Védi az immunrendszert és az idegeket: 8 étel, ami tele van B-vitaminnal

A B-vitaminokban gazdag ételek segítenek a betegségek megelőzésében is.

tepsis-paradicsomos-maj
beauty and style
Top olvasott cikkek

A B-vitaminok nélkülözhetetlenek az emberi szervezet számára. Hozzájárulnak az immunrendszer, az idegrendszer, az agy és a szív megfelelő működéséhez, de még a bőrt is szépítik, javítják a közérzetet, és a fáradtságérzetet is csökkentik.

Mivel vízben oldódó vitaminok, ezért a szervezet nem képes őket sokáig tárolni, vizelettel távoznak, így mindennapos pótlásukra van szükség. Hiánytünetei közé sorolható többek között az erős fáradékonyság, az étvágytalanság, a hányinger és az izomgyengeség. Ha a riboflavin (B2) hiányzik, száraz bőr jellemző, ha a kobalamin (B12), vérszegénység is felléphet. A tiaminhiány (B1) súlyos esetben izomgyengeséggel, ízületi fájdalommal járó beriberi betegséget okozhat.

B-vitaminban gazdag ételek

A B-komplex elsődleges forrásai a húsételek, így a vegetáriánus étrendben nagy tudatosságot igényel a pótlása, de nem lehetetlen, illetve étrend-kiegészítőkkel is támogatható a bevitel.

A napi ajánlott beviteli érték B1-vitaminból 1,2 milligramm, B2-ből 1,4 milligramm, B3-ból 16 milligramm, B5-ből 6 milligramm, B6-ból 1,4 milligramm, B7-ből 50 mikrogramm, B9-ből 200 mikrogramm, B12-ből 2,5 mikrogramm.

(Képek: Getty Images.)

Ezt is szeretjük