A hajhullástól az elhúzódó menzeszig: a véralvadásgátlók mellékhatásai

A szakorvos elmagyarázza, hogy mit lehet tenni a kellemetlen tünetek elkerüléséért.

hajhullás
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Akinek már volt trombózisa vagy tüdőembóliája, annak egy ideig alvadásgátló tablettát kell szednie. A trombózisra való hajlam vagy szívbetegség esetén gyakran egész életében szednie kell, mert nélküle jelentős mértékben fennáll az ismételt vérrög és embólia kialakulásának esélye. 

A gyógyszer szedésével olykor olyan mellékhatások jelentkezhetnek, mint a hajhullás. Hogy miként lehet a problémát kiküszöbölni, arról dr. Szélessy Zsuzsanna, a Trombózisközpont hematológus főorvosa beszélt. 

A véralvadásgátlók mellékhatásai

Mellékhatásként ezek a készítmények vérzéses szövődményeket produkálhatnak. Ilyen az erős, elhúzódó menstruációs vérzés, bőr alatti bevérzések esetleg véres vizelet, orrvérzés. Legrosszabb esetben súlyosabb belső vérzések is felléphetnek, mint a gyomor- és bélrendszeri vérzések, ezért már a vérzékenység legkisebb jele esetén is ki kell hagyni az alvadásgátló tablettát, és azonnal orvoshoz kell fordulni. 

Az antikoaguláns, vagyis véralvadásgátló szedése az arra érzékenyeknél allergiás reakciót is kiválthat, és csontritkulás is szerepelhet a mellékhatások között. A súlyos mellékhatások ritkák, viszont annál gyakoribb a hányinger, hányás, vashiány és hajhullás.

Gyakori probléma a hajhullás

A hajhullást kiválthatja maga a véralvadásgátló közvetlenül, illetve az alkalmazása során kialakuló vérszegénység. Amennyiben vérvétel igazolja, hogy az utóbbi a hajhullás forrása, úgy az INR-szint beállítása, a gyógyszer dózisának csökkentése és vaskészítmény szedése megoldást jelenthet. Ám ha a készítmény váltotta ki a problémát, akkor más antikoagulánsra kell áttérni.  

Ezek a bogyós gyümölcsök élettanilag jót tesznek a szervezettel. Nézd meg, melyiket keresd!

Ezzel előzd meg a hajvesztést

Szükséges kivizsgálni, hogy vashiány vagy a készítmény közvetlenül okozza a hajhullást. Ezt vérvétel útján lehet kideríteni, és ha bebizonyosodik a vashiány, akkor tisztázni kell a vasvesztés okát. Ellenőriztetni kell az INR-értéket, mivel ha a véralvadás és a vérzékenység egyensúlya eltolódik, akkor annak akár súlyos következményei is lehetnek. Fontos, hogy az INR optimális értékét mindig orvos állapítsa meg. 

Előfordulhat, hogy az INR-t nem lehet megfelelően és tartósan beállítani, vagy a szövődmények kialakulása miatt más készítményre kell áttérni. Az új típusú véralvadásgátlók - NOAC - erre remek megoldást nyújtanak, hiszen ekkor nincs szükség rendszeres INR-ellenőrzésre.

Emellett a vérzéses szövődmények kialakulásának esélye is kisebb, így vashiány fellépésének rizikója is minimális. Amennyiben nem vashiány okozza, hanem maga a gyógyszer egyik mellékhatása a hajhullás, úgy szintén segíthet egy másik szerre való áttérés, mert leggyakrabban a kumarinszármazékok okozzák a kellemetlen panaszt.

Ezt is szeretjük