10 étel, ami tele van vassal: fáradékonyság, fejfájás ellen is javasoltak

A vashiány ellen az étrendbeli változtatásokkal lehet felvenni a legeredményesebben a harcot.

ceklas-humusz
beauty and style
Top olvasott cikkek

A vas elengedhetetlen a szervezet megfelelő oxigénellátásához, mivel a hiánya a vörösvértestek számának csökkenéséhez vezet, ami számos feltűnő tünettel jár. A vashiány pedig a megfelelő étrenddel megelőzhető.

A vashiányos vérszegénység legjellemzőbb tünetei a sápadtság, a fáradtság, a hajhullás, a fejfájás, a szédülés, a torokszorítás és a heves szívdobogás. A leggyakrabban az egyoldalú étkezés okozza, de a menstruációs zavarok is előidézhetik.

Vasban gazdag ételek

Egy felnőtt nő napi vasszükséglete 15-18 milligramm. Ez bizonyos helyzetekben változhat, terhesség, szoptatás alatt akár 28 milligramm is szükséges lehet. Vashiány gyanúja esetén akár otthoni gyorsteszt elvégzése is lehetséges, melyet követően az orvos állíthatja fel a diagnózist.

A vas felszívódását segíti a C-vitamin, a béta-karotin és az E-vitamin, érdemes az étkezésekben ezekkel társítani. A leghatékonyabban a húsokból és a belsőségekből szívódik fel, de tudatosan összeválogatott zöldséges ételekkel is fedezhető a szükséglet, így több variációt is mutatunk.

(Borító- és ajánlókép: Getty Images Hungary.)

Vashiányban szenvedsz?

A Vashiány teszt a ferritin (vas megkötésére szolgáló fehérje) kimutatására szolgáló immunológiai gyorsteszt, amelyet otthon, kényelmesen, bárki el tud végezni 10 perc alatt, egyetlen vércsepp segítségével.

Bővebben itt olvashatsz a termékről.

Promóció

Ezt is szeretjük