A legegészségtelenebb tavaszi viseletek
Te is hordod őket?
Szűrd ki azokat a darabokat a ruhatáradból, melyek merényletnek számítanak az egészségedre nézve!

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Előfordulhat, hogy gyakran hordasz olyan ruhákat, cipőket, melyek - bár divatosak - viselése egészségügyi szempontból megkérdőjelezhető. A miniszoknya, a rövid dzseki vagy a nagy tavaszi kedvenc, a balerinacipő rendszeres hordása mind-mind veszélyeket rejthet magában.

Miniszoknyával a felfázásért

Az 1960-as évek óta hódító miniszoknya kétségkívül az egyik legszexibb darabja a női ruhatárnak. Megalkotója, az angol Mary Quant 1955-ben valószínűleg nem is sejtette, mekkora divatot teremt az aprócska szoknyával.

Népszerűsége ellenére azonban nem kimondottan egészséges viselet. Bár a tavasz és a jó idő beköszöntével a miniszoknya lényegesen kevesebb veszélyt rejt magában, viselése ilyenkor sem kockázatmentes. Ha hajlamos vagy a felfázásra, jobb, ha a kurta ruhadarabot nyár közepéig inkább száműzöd a szekrénybe.

A nők hajlamosabbak a felfázásra, mint a férfiak, ennek hátterében pedig egy anatómiai különbség áll. Mivel a női húgycső jóval rövidebb, mint a férfiaké, a kórokozók könnyebben jutnak fel a húgyhólyagba, és okoznak gyulladást. Ha pedig erre a biológiai eltérésre még egy aprócska szoknyával rásegítesz, nem biztos, hogy jót teszel magaddal.

Rövid dzseki és csípőnadrág a belső szervek gyulladásáért

A dzseki és a kabát alapvető szerepe, hogy takarja, illetve óvja a felsőtestet a hidegtől. Az, ha a dzseki nem ér le a derekadig, talán divatos viselet, funkcióját azonban nem látja el. A folytonosan kivillanó derék még a kellemesebb hőmérsékletű tavaszi napokon sem veszélytelen. Igazán egészségtelen viseletté azonban akkor válik, amikor csípőnadrágot húzol hozzá, és a belső szerveket - elsősorban a vesét és a petefészket - kiteszed a hidegnek.

A vesemedence-gyulladás nem csupán kínzó fájdalmakkal jár, de szövődményként a vesék hegesedésnek indulhatnak, sőt, akár veseelégtelenség is kialakulhat.

Bár a petefészek-gyulladást általában nemi betegség okozza, olykor a lenge öltözködés következtében kialakuló felfázással, vesemedence-gyulladással áll összefüggésben. Ha rendszeresen van hólyaghurutot, a betegség idővel átterjedhet a petefészkekre is. Ha pedig a gyulladást nem kezelik időben, egészen a meddőségig fajulhat a dolog.

Lapos, fájdalmas talpakon balerinacipővel

Nem csupán a magas sarkú cipők lehetnek egészségtelenek, ortopédiai szempontból a túlságosan lapos lábbelik sem szerencsések. A vékony, lapos talpú cipőkben - például a balerinacipőben - járás közben a sarkad közvetlenül a talajhoz csapódik, ami fokozott terhelést jelent számára. A sarok megterhelése pedig nem csupán az ízületeknek, de a gerincnek sem tesz jót.

Ha lúdtalpas vagy, különösen rossz választás a lapos talpú, sarok nélküli cipő, mivel elősegítheti a csonthártyagyulladás kialakulását. A gyulladás következtében kialakuló fájdalom ilyenkor nem hátul, hanem a sarok talpi részén, alul jelenik meg.
A betegség kialakulásának oka, hogy a lábboltozatot tartó izomzat meggyengül, és mind nagyobb terhelés nehezedik a sarokcsontról kiinduló és a láb első részén végződő erős, kötőszövetes lemezre.

Amennyiben lúdtalpas vagy, és sarok nélküli cipőt hordasz, ez a lemez minden lépésnél túlfeszül, és húzza a sarokcsont csonthártyáját. A folyamat következtében pedig kialakul a csonthártyagyulladás.

Az ideális és egészséges sarokmagasság körülbelül két-három centiméter. Ha tehát olyan cipőt vásárolsz, melyet mindennapi használatra szánsz, tartsd ezt szem előtt.

Ezt is szeretjük