Serkenti az anyagcserét, védi a szív működését: az L-karnitin aminosavat egyes diétákban fontos pótolni

Az L-karnitin nemcsak a fogyást segíti, de a szívet is védi, pótlását a megfelelő étrend is segíti.

Az L-karnitin hatása
Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Az L-karnitin számos fontos folyamatot támogat a testben, így serkenti az anyagcserét, védi a szív és a vérkeringés egészségét, csökkenti a koleszterint, és a teljesítményt is javítja.

A karnitin egy kulcsfontosságú aminosav-származék, mely a lizin és metionin aminosavakból képződik a májban, illetve a vesében, és a test szinte minden sejtjében megtalálható. Bár általában termelődik elégséges mennyiségben, L-karnitin nevű formáját a szívbetegeknek, az intenzívebb mozgást végzőknek és a fogyókúrázóknak javasolt lehet pótlása.

Az L-karnitin hatásai

Az L-karnitin a sejtek energiaellátásában jut fontos szerephez, biztosítja a megfelelő anyagcserét, a szívizom oxigénellátását, jótékony hatással lehet a szív- és érrendszerre. Alacsony szintje esetén fáradékonyság, izomgyengeség jelentkezhet. 

Egyes vizsgálatok arra utalnak, hogy javíthatja a mentális funkciókat, és csökkentheti az idős, enyhe kognitív károsodásban vagy Alzheimer-kórban szenvedő felnőttek állapotromlását, míg más kutatások szerint a szívinfarktuson átesett betegek állapotát is javíthatja, csökkentve a szövődmények kockázatát.

Javíthatja a cukorbetegek inzulinérzékenységét, csökkentheti az LDL-koleszterin szintjét. A rákos betegségben érintetteknél is karitinhiány léphet fel, a megterhelő terápia miatti fáradtságot csökkentheti a kiegészítő kúra, javítva a hangulatot és az alvásminőséget.

Az L-karnitin pótlása

Étrend-kiegészítőként kapható, mivel azonban nem számít esszenciális anyagnak, ezért hivatalos ajánlás nem létezik erre: hosszú távú szedését kezelőorvossal, dietetikussal érdemes egyeztetni. Szedése elővigyázatosságot igényel, tartósan magas mennyiségű bevitele - különösen vörös húsokkal - feltételezések szerint hozzájárulhat az érelmeszesedés folyamatához.

Pótlását a megfelelő étrend is segíti, elsősorban az állati eredetű termékekben található meg, így vegetáriánus, vegán diétákban is javasolt lehet pótlása. A megfelelő hasznosuláshoz az elégséges vas és C-vitamin bevitele is fontos.

Az L-karnitin legjobb forrásai a vörös húsok, a marhahús különösen sokat tartalmaz belőle. Egy 100 gramm körüli adagban 50-150 milligramm van. A fokhagymás dinsztelt marha kiadós fogás.
Fotó: Sloniki / Getty Images Hungary
A darált marhahús 100 grammjában 80-90 milligramm található belőle. A házi hamburgerpogácsa finom, vasban, fehérjében gazdag, és gyorsan elkészül.
Fotó: carlosgaw / Getty Images Hungary
A tej is jó forrásnak számít, deciliterenként 3-4 milligrammot tartalmaz. Ha önmagában unalmasnak találod, isteni eperturmixba is teheted, a gyümölcsben levő C-vitamin is a hasznosulást segíti.
Fotó: Gancino / Getty Images Hungary
A halak is hasznosak a pótlásban, ráadásul tele vannak D-vitaminnal, fehérjével és szívvédő omega-3 zsírsavval. A tőkehalban 100 grammonként 4-5 milligramm L-karnitin van. Fokhagymával, citrommal sütve mennyei.
Fotó: adrianam13 / Getty Images Hungary
A csirkehús is megfelelő a pótláshoz, a mell 3-4 milligrammot tartalmaz 100 grammonként. A curryszószos csirke remek választás, a fűszerek az emésztést és a vércukorszintet is segítik.
Fotó: Bartosz Luczak / Getty Images Hungary
A sajtok is jó források, a cheddarban 100 grammonként 3-4 milligramm van. Ne csak szendvicshez vagy sajttálban fogyaszd, készíthetsz belőle laktató sajtkrémlevest is.
Fotó: LauriPatterson / Getty Images Hungary
A teljes kiőrlésű kenyér szeletenként 0,1 milligrammot tartalmaz, így csekély bevitelre elegendő ez. Akár házilag is megsütheted, a magvak segítik a vas, a kalcium és a magnézium pótlását is.
Fotó: Russ Rohde / Getty Images Hungary
A zöldségekben, így a spárgában is megtalálható, ám nagyon kis mennyiségben: 100 grammjában 0,1 milligramm van mindössze, vegán diétázóknak tudatosságot igényel a pótlása. Próbáld ki fetával és paradicsommal sütve is!
Bár a hüvelyesek közvetlenül ezt nem tartalmazzák, ám metionint és lizint bőven, amelyekből az egészséges szervezet képes az L-karnitin előállítására. 100 gramm vörös babban 170-180 milligramm lizin és 30 milligramm metionin van. A kukoricás babsaláta könnyű és vitaminban dús fogás.
Fotó: PGoodie76 / Getty Images Hungary

(Képek: Getty Images Hungary.)

Prémium vitaminok szerves forrásából

Fedezd fel a BioTechUSA új, prémium étrendkiegészítőit, melyeket a természet által inspirált hatóanyagok gondos válogatásával alkottunk meg a szervezetünk optimális működésének támogatására. A funkcionális termékek tökéletesen kiegészítik egymást, így teljeskörű megoldást nyújtanak a legmagasabb szintű napi rutinhoz.   

Promóció

Ehhez a cikkhez ajánljuk

Ezt is szeretjük