Testsúlyváltozás, ödéma, alvászavar: 5 fontos női hormon hiánytünetei

Az egészséges női szervezet működéséhez elengedhetetlen, hogy a legfontosabb női hormonok szintje rendben legyen. Összegyűjtöttük a tüneteket.

vérvétel

FeminaShop

Látogass el a
Femina Shopba!

Megnézem
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A hormonrendszer egy igen bonyolult szerkezet, mely hatással van az egész szervezet működésére. A benne szereplő hormonok mind igen fontos feladatot látnak el, és működésük egymással összehangolt. 

Ha valamelyik termelődésébe hiba csúszik, az egész rendszer zavart szenved. Hogy melyik az az öt hormon, melyet minden nőnek ismernie kell, arról dr. Koppány Viktória, a Budai Endokrinközpont endokrinológusa beszélt.

Pajzsmirigyhormonok az anyagcseréért

A pajzsmirigy hormonok - T3, T4 - lényegében az anyagcsere-folyamatok üzemanyagai, hiszen szerepük van az étvágy szabályozásában, a testsúlyban, a hőérzetben, emésztésben és menstruációban. A pajzsmirigyzavarok igen gyakoriak, de a legtöbb esetben gyógyszeresen karbantartható állapot. 

A pajzsmirigyzavar tünete a testsúlyváltozás normál étvágy mellett, székrekedés vagy hasmenés, csökkent hideg- vagy melegtűrés, alvászavarok, depresszió, idegesség és menstruációs panaszok. A tünetek utalhatnak pajzsmirigy-alul- vagy -túlműködésre. Jelenléte vérvétellel - TSH, T3, T4 - igazolható.

Progeszteron a terhességért

Az egyik legfontosabb női nemi hormon, melynek szintje a ciklus második felében nő meg, és a terhességet és beágyazódást támogatja. Az ösztrogén szintjét ellensúlyozza. Hiánya igen gyakori, és általában fogamzási nehézségek esetén derül rá fény. Tünete menstruációs zavart, vérzés előtti barnás folyást okoz, de energiahiányt és hangulatingadozásokat is. Alacsony szint esetén teherbeesési nehézségeket okoz, és vetélési rizikót is. A progeszteronhiány ösztrogéndominanciával jár, így annak olyan tüneteit sorakoztatja fel, mint az ödéma, hajhullás, száraz bőr, hangulatingadozások.

A bőrön látható elváltások és tünetek sokféle betegséget jelezhetnek, többek között a diabéteszt is. 

Melatonin az alvásért

A melatonint a legtöbben az alváshoz kötik, hiszen a hormon a cirkadián ritmust szabályozza. Nagy befolyást gyakorol az alvásra, az energiaszintre, de az étvágyban és az immunrendszer erősségében is nagy szerepe van.

Ha nincs elegendő melatonin a szervezetben, hogy az illető napközben fáradt és álmos, míg esténként tele van energiával. Előfordulhat a szokatlan időpontokban éhségérzet. A probléma vérvétellel megállapítható, és életmódváltással, magas triptofántartalmú ételek fogyasztásával és szükség esetén melatoninpótlással orvosolható. 

Kortizol a stressz ellen

A kortizol leginkább stresszhormonként ismert, melyet a mellékvese termel. Stresszes helyzetekben az adrenalin szintje megemelkedik, és több vér áramlik szét a testben, plusz oxigénhez juttatva így a sejteket. Ehhez az energiát a kortizol biztosítja, mivel megnöveli a cukor mennyiségét a vérben.

Stresszes életmód esetén a mellékvese kifárad, és kortizolhiány alakul ki. Így krónikus fáradtság, romló stressztűrő képesség és teherbeesési nehézségek is alakulhatnak ki. Az állapot hormonpótlással kezelhető, természetesen a stressz minimalizálása mellett.

Érzelmek logikája - Hogyan vannak jelen az érzelmek a logikus gondolkodásban?

A Femina Klub novemberi vendége Dr. Mérő László matematikus, pszichológus lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya az érzelmek és az elme bonyolult viszonyáról beszélget. Körbejárjuk, mit jelent valójában az érzelmi intelligencia, megismerjük az érzelmek szerkezetét, és hogyan alkalmazhatjuk a felismeréseinket mindennapi problémáink megoldásában is.

Pontos részletek az estről itt olvashatók: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2023. november 6. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

Inzulin a jó vércukorszintért

Az inzulin fontos szerepet játszik az anyagcsere-folyamatokban, mert a megemésztett étel energiává alakításában segít. Feladata, hogy a cukrot a vérből a sejtekbe juttassa. Az alacsony vagy magas inzulinszint komoly problémákat okozhat. A magas szint inzulinrezisztenciát jelenthet, ez pedig a menstruációs zavarok, a túlsúly és a meddőség egyik fő okozója.

Ha hosszú ideje fennáll az állapot, az inzulint termelő hasnyálmirigy kimerül, és kevesebb inzulint lesz képes termelni. Emiatt a vércukorszintjét megemelkedik, és kialakul a 2-es típusú diabétesz. Az IR-t és a cukorbetegséget is vérvétel útján lehet diagnosztizálni, és életmódváltással, valamint gyógyszeres és inzulinos terápiával lehet karbantartani. 

Ezt is szeretjük