A legegészségtelenebb műszálas ruhadarabok listája
Kerüld azokat a viseleteket, melyek gombás fertőzést, ekcémát vagy allergiát okozhatnak!

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A ruhaboltokat járva elsősorban a divat, valamint az árak döntik el, hogy megveszed-e az adott darabot. Valószínűleg csak harmadsorban gondolkozol el azon, hogy milyen anyagból is készült a ruha. Pedig érdemes figyelmesen megnézned a címkét, különösen, ha fehérneműt, zoknit vagy - a nyári melegben - hosszú ujjú felsőt választasz.

Azok a darabok, melyek nagy mennyiségben tartalmaznak műszálat, egészségügyi problémákat okozhatnak. A gyártóknak megéri a vegyi úton előállított, olcsóbb anyagot használni, neked azonban jobb, ha elkerülöd a testidegen műszálat.

Szexi fehérneműk

A szexi, de még megfizethető árú fehérneműk nagy része műszál felhasználásával készül. Biztos a te szekrényedben is bevetésre vár pár ilyen darab, amivel semmi baj nincs, ha csak a jelesebb napokra tartogatod őket. A probléma akkor kezdődik, ha napi rendszerességgel viseled ezeket a fehérneműket. A szintetikus anyag ugyanis nem engedi át a levegőt, így magasabb hőmérsékletet és nedves környezetet teremt a kórokozóknak, melyek gyorsabban szaporodnak ilyen mikroklímában.

Műszálas bugyi - hüvelygomba

A hüvelyfertőzés kapcsán gyakran említett Candida az egészséges szervezetben is megtalálható, a hüvelyflóra fontos részét képezi. Gondot akkor jelent, amikor túlságosan elszaporodik, és felborítja a természetes egyensúlyt. A műszálas fehérnemű viselése mindezt nagyban elősegítheti - különösen a nyári melegben.

Sötét fehérnemű - allergia

Fájdalmas allergiát okozhat a sötét színű fehérnemű. Ezekhez a darabokhoz a gyártás során több festéket használnak, mely nem tapad meg a szintetikus szálakon. Miközben hordod a fehérneműt, a műszálról a bőrödre kerül a színezőanyag, ami az érzékeny testrészen kellemetlen reakciót válthat ki.

Egészségtelen zoknik

Műszálas zokni - lábgomba

A talpon sok verejtékmirigy található, melyen keresztül a szervezet szabályozza a hőháztartást. Könnyen lábgombához vezethet, ha műszálas zoknit hordasz, ami nem engedi, hogy megfelelő mértékben párologjon el a nedvesség. A felázott bőr sérülékenyebb, a felső hámréteg leválhat, az ujjak között kidörzsölődhet, ami elősegíti, hogy elkapd a fertőzést. A bőr hámlása, az égető, viszkető érzés és a vörös foltok mind a lábgomba jelei.

Kínzó lábszag

Bár a lábszag nem betegség, igen kellemetlen probléma - mely együtt járhat a lábgombával is. Kialakulásáért felelős lehet a műszálas zokni. Az izzadság nemcsak vízből áll, hanem hormonokat és különböző baktériumokat is tartalmaz. Utóbbiak könnyen elszaporodhatnak a nedves környezetben, és ezek választanak ki kellemetlen szagú anyagokat. Nem kell különböző dezodorokkal orvosolnod a problémát, elég, ha jó nedvszívó anyagból választasz zoknit. Mindemellett figyelj arra is, hogy a cipőd se tartalmazzon túl sok szintetikus anyagot.

Hosszú ujjú felső - ekcéma, allergia

A műszálból készült felsők annál veszélyesebbek, minél nagyobb felületen érintkeznek a testeddel. De nem csupán a kellemetlen testszag kialakulásáért felelősek: a hosszú ujjú, szintetikus anyagból készült darabok allergiát, sőt, ekcémát is okozhatnak. Mindkét betegség a viszketéssel, gyulladással, illetve a bőrszárazsággal járhat együtt. Ráadásul a száraz felület megvastagszik, és emiatt a környező rész berepedezik, táptalajt adva a fertőzéseknek. A kezelés sok időt vesz igénybe, és az allergia, valamint az ekcéma gyakran kiújul. Egészséged érdekében tehát érdemes odafigyelned arra, hogy mit viselsz.

OLVASD EL EZT IS!

miniszoknya piros
  • női egészség
  • egészségtelen ruhadarabok

A legegészségtelenebb tavaszi viseletek

Ezt is szeretjük