Mikor fekszel le esténként? Ennyire vagy egészséges
Legjobb, ha éjfél előtt nyugovóra térsz. A késői lefekvés összefüggésben áll a túlsúly kialakulásával.

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A szakemberek állatkísérletek során már korábban igazolták, hogy a takarmányozás időpontja, valamint az alvás hossza, illetve időzítése befolyásolja a testsúlyt. Napjainkban már humán kutatások is folytak az egészség, a túlsúly és a lefekvés időpontja közötti összefüggéssel kapcsolatban. Cikkünkben két tanulmányt ismertetünk, melyek a közelmúltban foglalkoztak a témával.

A chicagói Északnyugati Egyetem kutatása

A chicagói Északnyugati Egyetem munkatársai 51 embert vizsgáltak egy héten át. Kutatásuk során két csoportra osztották a kísérleti alanyokat. Az egyik csoportba tartozók későn, hajnali 3.45-kor térhettek nyugovóra, míg a másik csoport tagjai korábban 00.30-kor fekhettek le.

Megváltozott életmód

A kutatást végző szakemberek arra a következtetésre jutottak, hogy a későn fekvéssel együtt járó, átlagostól eltérő életritmus túlsúlyhoz vezet. Ennek oka nem csupán a szervezetben végbemenő folyamatokban - a bioritmus felborulásában - keresendő.

Az eredmények azt mutatták, hogy a későn fekvők kétszer akkora gyakorisággal járnak gyorsétterembe - hiszen ezek éjszaka is nyitva tartanak. Emellett fele annyi zöldséget és gyümölcsöt vesznek magukhoz, mint a normál időben lefekvők.

Cukros üdítőből, valamint energiaitalokból ugyancsak a későn fekvők tábora fogyaszt többet, és az éjszakai nassolás következményei sem elhanyagolhatóak. A vizsgálatról bővebben is olvashatsz korábbi cikkünkben.

A Dél-ausztráliai Egyetem kutatása

Egy nemrégiben végzett ausztrál kutatás során 2200 tinédzser alvási szokásait, testsúlyát és szabadidős tevékenységét tanulmányozták. A négy napon át tartó vizsgálat során kiderül: azok a fiatalok, akik éjfél után térnek nyugovóra, magasabb testtömegindexszel számolhatnak, mint korábban fekvő társaik.

A késői lefekvéssel inaktív tevékenységek járnak

A kutatás eredménye azért volt meglepő, mert a két csoport tagjai összességében ugyanannyi órát töltött alvással, csupán a lefekvés és a felkelés időpontja különbözött. A kutatók arra a megállapításra jutottak, hogy míg a korán kelő fiatalok idejébe belefér a reggeli mozgás, addig azok a tizenévesek, akik későn fekszenek, valamilyen fizikai szempontból inaktív tevékenység miatt teszik ezt. Vagyis éjszakánként közösségi oldalakon lógnak, vagy a tévét bámulják - ami kimondottan kedvez a túlsúly kialakulásának.

Felborult bioritmus

A fenti kutatásokból kiderült, hogy a késői lefekvéssel jellemzően együtt jár az éjszakai nassolás, valamint az inaktívabb életmód. Ugyanakkor nem csupán emiatt alakul ki túlsúly az éjszakai baglyoknál.

Légy összhangban a Föld forgásával!

Bioritmusod - mellyel anyagcseréd is összefüggésben van - a Föld forgásával szinkronban alakul ki. Szervezeted belső órájának hibátlan működéséért a tobozmirigyben termelődő melatonin hormon felel: ez állítja be az alvás-ébrenlét ciklusát. A hormon kiválasztása azonban nem az alvástól függ, hanem kizárólag a sötétség-világosság ritmusa befolyásolja.

Tehát minél kevésbé vagy szinkronban a Föld forgásával, minél később fekszel le, annál nagyobb esélyed van rá, hogy túlsúlyod - majd azzal összefüggésben egészségügyi problémád - alakul ki. A téli hónapokban igyekezz minél korábban nyugovóra térni, de a hosszú nyári napokon is érdemes lefeküdnöd jóval éjfél előtt. Biológiai órád működése miatt ugyanis igazán pihentetőnek az éjfél előtti alvásidő számít.

Ezt is szeretjük