Súlyosan mérgezi az ereidet ez a hétköznapi szokás: trombózis is kialakulhat miatta

Több okból is nagyon fontos, hogy mielőbb felhagyj ezzel a szokással.

Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Köztudott, hogy a dohányzás számos betegség kialakulásának kockázatát megnöveli - köztük az artériás trombózisét is -, ám kutatások szerint a vénás rendszerre is komoly befolyást gyakorol.

Prof. Blaskó György, a Trombózisközpont véralvadási specialistája ezért a dohányosok trombózis-rizikóbecslésének és genetikai szűrésének fontosságát hangsúlyozza.

A dohányzás és a trombózis

A vénás tromboembólia - VTE - a harmadik leggyakoribb kardiovaszkuláris betegség, amelynek alapja általában a lábban kialakult vérrög. Ez leszakad, majd a véráramlás útján a tüdőbe kerül, és embóliát okoz.

A trombusképződés hátterében több tényező is állhat, ám kínai tanulmányok szerint közülük a dohányzás igen előkelő helyen szerepel. Megfigyelték, hogy a káros szenvedély 23%-kal megnöveli a VTE kialakulásának kockázatát.

A cigaretta súlyosbítja a keringési betegségeket

A cigaretta számos kórképnél erős rizikófaktort jelent. Ilyen a magas vérnyomás, a szívinfarktus és a stroke, a daganatos megbetegedések, az érszűkület, a cukorbetegség és a tüdőrák.

A fentiek mellett az említett keringési betegségek jelentősen súlyosabbá válnak a nemdohányzókhoz képest. Minél régebb óta cigarettázik az illető, annál nagyobb a rizikó. A kutatók hozzátették, a kockázat még nagyobb, ha a dohányzás mellett magas testtömeg index - BMI - is áll.

Fontos kivizsgáltatni, veszélyeztetett vagy-e

A Trombózisközpont véralvadási specialistája szerint manapság lényegesen csökkenthető a vénás trombózisok előfordulásának valószínűsége, köszönhetően a genetikai vizsgálatoknak és az egyéni rizikóbecslésnek. Ezeket érdemes már akkor is elvégeztetni, ha az illető családjában előfordult már mélyvénás trombózis vagy tüdőembólia.

A magas vérnyomás, az érszűkület, az infarktus, a stroke és a cukorbetegség egyaránt az érfal legbelső rétegét érinti. Ezeknél a kórképeknél elsősorban az artériás oldal trombózisa fordul elő.

A markerre - jelzőanyag - vonatkozó vizsgálatokat is érdemes elvégezni, mert azok egy része genetikusan adott lehet. A dohányzás és a nikotin egyértelműen érméreg: akinek az erre vonatkozó leletei pozitívak, egy életre és azonnal, teljes mértékben el kell hagynia a dohányzást. Így is körülbelül 15 évig tart, amíg egy dohányzó tüdő úgy, ahogy regenerálódik.

Egy egyszerű vérvétel is megmutatja, mekkora a kockázat

A genetikai vizsgálatok igen nagy szerepet töltenek be a trombózisprevencióban, hiszen egy egyszerű vérvétellel hamar megállapítható, hogy fennáll-e valamilyen genetikai mutáció, amely megnöveli a vérrögök kialakulásának esélyét.

Ennek a vizsgálatnak a jelentősége még nagyobb, ha valamilyen extra rizikófaktor is fennáll. Ilyen többek között a fogamzásgátló tabletták szedése, a hormonális készítmények alkalmazása, a terhesség, a túlsúly, illetve a dohányzás.

Ezekben az esetekben javasolt a gyógyszeres, antikoaguláns kezelés megelőzésként. Egyes esetekben előfordulhat, hogy az életmódváltás is elegendő. Ilyen a fogyás, a bőséges folyadékfogyasztás, valamint a dohányzásról való leszokás.

Ezt is szeretjük