Ezek a fűszerek segítenek hosszabban élni – Jó magas az antioxidáns-tartalmuk

A fűszernövények legtöbbje nem csak az ételek ízesítésére jó.

Magas antioxidáns-tartalmú növények
Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Retikül
Top olvasott cikkek

Az antioxidánsok nagyon fontosak a szervezet sejtjeinek védelmében, ezért érdemes a mindennapi étrendbe beépíteni azokat az ételeket, többek között magas antioxidáns-tartalmú növényeket, amelyek így támogatják az egészséget. 

Magas antioxidáns-tartalmú növények

A szabad gyökök a szervezetünkben található apró oxigén- vagy nitrogéntartalmú molekulák, amelyek kulcsfontosságú fehérjéket támadnak meg. Páratlan elektront tartalmaznak és az ép sejtekben próbálják megtalálni a párjukat, ennek során végzik sejtromboló tevékenységüket. Sejtméregnek is nevezik őket és számos kutatás alapján ma már köztudott, hogy olyan súlyos betegségek kialakulásában játszanak szerepet, mint a rák, szív- és érrendszeri betegségek vagy a tüdőbetegség.

A stresszes életmód, a dohányzás, a gyógyszerekkel, élelmiszerekkel, kozmetikai szerekkel együtt bevitt méreganyagok is hozzájárulnak  a termelődésükhöz. Ezért érdemes antioxidánsokban gazdag ételeket fogyasztani, melyek képesek megállítani a szabad gyökök romboló tevékenységét. 

Az ételek antioxidáns-tartalmára vonatkozóan a kutatók meghatározták az oxigéngyök-elnyelő kapacitás (Oxigen Radical Absorbance Capacity  ORAC) fogalmát. Ez az érték megmutatja az élelmiszerek antioxidáns-kapacitását, vagyis azt, hogy mennyi szabad gyököt képesek semlegesíteni vagy elnyelni. 

A magas antioxidánsokat tartalmazó fűszernövényeket nemcsak azért érdemes beépíteni az étrendbe, mert ízt adnak az ételeknek, hanem épp az említett egészségvédő hatásuk miatt is. 

A szegfűszeg ORAC-értéke 314446, ami alapján az egyik legjobb antioxidáns fűszernövény. Ételekbe, italokba is pompásan illik, különösen a téli időszakban sokan szeretik is használni.
Fotó: Dev Images / Getty Images Hungary
A szömörce vagy más néven szumák hasonló magas, 312400 ORAC-értékkel bír. Ez a közel-keleti fűszer fanyar, citrusos ízével jól kihozza az ételek ízét, ezért különösen a sült húsokhoz ajánlott használni.
Fotó: Ezergil / Getty Images Hungary
A fahéj ORAC-értéke 267536, ezzel szintén kiemelkedik a fűszernövények közül. Karácsony közeledtével az egyik legközkedveltebb fűszer, ám nem csak az ünnepi időszakban érdemes rendszeresen fogyasztani.
Fotó: Helen Camacaro / Getty Images Hungary
Az oregánó, más néven szurokfű vagy vad majoránna ORAC-értéke 200129, ezért kifejezetten érdemes beiktatni az étrendbe. Világszerte ismert fűszernövény, gyógyászati célokra is alkalmazzák.
Fotó: Marinos Karafyllidis / 500px / Getty Images Hungary
A kurkuma is kiváló antioxidáns fűszer, az ORAC-értéke 159277. Eredeti hazája Ázsia, ma már a világon mindenütt termesztik, fűszerként és gyógynövényként is használhatod.
Fotó: Westend61 / Getty Images Hungary
A kakaó ORAC-értéke 90933, ételekbe és italokba is teheted. A csokoládégyártásnak is alapanyaga, ezért ha magas az étcsokoládé kakaótartalma, szintén ajánlott fogyasztani.
Fotó: Tsvetomir Hristov / Getty Images Hungary
A kömény ORAC-értéke 76800, az egyik legelterjedtebb fűszernövény, rengeteg ételt ízesíthetsz vele, a sós süteményektől a levesekig.
Fotó: ollo / Getty Images Hungary

Ezt tedd reggel a kávéba cukor helyett: egészségesebbek és nagyon jó hatásuk van a testre

A fűszernövények pikáns ízzel és számos egészségügyi hatással járulnak hozzá a kávézás élményéhez.

Elolvasom

(Képek: Getty Images Hungary)

Ehhez a cikkhez ajánljuk

Ezt is szeretjük