8 isteni ételötlet a vas hatékony pótlására: vérszegénységgel javasolt mindennap fogyasztani őket

A vaspótlásban fontos szerepet kap az étrend.

omlett gomba

FeminaShop

Látogass el a
Femina Shopba!

Megnézem
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A vashiányos vérszegénység kellemetlen tünetekkel járhat: okozhat többek között fáradékonyságot, szédülést, fejfájást, sápadtságot, de pulzusemelkedést, száraz torkot, bőrtüneteket, hajhullást is. Előidézheti az egyoldalú, tápanyagban szegény étkezés, de akár vérképzési vagy menstruációs zavarok is.

A napi vasszükséglet felnőtt nők esetében nagyjából 15-18 milligramm, terhesség, szoptatás, felszívódási zavarok esetén ennél jóval többre van szükség. Vashiány esetén a pótlás elengedhetetlen a szervezet kielégítő működéséhez, a vörösvértestek számának fenntartásához, a megfelelő oxigénellátás biztosításához. A hiánybetegség gyanúja esetén otthoni gyorsteszt végezhető, de csak orvos állíthat fel hivatalos, megbízható diagnózist laborvizsgálat tükrében. 

Ételek a vas pótlására

A vaspótlásra az étrend-kiegészítők mellett a tudatos egészségügyi diéta is alkalmas, ez esetben figyelni kell a felszívódást segítő és gátló anyagokra is: a C-vitamin, a béta-karotin és az E-vitamin támogatja, míg a koffein, a tea csersavtartalma, az oxálsav vagy a kalcium egyidejű fogyasztása blokkolja a hasznosulást. Húsos és zöldséges ételekből egyaránt fedezhető a szükséges mennyiség.

(Képek: Getty Images Hungary.)

Érzelmek logikája - Hogyan vannak jelen az érzelmek a logikus gondolkodásban?

A Femina Klub novemberi vendége Dr. Mérő László matematikus, pszichológus lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya az érzelmek és az elme bonyolult viszonyáról beszélget. Körbejárjuk, mit jelent valójában az érzelmi intelligencia, megismerjük az érzelmek szerkezetét, és hogyan alkalmazhatjuk a felismeréseinket mindennapi problémáink megoldásában is.

Pontos részletek az estről itt olvashatók: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2023. november 6. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

Ezt is szeretjük