Fáradtsággal és fejfájással is jelentkezhet a vashiány: a fertőzések kockázatát is növelheti
A vashiány és a következtében kialakuló vérszegénység jelentősen megnehezítheti a mindennapokat.

fejfájás fáradtság
beauty and style
Top olvasott cikkek

Állandóan fáradtnak érzed magad, kínoz a vissza-visszatérő fejfájás, és mindenen felhúzod magad? Nem biztos, hogy mindezt az év végi hajtás okozza. A vashiány és az annak következtében kialakuló vashiányos vérszegénység rendkívül sokakat érintő probléma, különösen a nők körében gyakori. A tartósan fennálló tápanyaghiány a vérképzés zavarához vezethet, így egy sor változatos tünetet idéz elő.

Mivel a tünetek nem kifejezetten specifikusak, az érintettek olykor hosszasan nem vesznek róluk tudomást annak ellenére, hogy jelentősen megnehezíthetik a mindennapjaikat, és befolyásolhatják a közérzetüket. A jelek felismerése segít a diagnózis korai felállításában, és így a sikeres kezelésben is.

Állandó fáradtság és hajhullás is jelezheti

A vashiány legáltalánosabb tünete a látszólag minden ok nélküli fáradtság. Ez leginkább annak tudható be, hogy a test szöveteinek oxigénellátása romlik. A szív is többet dolgozik, hogy fenntartsa a vérkeringést. A kimerültséggel gyakran együtt jár a gyengeség, az ingerlékenység és a koncentrációzavar. A probléma beazonosítását nehezíti, hogy ezekkel a kellemetlenségekkel mindenki találkozik az élete során egy-egy hajtósabb időszakban.

fáradtság
Fotó: Peter Dazeley / Getty Images Hungary

Mégis, ha a fáradtság tartóssá válik, nem érhető tetten a hátterében olyan jelenség, amely megmagyarázná, érdemes felvetni a vashiány lehetőségét, különösen akkor, ha valaki a következő tünetek közül is tapasztal néhányat.

Az arc sápadtsága sok vashiányos beteg esetében jelentkezik. A vér színéért is felelős hemoglobin felépítéséhez nagyon fontos a vas, így a vashiányos állapotokban a hemoglobin csökkent szintje jellemző. A sápadtság olykor nem csak az arcon figyelhető meg, az íny, a szemhéjak és a körmök is fakóbbak lehetnek.

hajhullas
Fotó: chokja / Getty Images Hungary

Az árulkodó jelek közé tartozik még a fejfájás, a szokatlan szívdobogásérzés és a nyugtalanláb-szindróma, azaz a láb kényszeres mozgatása egyébként nyugodt szituációkban is. A betegek keze-lába gyakran hűvös, a bőrük szárazzá, a hajuk vékonnyá, töredezetté válhat. Sokan erőteljes hajhullással keresik fel az orvosukat. Az érintettek hamar kifulladhatnak, nem túl intenzív fizikai aktivitás során is légszomjjal szembesülhetnek.

Növelheti a fertőzések esélyét

Több esetben azt is megfigyelték, hogy a vashiánnyal, illetve a vashiányos vérszegénységgel élők fogékonyabbak a különböző fertőzésekre, mint azok, akiknél nincs jelen a hiánybetegség. A vashiányos vérszegénység a gyermekek körében kifejezetten gyakori, és a vizsgálódások szerint a visszatérő légúti fertőzésekben és a gyomor-bélhurutban (gasztroenteritisz) is szerepet játszhat.  

beteg gyerek
Fotó: njekaterina / Getty Images Hungary

Mik az okok?

A vashiány leggyakoribb oka általában a hiányos táplálkozás és a vérveszteség. Utóbbit előidézheti a nagyon erős menstruáció, illetve a vérzéssel járó krónikus betegségek is, mint a gyomorfekély vagy az aranyér. Vashiány léphet fel akkor is, ha elégtelen a felszívódás. Mivel a vas a vékonybélben szívódik fel, az azt károsító állapotok, például a lisztérzékenység, ronthatják a folyamatot. A várandós nők is találkozhatnak a kellemetlenséggel, az ő vasszükségletük megnő a terhesség alatt. 

A cikk az ajánló után folytatódik

Vashiányban szenvedsz?

A Vashiány teszt a ferritin (vas megkötésére szolgáló fehérje) kimutatására szolgáló immunológiai gyorsteszt, amelyet otthon, kényelmesen, bárki el tud végezni 10 perc alatt, egyetlen vércsepp segítségével.

Bővebben itt olvashatsz a termékről.

Promóció

Nők esetében az ajánlott napi vasszükségletet általában 15-18 milligrammban határozzák meg, terhesség idején ez 27 milligrammra emelkedhet. A vas felszívódását segítheti a C-vitamin. Jelentős mennyiségű vasat tartalmaznak a belsőségek és a vörös húsok, a tenger gyümölcsei és a halak, de a növényi táplálékok között is vannak jó vasforrások, például a lencse, a bab és a búzacsíra. 

A fenti tünetek tapasztalásakor, illetve a vashiány súlyosságának megállapításához és a kezelési terv kialakításához szakember felkeresése javasolt.

10 étel, ami tele van vassal: fáradékonyság, fejfájás ellen is javasoltak

A vashiány megfelelő étrenddel megelőzhető. A vas felszívódását segíti a C-vitamin, a béta-karotin és az E-vitamin, érdemes az étkezésekben ezekkel társítani. A leghatékonyabban a húsokból és a belsőségekből szívódik fel, de tudatosan összeválogatott zöldséges ételekkel is fedezhető a szükséglet, így több variációt is mutatunk.

(Képek forrása: Getty Images Hungary.)

Ezt is szeretjük