészítő kellékekkel?

Fogselyem - mikor használd?

Hosszú idő kellett ahhoz, hogy a fogselyem a szájhigiénia elengedhetetlen kellékévé váljon. Valószínűleg a te fürdőszobád polcán is ott van a kis doboz, melyet használsz is, alkalmazása azonban nem biztos, hogy mindennapossá vált. Pedig Dr. Benyőcs Gergely szerint fogselymet naponta egyszer - az esti vagy a reggeli fogmosás után - kell használni.

A helyes sorrend: fogmosás, fogselyem, fogmosás. Ha nincs ennyi türelmed, először használd a fogselymet, majd moss fogat. A helyes technika sem mindegy, erről bővebben olvashatsz korábbi cikkünkben.

Megjelent Mentes Anyu legújabb szakácskönyve!

Inzulinrezisztenseknek és mentesen táplálkozóknak főzni nagy kihívás, ebben nyújt segítséget Nemes Dóra, a Mentes Anyu megálmodója. Legújabb szakácskönyvében minden étkezésre és alkalomra található szuper könnyű, mentes fogás. A receptek nemcsak kipróbáltak, de minden étel tápértéke (kalória, szénhidrát, zsír, fehérje) pontosan, adagokra ki van számolva.


Kizárólag online elérhető, a FeminaShopban! 

Promóció

Nyelvkaparó - mi is ez?

Nyilván tisztában vagy vele, hogy a tökéletes szájhigiénia nem csupán a fogmosást, hanem a nyelv tisztán tartását is magában foglalja. Ezt megteheted egyszerűen a fogkefe sörtéjével, de léteznek már olyan termékek is, melyeknél a fogkefe fejének hátoldalán gumírozott részt találsz. Mindez segíti az alapos tisztítást, egyúttal megelőzheted vele a rossz lehelet kialakulását is. Speciális eszköz az úgynevezett nyelvkaparó, melyet gyógyszertárban vásárolhatsz meg. Fogorvos szakértőnk szerint használata kifejezetten ajánlott.

Ezt is szeretjük