3 nap alatt tönkreteszi a bélflórát ez az egészségesnek hitt szokás: friss kutatásban figyelmeztetnek a szakértők

Egy friss kutatás szerint a népszerű léböjtkúra már három nap alatt komoly kárt tehet a mikrobiomban.

Léböjtkúra hatása a mikrobiomra
Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Az utóbbi években egyre népszerűbbé váltak a különböző léböjtkúrák, amiket gyakran állítanak be méregtelenítő, emésztést segítő vagy súlycsökkentő módszerként. Ezek a diéták kizárólag gyümölcs- és zöldséglevek fogyasztásán alapulnak, általában 37 napos időtartamban. Egy friss kutatás szerint azonkívül, hogy nem biztosít igazolt egészségügyi előnyöket, még káros is lehet a bélflórára nézve.

A léböjtkúra hatása a mikrobiomra

A kutatás, amely az MDPI Nutrients szaklapban jelent meg, kimutatta, hogy már egy háromnapos léböjt is jelentősen megváltoztathatja a mikrobiom összetételét. A tanulmányban részt vevőknél a jótékony baktériumok csökkenése mellett az olyan gyulladásos folyamatokhoz köthető baktériumok szaporodását figyelték meg, mint a Proteobacteria. Ez a baktériumcsoport számos betegséggel, köztük a gyulladásos bélbetegségek kialakulásával és fenntartásával hozható összefüggésbe.

Léböjtkúra hatása a mikrobiomra
Fotó: Daniel de la Hoz / Getty Images Hungary

A vizsgálat során a kutatók 14 egészséges felnőttet osztottak három különböző csoportba: az egyik csoport kizárólag gyümölcs- és zöldségleveket fogyasztott napi 800-900 kalória értékben, a második csoport hagyományos étrend mellett ivott hidegen préselt leveket, míg a harmadik csoport teljes értékű, 800-900 kalóriás növényi alapú étrendet követett. A kutatók nyál-, széklet- és szájnyálkahártya-mintákat elemeztek, hogy feltérképezzék a mikrobiom változásait  korábbi cikkünkből azt is megtudhatod, mi a véleménye a mikrobiom-vizsgálatokról a Semmelweis Egyetem szakértőinek.

A léböjtcsoportban jelentős volt a mikrobiom átalakulása, a gyulladásos baktériumok szaporodása, valamint a rostbontó, az emésztés szempontjából kulcsfontosságú Firmicutes baktériumok csökkenése. A kutatók ugyanakkor azt is megfigyelték, hogy a bélflóra károsodása nem volt tartós: a diéta utáni 14. napra a baktérium-összetétel visszaállt a kiindulási állapot közelébe.

Megan Mehnert brit dietetikus szerint a kutatás eredményeit kellő óvatossággal kell kezelni, mivel a minta kis létszámú volt, és a résztvevők nem reprezentálták a teljes népességet. Ennek ellenére az eredmények rámutatnak arra, hogy a léböjtkúrák nem tekinthetők univerzális egészségmegőrző módszereknek, különösen azok számára, akik valamilyen anyagcsere-betegségben szenvednek, vagy hajlamosak az evési zavarokra.

A szakértők inkább a kiegyensúlyozott, változatos tápanyagot tartalmazó étrendet javasolják, mint amilyen a mediterrán diéta is. Ahelyett, hogy gyors eredményeket várnánk egy szigorú léböjttől, érdemes odafigyelni a mindennapok táplálkozására, amely hosszú távon is fenntartható, és jó hatással van az egészségre.

Cukorbetegséget és gyulladást okozhat, ha ezt iszod: sokkal veszélyesebb, mint eddig gondolták

A legújabb kutatások szerint ezeknek az italoknak a fogyasztása messze nemcsak elhízáshoz, hanem komolyabb betegségekhez is vezethet.

Elolvasom

(Képek forrása: Getty Images Hungary.)

Ehhez a cikkhez ajánljuk

Ezt is szeretjük