A hosszú autóút halálos kockázata: 6 dolog, amivel megelőzheted a trombózist
Prevenció nélkül rémálommá válhat az utazás.

nagykep?cikkid=171080&kep=trombozis-veszely-lead
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Trombózis után a betegnek több mindenre is szükséges odafigyelnie. Ha egyszer már kialakultak vérrögök, akkor lényegesen nagyobb valószínűséggel következik be újra az állapot.

Ezért fokozott figyelmet kell ezen túl fordítani a prevencióra. Prof. Blaskó György, a Trombózisközpont véralvadási specialistája elmagyarázza, miért veszélyes az, ha trombózisos beteg hosszabb autóútra vállalkozik.

Nem csak a repülőút okozhat gondot

Sokan tisztában vannak azzal, hogy a hosszabb repülőút megnöveli az életveszélyes mélyvénás trombózis és a tüdőembólia kialakulásának kockázatát. Ilyenkor a betegek felkeresik orvosukat, és érdeklődnek a teendőkről. Azt azonban többen nem tudják, hogy nemcsak a repülőn ülve nő meg a vérrögök keletkezésének rizikója, hanem a több órás utazás alatt is.

Főleg autóbusz -, vonat- és autóutakra vonatkozik ez. Ennek az az oka, hogy a tartósabb mozdulatlanság, immobilitás és a lábak lógatása miatt a vénákban a véráramlás lassul, ez pedig elősegíti a vérrögök kialakulását.

A rizikó nő a kevés folyadékkal

A rizikót csak növeli, hogy az emberek többsége az utazás alatt kevesebb folyadékot fogyaszt, mint máskor. Ez pedig csak még tovább fokozza a vér pangását. Az autó és a vonat valamivel kevesebb veszéllyel jár, mert a beteg saját akaratából fel tud kelni, járni, vagy leállni a kocsival, ha szükségét érzi. Ezeknél az utazási módoknál az egészségügyi szünet és mozgás megoldható, de a társas buszutazások ugyanakkora rizikóval járnak, mint a repülés.

Trombózis megelőzése hosszú utazás előtt

Minden olyan szituációban ki kell kérni szakorvos véleményét, amely megnöveli a vérrögök kialakulásának kockázatát. Ha valaki három óránál több ideig tartó utazásra vállalkozik, a következő tanácsokat érdemes betartania.

  • Három óránál hosszabb utazás előtt ajánlott a kezelőorvossal egyeztetni.
  • Az út során is megfelelő mennyiségű folyadékot javasolt fogyasztani.
  • Érdemes kompressziós harisnyát viselni.
  • Kívánatos óránként félreállni, és átmozgatni a végtagokat.
  • Nem szabad aszpirinnel megpróbálni megelőzni a mélyvénás trombózist.
  • Ha a beteg rendszeresen szed véralvadásgátlót, akkor nincs szükség más készítményre való áttérésre.

Nem mindegy, milyen prevenciót választ a beteg

A megelőzési módszert több tényező is befolyásolja. Figyelembe kell venni, hogy van-e genetikai hajlama a trombózisra az illetőnek, és ha van, akkor milyen súlyosságú. Nem mindegy, hogy mikor történt a betegnél a trombózis, mennyire károsodtak a vénabillentyűk, van-e más betegsége, illetve hány éves.

Ezek tudatában lehet meghatározni, hogy kell-e véralvadásgátlás, vagy elég a kompressziós harisnya viselése és a bőséges folyadékfogyasztás. Az alvadásgátló kezelés alatt lévő, trombózison átesett betegnek külön extra gyógyszerelésre nincs szüksége. De ha fokozott a rizikó, LMWH injekció adása szükséges az oda- és visszaút előtt.

Ha valakinek a családjában már előfordult trombózis, akkor érdemes trombofíliavizsgálatot végeztetnie az út előtt, még akkor is, ha nem fordult elő nála trombózis. Ugyanis súlyosabb genetikai hajlam esetén a hosszú utazás nagy veszélyeket hordoz vérrögök szempontjából.

Ezt is szeretjük