A D-vitamin-hiány 4 jele a bőrön: a pattanások és a felgyorsult bőröregedés is utalhat rá

Több bőrproblémát is okozhat a D-vitamin hiánya. Ezek a leggyakoribbak.

A D-vitamin-hiány jelei a bőrön
Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Retikül
Ez is érdekelhet
Sóbors
Top olvasott cikkek

A D-vitamint a zsírban oldódó vitaminok közé soroljuk, ám ez valójában egy hormonelőanyag, és rendkívül fontos szerepe van az immunrendszer erősítésében. Napfényvitaminnak is hívják, mivel az UV-B sugárzás hatására a bőr is elő tudja állítani.

A téli hónapokban sokaknál hiányállapot alakul ki, ám a legtöbben nem is tudnak róla. A nem megfelelő D-vitamin-szint pedig nemcsak gyakoribb betegeskedést, hanem bőrtüneteket is okozhat.

A D-vitamin szerepe

Ez a vitamin szükséges a csontok egészségéhez, fontos szerepet tölt be a kalcium-anyagcserében, támogatja az immunrendszer, az agy és az idegrendszer működését, segít szabályozni az inzulinszintet, valamint hozzájárul a vírusok elleni küzdelemhez is. Alapvetően a jó közérzethez és az energikussághoz is hozzájárul, hiánya pedig számos problémát eredményezhet. Jellemző ilyenkor a depresszió, a fáradtság, de gyakoribb megbetegedések is előfordulnak. Ezek mellett ráadásul a bőrön is megmutatkozhat a hiánybetegség.

Felgyorsult bőröregedés

A megfelelő D-vitamin-szint hozzájárul a bőröregedés megelőzéséhez, hiánya esetén viszont a folyamat felgyorsulhat. A tápanyag kulcsfontosságú a bőr egészségének védelmében, aktív formája pedig segíti a bőrsejtek növekedését, anyagcseréjét. Ha nincs belőle elég, gyorsabban megjelennek az apró barázdák, és az arc veszíthet feszességéből is.

Pattanások

A D-vitamin antioxidáns és baktériumellenes hatása hozzájárul a pattanások megelőzéséhez, így alacsony szintje esetén megjelenhetnek a pöttyök az arcon. Mivel hormonelőanyag, ha nincs belőle elég a szervezetben, azt a hormonrendszer is megérzi, a zavar pedig többek közt bőrproblémák képében is megmutatkozhat.

Száraz, viszkető bőr

Rendkívül száraz, viszkető bőr vagy pszoriázis, esetleg ekcéma esetén szintén érdemes D-vitamin-szintmérést csináltatni, legfőképpen akkor, ha krémekre nem enyhülnek a panaszok. A pirosság is jellemző lehet ebben az esetben.

Sápadt, fáradt arc

Jellemző lehet még a fakó, élettelen, szürkés árnyalatú arcbőr, illetve a szem alatti sötét karikák is megjelenhetnek D-vitamin-hiány esetén. A bőrnek ugyanis szüksége van erre a vitaminra a regenerációhoz, valamint a bőrsejtek egészségének megőrzéséhez. Ha azonban nem kapja meg belőle a megfelelő dózist, akkor az egész arc sokkal fáradtabbnak, megviseltebbnek tűnik.

Mindezek mellett a száraz, töredező körmök és a hajhullás is utalhat hiánybetegségre. Mivel zsírban oldódó vitaminról van szó, ajánlott először laborvizsgálat segítségével alátámasztani a gyanút, majd a háziorvos segítségét kérni a pótlás mértékében. Egyébként a friss ajánlás szerint a téli hónapokban napi 2000 nemzetközi egységnyi D3-vitamin fogyasztása javasolt egészséges, felnőtt embereknek.

Az A-vitamin-hiány jelei a testen

Ha vitaminpótlásról van szó, a legtöbbször a C- és a D-vitaminra helyeződik a legnagyobb hangsúly, pedig más anyagok hiányára is érdemes gondolni, ugyanis ezek is komoly problémákat okozhatnak. Az alacsony A-vitamin-szint például a farkasvakságon és a szemproblémákon kívül bőrtüneteket egyaránt eredményezhet.

Az A-vitamin-hiány 4 jele a testen: a viszkető, száraz bőrtől az apró, pattanásszerű pöttyökig

Az A-vitamin-hiány nem csak szemtünetek formájában jelentkezik. A farkasvakság mellett többek közt bőrproblémákat is okozhat.

Elolvasom

(Képek: Getty Images.)

Ezt is szeretjük