Májproblémához, érelmeszesedéshez vezethet a hiánya: a kolin táplálkozással is pótolható a szervezetben

A kolin segít a koleszterinszint csökkentésében, és védi az idegeket, étkezéssel pedig jól fedezhető a szükséglet.

Kolintartalmú ételek
Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A kolin nélkülözhetetlen vegyület a szervezet számára, elősegíti a zsírsavak felszívódását, ezáltal csökkenti a koleszterinszintet, védi a májat, az érrendszert, továbbá az idegek működését is támogatja. Ebből jön létre többek közt a megfelelő agyi funkciókat biztosító acetilkolin neurotranszmitter.

Bár csekély mennyiségben az emberi szervezet is képes előállítani, így nem kifejezetten sorolható a vitaminok közé, a kolin megfelelő pótlása fontos az egészség érdekében. Az ajánlott napi bevitel egészséges felnőttek számára a European Food Safety Authority (Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság) javaslata szerint egységesen 400 milligramm. Várandós nők esetében 480, szoptatás idején 520 milligramm javasolt. Májbetegség, alkoholizmus, posztmenopauza és bizonyos gyógyszerek, hormonpótló készítmények szedése esetén tovább nő a szükséglet.

Kolinban gazdag ételek

A vitamin krónikus hiánya ritka, de alacsony szintje több betegség kockázatát megnöveli, így a zsírmáj, valamint az érelmeszesedés rizikója is emelkedhet. Megfelelő bevitellel viszont az Alzheimer-kór valószínűsége is csökkenhet. A vegyület a lecitinek alkotóelemei közé tartozik, tudatos, változatos étrenddel jól fedezhető a szükséglet. Túladagolása nem ismert, a B-komplex anyagaihoz hasonlóan vízben oldódó, a felesleges mennyiség vizelettel távozik a testből.

(Képek: Getty Images Hungary.)

Az anyaság kihívásai cukormáz nélkül

A Femina Klub júniusi vendége Ráskó Eszter humorista lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között az anyaság és a nőiség kihívásairól beszélget. Vajon létezik-e recept a gyerekneveléshez? Miért olyan káros a tökéletes anya mítosza? Hogyan lehet az önazonosság és az önfelvállalás révén a nőknek felvértezni magukat a 21. századi normákkal szemben?

További részletek: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2024. június 3. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

Ezt is szeretjük