Vészes vérszegénységhez vezet a fontos vitamin hiánya: így pótold a B12-t az étkezéssel

A B12-vitamin pótlása fontos, hiszen hiánya akár vészes vérszegénységet is okozhat.

GettyImages-1284370009
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A B12-vitamin nélkülözhetetlen a szervezet számára, támogatja az idegek működését, a vörösvérsejtek termelődését, de részt vesz a homociszteinszint szabályozásában és a DNS szintézisében is, ezzel egyes krónikus betegségek megelőzésében is szerepet kap. Védi az idegeket és az agysejteket körülvevő mielinhüvelyt, így a feltételezések szerint még az Alzheimer-kór megelőzésében is segíthet.

A B12-vitamin, azaz a kobalamin pótlása rendkívül fontos, az ajánlott napi bevitel egészséges felnőttek számára egységesen 2,5 mikrogramm, noha ötvenéves kor felett a felszívódás hatékonysága némiképp csökkenhet. Vízoldékony, nagy mennyiségben sem ismert toxikus hatása, táplálkozással pedig lehetetlen is túladagolni - derül ki Lizzie Streit dietetikus és táplálkozástudományi szakíró Vitaminok és ásványi anyagok az ételeinkben - Természetes források és táplálékkiegészítők című könyvéből.

A B12-vitamin hiánya betegséget okozhat

A B12-vitamin felismerése az Addison-kórt is felfedező dr. Thomas Addisonhoz fűződik, aki súlyos vérszegénységet diagnosztizált betegei körében. Az 1800-as évek második felében egyre többet kutatták a vegyületet, melynek hiánya dr. Antoine Biemer elnevezése alapján vészes vérszegénységhez - és gyakran halálhoz - vezetett. Nobel-díjat is ért az a kísérlet, amelyben nagy mennyiségű máj etetésével kezelték a hiányállapotot, mely idővel egyre könnyebben vált orvosolhatóvá.

Habár az egyoldalú táplálkozás a tápanyagegyensúlyt is veszélyezteti, a vitaminhiány leggyakoribb oka mégis inkább a felszívódási zavar, mely egy gyomor által kiválasztott fehérje, az úgynevezett intrinsic faktor vagy apoeritein hiányához köthető. Ez akár autoimmun eredetű betegségek eredménye is lehet, de a gyomor egy részének eltávolításából is eredhet. A veszélyeztetett csoportok közé tartoznak az emésztési rendellenességben szenvedők, így a Crohn-betegek vagy a cöliákiások, továbbá a gyomorhuruttal, -gyulladással küzdők. 

A cikk az ajánló után folytatódik

Vashiányban szenvedsz?

A Vashiány teszt a ferritin (vas megkötésére szolgáló fehérje) kimutatására szolgáló immunológiai gyorsteszt, amelyet otthon, kényelmesen, bárki el tud végezni 10 perc alatt, egyetlen vércsepp segítségével.

Bővebben itt olvashatsz a termékről.

Promóció

A B12-vitamin hiánya súlyos tünetekkel ad hírt magáról. Az általa okozott nagysejtes vagy vészes vérszegénység legfontosabb jelei a fáradékonyság, az ingerlékenység, az idegrendszeri tünetek, így a kéz- és lábzsibbadás, zavarodottság, depresszió, memóriazavar.

A B12-vitamin pótlása

A kialakult hiánybetegséget nagy dózisú, szájon át adható táplálékkiegészítővel vagy izomba adott injekcióval kezelik, amely súlyos felszívódási zavar esetén célravezetőbb lehet. A tudatosan kialakított étrend azonban a vegán vagy egészségügyi okokból húsmentes étrendet követők számára is kiemelten fontos lehet.

Az élelmiszerekben a B12-vitamin a fehérjékhez kötődik, elsősorban az állati eredetű ételekből pótolható. Remek forrásai többek között a májételek, a halak, így a füstölt lazac is, a tenger gyümölcsei, mint a kagyló. Elégséges mennyiségben tartalmazza a tojás, a tej vagy a pulykahús is. Vegetáriánusok, vegánok számára jó forrást jelenthet a sajtra emlékeztető ízű sörélesztőpehely és a gabonapehely, különösen a B-vitaminokkal dúsított változatok.

Cikkünk Lizzie Streit Vitaminok és ásványi anyagok az ételeinkben - Természetes források és táplálékkiegészítők című kötete alapján készült.

szakacskonyv

A könyv átfogó útmutató a vitaminokról és ásványi anyagokról:

- részletesen bemutatja az egyes vitaminokat és ásványi anyagokat és az azokat legnagyobb mennyiségben tartalmazó élelmiszereket;

- ismerteti a hiányok okozta egészségügyi problémákat, és megadja, mikor van szükség táplálékkiegészítőkre, közülük melyik hasznos, és melyek tekinthetők puszta pénzkidobásnak;

- kitér a vegánok, speciális étrenden élők, várandósok vitamin- és ásványianyag-szükségletére, továbbá az egyes életszakaszokban és évszakokban szükséges tápanyagigényekre;

- számos jótanácsot tartalmaz étrendünk felülvizsgálatára, a vitaminok és ásványi anyagok kölcsönhatására, és kitér arra is, mely vitaminok és ásványi anyagok segítenek a leggyakoribb egészségügyi problémákon.


Kiadja a Cser Kiadó.

Ára 3736 forint.

B12-vitaminban gazdag ételötletek

Néhány finoman elkészíthető élelmiszer rendszeres fogyasztásával jelentősen csökkenthető a vitaminhiány kockázata.

(Képek: Getty Images Hungary.)

Ezt is szeretjük