Magas sarkú: hány centi felett veszélyes az egészségre?

Hátfájás és ízületi betegségek. Csak kettő a magas sarkú által okozott problémák hosszú listájáról.

FeminaShop

Látogass el a
Femina Shopba!

Megnézem
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A ruhatárad része. Talán önként és dalolva hordod a magas sarkút, hiszen rendkívül nőies viselet, nyújtja a lábad, de lehet, hogy nem kedveled igazán, inkább csak muszájból van a lábadon. Akárhogy is, biztosan nem azért tipegsz benne, mert egészséges. Számos betegség összefüggésbe hozható a kecses lábbelikkel.

Mennyi a határ?

Egészségügyi szempontból öt centiméter a határ. Ortopéd szakorvosok szerint az ennél magasabb sarkak már ártalmasak lehetnek.

A lápközépfájdalomtól kezdve a porc- és ízületi betegségeken át a gerincproblémákig terjedhet az a hosszú feketelista, mely a magas sarkú cipők számlájára írható. Sőt, akár a vádli izomzatának rövidüléséhez is vezethet rendszeres viselésük.

Lábközépfájdalom és ízületi gyulladás

Mivel a magas sarkú viselésekor nem azokon a pontokon jársz, ahol anatómiailag ideális lenne, a cipő hosszabb távon a lábfej középső részének fájdalmához vezethet. A sarokcsont gumója, valamint a nagylábujj és a kislábujj középcsontjának feje rendeltett arra, hogy járj rajtuk. Ehhez képest a magas sarkú viselésekor a második, a harmadik és a negyedik lábujjak középcsontjának fejére terheled a testsúlyodat. Mivel ezeknek a pontoknak nincs megfelelő kötőszövetes, illetve csontos alátámasztásuk, idővel ízületi gyulladás is kialakulhat.

Fájdalom a térdben

A térd számára sem kimondottan egészséges a magas sarkú cipő viselése. A térd izmainak, ízületeinek nagyobb erőt kell kifejteniük, ha a sarok magasabban helyezkedik el, mint amikor lapos talpú cipőt viselsz.

A magas sarkú káros torziót idézhet elő térdekben, azokat befelé csavarja. Végül pedig a - hazánkban már népbetegségnek számító - porckopás kialakulását is felgyorsítja.

Hátfájás, gerincproblémák

A magas sarkú azzal, hogy megemeli a sarkadat, átalakítja tested gravitációs központját. Természetes testtartásod megváltozik, hiszen ahhoz, hogy ne bukj orra, az egész tested komoly erőfeszítést tesz. Gerinced alsó szakasza ennek következtében meghajlik, és próbál alkalmazkodni az új egyensúlyviszonyokhoz. Mindez hátfájáshoz, illetve akár gerincproblémákhoz is vezethet.

Az ülőmunka és a gerincproblémák

A magas sarkú mellett a ülőmunka jelent komoly veszélyt a gerincedre. Tudd meg, hogy óvhatod meg tested tartóoszlopát.

Érzelmek logikája - Hogyan vannak jelen az érzelmek a logikus gondolkodásban?

A Femina Klub novemberi vendége Dr. Mérő László matematikus, pszichológus lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya az érzelmek és az elme bonyolult viszonyáról beszélget. Körbejárjuk, mit jelent valójában az érzelmi intelligencia, megismerjük az érzelmek szerkezetét, és hogyan alkalmazhatjuk a felismeréseinket mindennapi problémáink megoldásában is.

Pontos részletek az estről itt olvashatók: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2023. november 6. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

A vádliizomzat átalakulása

Mivel a magas sarkú cipő viselése közben a sarok magasabban helyezkedik el, mint a lábfej, a vádli izmainak kevesebb munkát kell kifejteniük, mint a lapos talpú cipőben. A Manchester Metropolitan University tanulmánya szerint a dolog egészen odáig fajulhat, hogy a vádli izomzata átalakul, megrövidül, mígnem magas sarkú nélkül már kényelmetlenül érzed magad. Az Achilles-ín - mely a csonthoz rögzíti a vádli izmait - szintén megvastagodhat, merevvé válhat. Az így átalakult vádlival kevésbé hatékonnyá, esetleg fájdalmassá válhat a gyaloglás.

Tippek a megelőzésért

  • A magas sarkú cipőt tartogasd különlegesebb alkalmakra. Járj benne színházba, étterembe, hivatalos találkozóra, a hétköznapokon pedig zárd rá a szekrényajtót.
  • Ha a munkád miatt muszáj magas sarkút hordanod, legyen nálad legalább még egy cipő. A nap során cserélheted a két lábbelit, így - még ha mindkét cipő magas sarkú is - kicsit kényelmesebben érezheted magad.
  • A cipővásárláshoz a délután az ideális időpont. Nem azért, mert ilyenkor kedvesebbek az eladónők, hanem azért, mert ekkorra megnő a lábad. A reggel vásárolt cipő nem biztos, hogy a nap minden szakaszában kényelmes lesz.
Ezt is szeretjük