4 divatos diéta, ami súlyos vitaminhiányhoz vezethet: ha gluténmentesen étkezel, erre figyelj

Egyes diétáknál a vitaminpótlásra is figyelni kell a dietetikusok szerint.

gluténmentes
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A speciális, gyakran egészségügyi okokból tartott, szigorú étrendeknél előfordulhat, hogy bizonyos tápanyagokat nem képesek elégséges mértékben biztosítani a szervezet számára. 

Amennyiben a diéta kizár néhány élelmiszercsoportot, komoly tudatosságra van szükség, hogy az azokban levő ásványi anyagok, vitaminok pótlása megoldott legyen: a jól megválogatott ételek, alapanyagok mellett ilyenkor étrend-kiegészítőkkel is fedezhető a kellő mennyiség. Lizzie Streit dietetikus és táplálkozástudományi szakíró Vitaminok és ásványi anyagok az ételeinkben - Természetes források és táplálékkiegészítők című könyvében felsorolta a négy legfontosabb esetet, amely figyelmet igényel.

Vegetáriánus és vegán diéta

A vegetáriánus diétáknál a húsfélékben levő vitaminok, ásványi anyagok pótlása igényel odafigyelést. Ezt egészségügyi megfontolásból, egyes anyagcsere-betegségekben, köszvényben érintettek közül is sokan választják. A lakto-ovo-vegetáriánusok, akik tejtermékeket és tojást fogyasztanak, könnyebben hozzájuttatják szervezetüket az adott tápanyagokhoz, ám az állati eredetű táplálékokat teljesen kizáró vegán diéta esetén már komoly veszélyt jelent a vitaminhiány.

A vegán diéta során a B12-, D-vitamin, továbbá a vas, a cink, a kalcium pótlása kiemelten fontos. Míg a B12-vitamin elsősorban állati eredetű élelmiszerekben található meg természetes formában, a növényekben levő vas és cink is nehezebben szívódik fel. Étrend-kiegészítőkkel, B-komplex vitamin szedésével, valamint a tápanyagokkal feldúsított élelmiszerekkel minimálisra csökkenthető a hiányállapot kockázata.

Ketogén diéta

A ketogén étrend szigorú szabályokat határoz meg, a szénhidrátbevitel minimális szintjére törekszik, tiltja a magas keményítőtartalmú zöldségek, gyümölcsök, hüvelyesek és a legtöbb tejtermék fogyasztását, miközben magas zsírtartalmú ételeket ír elő. Ennek eredményeként hiányt szenvedhet a test többek között kalciumból, C-, D-, E-vitaminból, magnéziumból, káliumból, foszforból, nátriumból, esetleg egyes B-vitaminokból.

A cikk az ajánló után folytatódik

Az étrend egyoldalúsága miatt csak dietetikus felügyelete mellett, indokolt esetben javasolt, egyes tanulmányok egyébként összefüggésbe hozták a gyógyszeres kezelésre nem reagáló epilepsziában érintettek állapotának javulásával, és egyes anyagcsere-zavarok, neurodegeneratív betegségek enyhítésével.

Tejmentes diéta

A laktózérzékenység gyakori problémát jelent a felnőtt emberek körében, a kellemetlen tüneteket sokan a tej és a tejtermékek kizárásával próbálják megelőzni, pedig azok kitűnő D-vitamin- és kalciumforrások. Pótlásuk a csontok, a fogak egészsége miatt is kiemelten fontos, ezért laktóz- vagy tejfehérje-érzékenység, tejallergia esetén tudatosan érdemes növelni a kalciummal, D-vitaminnal dúsított élelmiszerek, továbbá a halak, csonthéjasok, magvak, tojás arányát a tányéron. A levélzöldségek, a füge, a tofu is nagy segítség ilyenkor.

Gluténmentes étrend

Bár a dietetikusok egészséges szervezettel nem javasolják az étrendet, cöliákia és nem cöliákiás gluténérzékenység esetén fontos szerephez jut a szigorú, glutént kizáró diéta. A gabonaalapú élelmiszerek kiiktatása és az egyoldalú étkezés azonban hozzájárulhat a tápanyaghiányhoz, a problémát súlyosbítja a betegséggel sokszor együtt járó felszívódási zavar. A B-vitaminok, főként a B12-vitamin, a vas, a kalcium, a magnézium, a cink pótlására kiemelten szükség van ilyen esetekben.

Cikkünk Lizzie Streit Vitaminok és ásványi anyagok az ételeinkben - Természetes források és táplálékkiegészítők című kötete alapján készült.

szakacskonyv

A könyv átfogó útmutató a vitaminokról és ásványi anyagokról:

- részletesen bemutatja az egyes vitaminokat és ásványi anyagokat és az azokat legnagyobb mennyiségben tartalmazó élelmiszereket;

- ismerteti a hiányok okozta egészségügyi problémákat, és megadja, mikor van szükség táplálékkiegészítőkre, közülük melyik hasznos, és melyek tekinthetők puszta pénzkidobásnak;

- kitér a vegánok, speciális étrenden élők, várandósok vitamin- és ásványianyag-szükségletére, továbbá az egyes életszakaszokban és évszakokban szükséges tápanyagigényekre;

- számos jótanácsot tartalmaz étrendünk felülvizsgálatára, a vitaminok és ásványi anyagok kölcsönhatására, és kitér arra is, mely vitaminok és ásványi anyagok segítenek a leggyakoribb egészségügyi problémákon.


Kiadja a Cser Kiadó.

Ára 3736 forint.

Vaspótlás étrenddel

A vaspótlásra az étrend-kiegészítők mellett a tudatos egészségügyi diéta is alkalmas, ez esetben figyelni kell a felszívódást segítő és gátló anyagokra is

(Képek: Getty Images.)

Ezt is szeretjük