Fáradtsággal és fejfájással is jelentkezhet a vashiány: a fertőzések kockázatát is növelheti

A vashiány és a következtében kialakuló vérszegénység jelentősen megnehezítheti a mindennapokat.

fejfájás fáradtság

FeminaShop

Látogass el a
Femina Shopba!

Megnézem
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Állandóan fáradtnak érzed magad, kínoz a vissza-visszatérő fejfájás, és mindenen felhúzod magad? Nem biztos, hogy mindezt az év végi hajtás okozza. A vashiány és az annak következtében kialakuló vashiányos vérszegénység rendkívül sokakat érintő probléma, különösen a nők körében gyakori. A tartósan fennálló tápanyaghiány a vérképzés zavarához vezethet, így egy sor változatos tünetet idéz elő.

Mivel a tünetek nem kifejezetten specifikusak, az érintettek olykor hosszasan nem vesznek róluk tudomást annak ellenére, hogy jelentősen megnehezíthetik a mindennapjaikat, és befolyásolhatják a közérzetüket. A jelek felismerése segít a diagnózis korai felállításában, és így a sikeres kezelésben is.

Állandó fáradtság és hajhullás is jelezheti

A vashiány legáltalánosabb tünete a látszólag minden ok nélküli fáradtság. Ez leginkább annak tudható be, hogy a test szöveteinek oxigénellátása romlik. A szív is többet dolgozik, hogy fenntartsa a vérkeringést. A kimerültséggel gyakran együtt jár a gyengeség, az ingerlékenység és a koncentrációzavar. A probléma beazonosítását nehezíti, hogy ezekkel a kellemetlenségekkel mindenki találkozik az élete során egy-egy hajtósabb időszakban.

fáradtság
Fotó: Peter Dazeley / Getty Images Hungary

Mégis, ha a fáradtság tartóssá válik, nem érhető tetten a hátterében olyan jelenség, amely megmagyarázná, érdemes felvetni a vashiány lehetőségét, különösen akkor, ha valaki a következő tünetek közül is tapasztal néhányat.

Az arc sápadtsága sok vashiányos beteg esetében jelentkezik. A vér színéért is felelős hemoglobin felépítéséhez nagyon fontos a vas, így a vashiányos állapotokban a hemoglobin csökkent szintje jellemző. A sápadtság olykor nem csak az arcon figyelhető meg, az íny, a szemhéjak és a körmök is fakóbbak lehetnek.

hajhullas
Fotó: chokja / Getty Images Hungary

Az árulkodó jelek közé tartozik még a fejfájás, a szokatlan szívdobogásérzés és a nyugtalanláb-szindróma, azaz a láb kényszeres mozgatása egyébként nyugodt szituációkban is. A betegek keze-lába gyakran hűvös, a bőrük szárazzá, a hajuk vékonnyá, töredezetté válhat. Sokan erőteljes hajhullással keresik fel az orvosukat. Az érintettek hamar kifulladhatnak, nem túl intenzív fizikai aktivitás során is légszomjjal szembesülhetnek.

Növelheti a fertőzések esélyét

Több esetben azt is megfigyelték, hogy a vashiánnyal, illetve a vashiányos vérszegénységgel élők fogékonyabbak a különböző fertőzésekre, mint azok, akiknél nincs jelen a hiánybetegség. A vashiányos vérszegénység a gyermekek körében kifejezetten gyakori, és a vizsgálódások szerint a visszatérő légúti fertőzésekben és a gyomor-bélhurutban (gasztroenteritisz) is szerepet játszhat.  

beteg gyerek
Fotó: njekaterina / Getty Images Hungary

Mik az okok?

A vashiány leggyakoribb oka általában a hiányos táplálkozás és a vérveszteség. Utóbbit előidézheti a nagyon erős menstruáció, illetve a vérzéssel járó krónikus betegségek is, mint a gyomorfekély vagy az aranyér. Vashiány léphet fel akkor is, ha elégtelen a felszívódás. Mivel a vas a vékonybélben szívódik fel, az azt károsító állapotok, például a lisztérzékenység, ronthatják a folyamatot. A várandós nők is találkozhatnak a kellemetlenséggel, az ő vasszükségletük megnő a terhesség alatt. 

A cikk az ajánló után folytatódik

Ajándékozz szakácskönyvet karácsonyra!

Egy könyvvel nem csak tárgyat ajándékozol, hanem élményt is. 

Mentes Anyu szakácskönyveiből készített ételek lehetőséget adnak új ízek felfedezésére és kipróbálására. Különleges étrendet követőknek, vagy kísérletezni vágyóknak a Mentes Anyu könyvcsomag tökéletes meglepetés lehet. 

Ha idén valami igazán hasznosat ajándékoznál az egészség jegyében, kattints ide. MOST INGYENES HÁZHOZSZÁLLÍTÁSSAL!

Promóció

Nők esetében az ajánlott napi vasszükségletet általában 15-18 milligrammban határozzák meg, terhesség idején ez 27 milligrammra emelkedhet. A vas felszívódását segítheti a C-vitamin. Jelentős mennyiségű vasat tartalmaznak a belsőségek és a vörös húsok, a tenger gyümölcsei és a halak, de a növényi táplálékok között is vannak jó vasforrások, például a lencse, a bab és a búzacsíra. 

A fenti tünetek tapasztalásakor, illetve a vashiány súlyosságának megállapításához és a kezelési terv kialakításához szakember felkeresése javasolt.

10 étel, ami tele van vassal: fáradékonyság, fejfájás ellen is javasoltak

A vashiány megfelelő étrenddel megelőzhető. A vas felszívódását segíti a C-vitamin, a béta-karotin és az E-vitamin, érdemes az étkezésekben ezekkel társítani. A leghatékonyabban a húsokból és a belsőségekből szívódik fel, de tudatosan összeválogatott zöldséges ételekkel is fedezhető a szükséglet, így több variációt is mutatunk.

(Képek forrása: Getty Images Hungary.)

Ezt is szeretjük