Mikor a legjobb bevenni a vitaminokat? A felszívódásuk hatékonysága múlhat az időzítésen

Ősszel és télen sokan gondoskodnak a vitaminpótlásról, az időzítésre viszont talán már kevesebben gondolnak.

vitamin
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A vitaminok olyan mikrotápanyagok, amelyekre az emberi szervezet optimális működéséhez mindenképp szükség van, és mivel nem tudja őket előállítani, külső forrásból kell bevinni. A kiegyensúlyozott és változatos táplálkozás többnyire biztosítja a szükségletet, de adódhatnak olyan helyzetek, amikor szükség van a pótlásra.

A vitaminhiányok egyes betegségek, illetve az egyoldalú étkezés talaján fordulhatnak elő leginkább. A hiányállapotok általában sokáig nem okoznak látványos tüneteket, később változatos panaszokhoz vezethetnek, jellemző az energiahiány, a teljesítőképesség romlása és a fáradtság. Az őszi, téli hónapokban különösen a D-vitamin csökkent szintje az, ami sokakat érint, és szerencsére egyre többen oda is figyelnek a pótlására. A vitaminok bevételével kapcsolatban többnyire nincsenek kőbe vésett szabályok, azonban néhány dolgot nem árt mérlegelni az ütemezésnél. 

Zsírban vagy vízben oldódó? 

A vitaminok felszívódását pár dolog befolyásolja, ezek közül a legfontosabb, hogy az adott mikrotápanyag vízben vagy zsírban oldódó-e. A zsírban oldódókat a szervezet képes tárolni a zsírszövetben, a vízben oldódókat viszont nem tudja raktározni, így azokat a vesék kiválasztják, majd a vizelettel kiürülnek. 

A vízben oldódó vitaminok közé kilenc anyag tartozik, a C-vitamin, illetve nyolc B-vitamin: B1 (tiamin), B2 (riboflavin), B3 (niacin), B5 (pantoténsav), B6 (piridoxin), B9 (folsav), B12 (kobalamin). A szervezetnek a vízben oldódó vitaminok folyamatos pótlására van szüksége, hiszen nem raktározza őket. Ez jó esetben a táplálkozással történik, mesterséges pótlás esetén a nap bármely szakaszában bevehetők, nem szükséges melléjük enni. A B12-vitamin esetében olykor azt ajánlják, hogy üres gyomorra vegyék be az érintettek, mert savas környezetben jobban felszívódik. A B-vitamin komplex tablettáknál találkozni olyan javaslatokkal, hogy a legjobb már reggel szedni őket, mert fontos szerepet játszanak az anyagcsere-folyamatokban. 

Az erős antioxidáns hatású, immunrendszert támogató C-vitaminnál leginkább a tárolásra kell figyelni: melegre és fényre érzékeny, így hűvös, sötét helyen tartandó. Segíti a vas felszívódását, ezért ha vaspótlásra is szükség van, érdemes együtt szedni vele. 

A cikk az ajánló után folytatódik

Légy szabad! - Merj szembemenni az árral!

A Femina Klub áprilisi vendége Lakatos Márk stylist, médiaszemélyiség lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között az önmagunk elfogadására való törekvésről beszélget. Hogyan szembesüljünk saját korlátainkkal? Hogyan lehet feldolgozni az életünkben felmerülő elakadásokat? Miért káros, ha mindig arra fókuszálunk, hogy mindenki szeressen bennünket? Hogyan békéljünk meg saját tökéletlenségünkkel? 

Pontos részletek az estről itt olvashatók: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2024. április 22. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

A C-vitamin napi ajánlott mennyisége 70-90 milligramm között mozog, a maximális, nem átlépendő mennyiség 2000 milligramm. Bár vízben oldódó vitamin lévén kiürül a szervezetből, bontása során oxalát keletkezik, amelynek túlzott jelenléte növelheti a vesekő kialakulásának kockázatát. 

A zsírban oldódó vitaminok csoportjába négy vitamin tartozik, ezek a D-, az E-, az A- és a K-vitamin. Felszívódásukhoz a vízben oldódó vitaminokkal ellentétben zsírra van szükségük. A megfigyelések többnyire azt mutatják, hogy az étkezések során bevéve jobban hasznosulnak. 

Tavasztól őszig a legtöbb embernek általában elég a bőrével érintkező napfény ahhoz, hogy biztosítsa a szervezete D-vitamin-igényét, a köztes időszakban viszont táplálkozással vagy kapszula szedésével kell fedeznie a szükségletet. A D-vitamin főleg állati eredetű tejtermékekben, tojássárgájában, illetve olajos halakban található meg. Pótlás során felnőttek esetében a napi ajánlott mennyiség 1500-2000 NE, túlsúllyal élőknél ez ennél is több lehet, 3000-4000 NE. A D-vitamin kedvező hatásainak, például csonterősítő tulajdonságának erősítése érdekében általában a magnéziummal, illetve kalciummal történő együttes alkalmazását javasolják. A K-vitamin és a D-vitamin összedolgoznak az optimális kalciumszint és a csontok egészségének megőrzésében. A K-vitaminnál viszont mindenképp figyelembe kell venni az egyéb gyógyszereket, mivel beavatkozhat a véralvadásgátlók hatásába. 

A zsírban oldódó vitaminok túladagolása nem jellemző, de lehetséges, így az ajánlott mennyiségeket nem szabad átlépni. 

Mi a helyzet a kávéval?

A kávéban és a teában található koffein vitaminokra, ásványi anyagokra gyakorolt hatásáról több vizsgálat is készült. Úgy találták, hogy leginkább a D-vitamin felszívódását ronthatja, összefüggésre leltek a magas kávéfogyasztás és a D-vitamin-hiány között. Mivel a koffein vízhajtó lehet, a vízben oldódó vitaminokkal kapcsolatban is felmerült, hogy csökkentheti a koncentrációjukat, és ezért egyes ajánlások szerint a koffeintartalmú tea vagy kávé elfogyasztása után egy órával lehet érdemes bevenni őket. 

B-vitaminban gazdag ételek

A B-vitaminok nélkülözhetetlenek az emberi szervezet számára. Hozzájárulnak az immunrendszer, az idegrendszer, az agy és a szív megfelelő működéséhez, de még a bőrt is szépítik, javítják a közérzetet, és a fáradtságérzetet is csökkentik.

Védi az immunrendszert és az idegeket: 8 étel, ami tele van B-vitaminnal

Nézegess képeket!

Elolvasom

(Képek forrása: Getty Images Hungary.)

Ezt is szeretjük