Csontritkulás és izomgörcsök ellen is fontosak: ha nem iszol tejet, ezekre a tápanyagokra különösen figyelj

Ha valaki nem fogyaszt tejterméket, a bennük levő fontos tápanyagokat más forrásból kell pótolnia.

tej-nem-erzekeny

FeminaShop

Látogass el a
Femina Shopba!

Megnézem
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A tejben és a tejtermékekben számos, a szervezet számára nélkülözhetetlen ásványi anyag és vitamin megtalálható, amelyek többek közt a csontok és az idegek egészségét is szolgálják. Sokan vannak, akik viszont valamilyen megfontolásból tartózkodnak a fogyasztásuktól.

A tej elkerülése mögött állhat akár laktóz- vagy tejfehérje-érzékenység, míg mások a vegán étrendet követve mondanak le róla, vagy nem kifejezetten szeretik az ízét: bármi is legyen az ok, alapos átgondolást igényel, hogy így is minden, tejalapú élelmiszerekben levő tápanyagot bevigyen az ember a szervezetébe.

Kalciumpótlás tej nélkül

A tejtermékek fontos csonterősítő ásványi anyaga a kalcium, mely hasznos a csontritkulás megelőzésében, de támogatja az izmok és a vérkeringés egészségét is, így az izomgörcsök ellen is hatásos. Pótlása tejmentes forrásból sem lehetetlen. Nagy mennyiségben tartalmazza a mák, a magvak, így a szezámmag, a diófélék, a tofu, a halkonzerv - különösen az egész halat tartalmazó -, a zöld leveles zöldségek. Több növényi italt, tejmentes alternatívát külön dúsítanak az ásványi anyaggal, így a rizsitalok, zabitalok csomagolásán is gyakran feltüntetik a hozzáadott kalciumot.

A szervezet a tejmentes élelmiszerekből kissé nehezebben veszi fel a kalciumot - a növények oxalát-, fitát- és rosttartalma is akadályozhatja a felszívódását -, ezért a csontok egészsége érdekében fontos több kalciumforrásból fogyasztani, továbbá magnéziumban gazdag ételekkel társítani azt, figyelve a D-vitamin-bevitelre is a jobb hasznosuláshoz.

Fehérjebevitel tejmentes termékekből

A kalcium mellett a fehérjebevitel is fontos szempont, ha valaki nem fogyaszt tejtermékeket. A fehérje többek közt a sejtek növekedésében, helyreállításában, az izomzat építésében, a szervezet védekezésében egyaránt elengedhetetlen. Remek tejmentes alternatívák a hüvelyesek, a magvak, a diófélék, a tofu, de ha valaki nem vegán életmódot él, a hús, a hal, a tojás is segít pótolni a szervezetből.

Kálium tejmentes forrásból

A kálium is fontos ásványi anyag, mely több tejtermékben megtalálható jelentős mennyiségben. Ám egyáltalán nem csupán azok gazdagok benne: a hüvelyesek, a zöld leveles zöldségek, a káposztafélék, a sárgarépa, az édesburgonya, a paradicsom, a tökfélék, a banán, az alma mind-mind bőven tartalmazza a szív egészségét védő tápanyagot. A kálium a sejtek és az idegek épsége végett is fontos, segít fenntartani a folyadékegyensúlyt, és a vérnyomás szabályozásában is részt vesz.

Bőséges kínálat az A-vitamin-pótláshoz

Az A-vitamin szükséges az éles látás megóvása érdekében, továbbá a szervezet megfelelő védekezőképességének fenntartásához, az egészséges légzőszerv- és emésztőrendszerhez, a sejtek védelméhez. Bár valamennyi a tejben is van, a karotinoidokból a szervezet előállítja, így a zöld leveles zöldségek, a sárgarépa, az édesburgonya, a sütőtök vagy a sárgabarack is jó forrás, továbbá a tojásban, az olajos halban, a diófélékben, magvakban is van bőven belőle.

Remek cinkforrások

A cink hasznos szereppel bír az anyagcsere-folyamatokban, a vércukorszint stabilizálásában, az immunrendszer működését segíti, és a sejtmegújulást is támogatja, melynek révén a sebgyógyulást is serkenti, a bőrt is szépíti, fiatalítja. Szuper forrásai a húsok, a halak, a hüvelyesek, a diófélék, valamint a teljes kiőrlésű gabonából készült ételek.

Jódhiány ellen

Az optimális jódbevitel a pajzsmirigy egészsége érdekében különösen fontos, a szerv a normál anyagcserét biztosító tiroxinhormon termelésében hasznosítja az anyagot. De az agyi funkciók épségét is megőrzi. A legjobb forrása nálunk a jódozott só, ám a halak, a tenger gyümölcsei, a rákok is bőven tartalmazzák.

A cikk az ajánló után folytatódik

Érzelmek logikája - Hogyan vannak jelen az érzelmek a logikus gondolkodásban?

A Femina Klub novemberi vendége Dr. Mérő László matematikus, pszichológus lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya az érzelmek és az elme bonyolult viszonyáról beszélget. Körbejárjuk, mit jelent valójában az érzelmi intelligencia, megismerjük az érzelmek szerkezetét, és hogyan alkalmazhatjuk a felismeréseinket mindennapi problémáink megoldásában is.

Pontos részletek az estről itt olvashatók: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2023. november 6. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

Foszfor a csontok egészségéért

A foszfor a csontok és a fogak épüléséhez, a sejtek növekedéséhez és regenerációjához, az energiatermeléshez nélkülözhetetlen ásványi anyag. A tej mellett forrásainak számítanak a húsok, a tenger gyümölcsei, a diófélék, a magvak, a teljes kiőrlésű gabonák, a hüvelyesek.

B2-vitamin, azaz riboflavin

B-vitaminokat is tartalmaznak a tejtermékek, ám ezek is pofonegyszerűen pótolhatók más forrásból: B2-vitamin van a teljes kiőrlésű gabonafélékben, a tojásban, a zöld leveles zöldségekben, a gombában, az élesztőben, sörélesztőben, húsokban. A vitamin támogatja az anyagcserét, a látást, a bőrt és az idegrendszert is.

B12-vitamin, vagyis kobalamin

A B12-vitamin szükséges a vörösvérsejtek termeléséhez és az idegek védelme érdekében, a mielin és neurotranszmitterek előállításához, az agyműködés fontos tápanyaga. Bár a tejben is megtalálható, a hús, a tojás, számos állati eredetű élelmiszer, továbbá egyes dúsított növényi termékek, italok is jó forrásai. Vegánoknak fontos lehet pótlása, akár az étrend-kiegészítők formájában is.

Diéták, amik vitaminpótlást igényelhetnek

Egyes diétáknál a vitaminpótlásra is figyelni kell a dietetikusok szerint.

(Képek: Getty Images.)

Ezt is szeretjük