Májproblémához, érelmeszesedéshez vezethet a hiánya: a kolin táplálkozással is pótolható a szervezetben

A kolin segít a koleszterinszint csökkentésében, és védi az idegeket, étkezéssel pedig jól fedezhető a szükséglet.

tojas
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A kolin nélkülözhetetlen vegyület a szervezet számára, elősegíti a zsírsavak felszívódását, ezáltal csökkenti a koleszterinszintet, védi a májat, az érrendszert, továbbá az idegek működését is támogatja. Ebből jön létre többek közt a megfelelő agyi funkciókat biztosító acetilkolin neurotranszmitter.

Bár csekély mennyiségben az emberi szervezet is képes előállítani, így nem kifejezetten sorolható a vitaminok közé, a kolin megfelelő pótlása fontos az egészség érdekében. Az ajánlott napi bevitel egészséges felnőttek számára a European Food Safety Authority (Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság) javaslata szerint egységesen 400 milligramm. Várandós nők esetében 480, szoptatás idején 520 milligramm javasolt. Májbetegség, alkoholizmus, posztmenopauza és bizonyos gyógyszerek, hormonpótló készítmények szedése esetén tovább nő a szükséglet.

Kolinban gazdag ételek

A vitamin krónikus hiánya ritka, de alacsony szintje több betegség kockázatát megnöveli, így a zsírmáj, valamint az érelmeszesedés rizikója is emelkedhet. Megfelelő bevitellel viszont az Alzheimer-kór valószínűsége is csökkenhet. A vegyület a lecitinek alkotóelemei közé tartozik, tudatos, változatos étrenddel jól fedezhető a szükséglet. Túladagolása nem ismert, a B-komplex anyagaihoz hasonlóan vízben oldódó, a felesleges mennyiség vizelettel távozik a testből.

(Képek: Getty Images Hungary.)

Ezt is szeretjük