Mikor kell pótolni a vasat? Nagyon kell figyelni, mert árthatsz is vele

Szakértő beszél a vashiány szerteágazó problémájáról.

vashiany1
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A vashiány igen gyakran előforduló állapot, mely kellemetlen közérzetet és tüneteket okoz, ami az egész életminőséget befolyásolja.

Azonban megfelelő terápiával a folytonos fáradtság, a szédülés és a fejfájás megszüntethető. Hogy mi mindenre érdemes figyelni vaspótlás esetén, azt dr. Szélessy Zsuzsannától, a Trombózisközpont hematológus főorvosától tudhatod meg.

Mikor szükséges pótolni a vasat?

Vas pótlására már kis mennyiségű vashiány esetén is szükség van. A vashiányos vérszegénységet orvos állapíthatja meg, laborvizsgálat feltétlenül szükséges - ekkor a szakember előírásának megfelelően a javasolt készítménnyel kell pótolni a hiányt. Vasat elsősorban étkezéssel kell bevinni, ám előfordulhat, hogy még így sem tudnak feltöltődni a vasraktárak.

Étrendkiegészítős bevitelre akkor van szükség, ha megfelelő étrenddel nem tudjuk a szükséges mennyiséget biztosítani - ilyenkor a vasraktárak kiürülnek. Ez előfordulhat többek között terhességben a fokozott szükséglet miatt, hiszen a növekvő magzat az anyukától veszi el a számára szükséges tápanyagokat és nyomelemeket - így a vasat is, melyre igen nagy szüksége van a megfelelő fejlődéshez.

Ezenkívül van, amikor valamilyen vérzéssel veszítjük a vasat - menstruáció, bélrendszeri vérzés vagy baleset okozta vérzés. Érdemes tudni, hogy emésztőrendszeri gyulladásos betegségben is hiány keletkezhet, mivel ekkor a vas felszívódása zavart szenved. Vérszegénység alakul ki akkor is, ha krónikus gyulladásos betegség áll fenn, esetleg rosszindulatú daganatos elváltozás van a szervezetben, mert az immunrendszer fogva tartja a vasat a raktárakban.

Fontos, hogy, ha valakinél vashiányt állapítanak meg, úgy ki kell deríteni, mi okozza a problémát, és azt kezelni szükséges, mert súlyos betegség bújhat meg mögötte, és a vas adásával árthatunk is!

A cikk az ajánló után folytatódik

Vashiányban szenvedsz?

A Vashiány teszt a ferritin (vas megkötésére szolgáló fehérje) kimutatására szolgáló immunológiai gyorsteszt, amelyet otthon, kényelmesen, bárki el tud végezni 10 perc alatt, egyetlen vércsepp segítségével.

Bővebben itt olvashatsz a termékről.

Promóció

A vaspótlás formái

A pótlás módja az alapbetegségtől és a vashiány mértékétől függ. Amennyiben csupán csekély a hiány, úgy jól összeállított vegyes táplálkozással is növelni lehet a szintjét. Amennyiben ez nem vezet eredményre, illetve nagyobb a hiány, akkor a vasat táplálékkiegészítő vagy  gyógyszer formájában célszerű bejuttatni.

Sajnos előfordulhat, hogy az illetőnek még ez sem elég, példának okáért felszívódási zavar esetén - ilyenkor az orvos intravénás injekciót adhat megfelelő, biztonságos intézeti körülmények között. A szakértő  felhívja a figyelmet arra, hogy önhatalmúan lehetőleg senki ne szedjen hosszabb ideig vasat, mert súlyos betegség, daganat felismerését kendőzheti el vele. Túladagolás csak 12 év alatti gyermekeknél fordulhat elő súlyos formában, felnőtteknél csak néhány ritka betegségben.

Mire ügyelj, ha vasat szedsz?

A vas pótlásának megvannak a maga szabályai, melyekre ügyelni kell, hiszen vannak olyan vitaminok és nyomelemek, melyek segítik vagy éppen gátolják a vas felszívódását. Amennyiben valaki olyan gyógyszereket, étrend-kiegészítőket szed, melyek hátráltatják a felszívódást, a vas bevétele előtt vagy után minimum két óra szünetet kell tartani.

A vas felszívódását gátolják: a magnézium, a savcsökkentők, az antibiotikumok, a hormonkészítmények, mint amilyenek a pajzsmirigybetegségben alkalmazott szerek - vassal együtt ezek hatása is gátlódik -, a teljes kiőrlésű, magas rosttartalmú gabonák, a kávé, tea, tej, a tejtermékek, a spenót. A vas felszívódását segíti a C-vitamin és a béta-karotin.

Ezt is szeretjük