Nincsenek tünetei, de halált okozhat: ezt kell tudni a néma gyilkosról
Azok közé a lappangó betegségek közé tartozik, amelyekkel nagyon kell vigyázni.

nagykep?cikkid=167897&kep=beteg-no-lead
beauty and style
Top olvasott cikkek

A mélyvénás trombózis és az ebből adódó tüdőembólia a leggyakoribb halálokok közt szerepelnek. Éppen ezért nagy hangsúlyt kell helyezni a prevencióra és a probléma felismerésére.

Prof. Blaskó György, a Trombózisközpont véralvadási specialistája szerint azonban vannak olyan esetek, amikor semmilyen tünet nem figyelmeztet a vérrögök kialakulására. A néma trombózis veszélyeiről és megelőzéséről tájékoztatott a szakember.

Hogyan alakul ki a mélyvénás trombózis?

A mélyvénás trombózis - DVT - egy olyan, életet veszélyeztető állapot, amikor különböző okok miatt aktiválódnak az alvadási faktorok. Ilyen ok lehet az érfal sérülése, a gyulladás, a daganatok, a pitvarfibrilláció vagy a genetikai hajlam. Ezek által vérrögök keletkeznek az erekben, melyek akadályozzák a normál keringést.

Ha van tünete, akkor a leggyakoribb az érintett végtag fájdalma, livid, vagyis kékeslilás elszíneződés, ödéma, illetve járáskor fokozódó fájdalom. Az állapot nagy veszélye, hogy a keletkezett vérrög egésze vagy egy-egy részei leszakadhatnak és a véráramba kerülhetnek.

Ezáltal elérhetik az olyan fontos szerveket is, mint a tüdő, melyben ennek hatására embólia alakulhat ki. A tüdőembólia az életet is veszélyeztetheti, attól függően, hogy hol zárta el a keringés útját a vérrög.

A néma trombózisnak nincs tünete

A véralvadási specialista azonban felhívja a figyelmet arra, hogy gyakran előfordul az úgynevezett néma trombózis is, amikor nincs semmilyen tünet, ami mélyvénás trombózisra utalna. Előfordul, hogy poszttrombotikus szindróma okozta panaszok ultrahangos kivizsgálása során derül fény a korábbi problémára. Ez szerencsés esetnek számít, mert ha valaki nem veszi észre, hogy mélyvénás trombózisa van, akkor megfelelő kezelés nélkül a vérrög bármikor leszakadhat, és tüdőembóliát okozhat.

Néhány esetben a tüdőembólia sem tűnik fel a betegnek, mert legfeljebb köhög és kisebb légzési nehézségei vannak pár órán át. Ha vért köhög fel, az már riasztó jel lehet. A tüdőembólia jellegzetes tünetei egyébként a fájdalmas köhögés, fulladás, nehézlégzés, véres köpet és mellkasi fájdalom lehetnek.

A néma trombózist is meg lehet előzni

A néma trombózis ugyanolyan veszélyes, mint a tünetekkel járó állapot, ezért nagy gondot kell fordítani a prevencióra. A fokozott rizikócsoportba tartozóknak érdemes szakembert felkeresniük. Ilyen lehet a genetikai hajlam, a pitvarfibrilláció, a daganatok vagy a korábbi trombózis.

Ilyenkor már az orvossal szükséges egyeztetni arról, van-e szükség véralvadásgátló terápiára, illetve milyen óvintézkedéseket kell betartania a betegnek. A genetikai hajlamról laborvizsgálattal lehet meggyőződni. Érdemes a vizsgálatot családalapítás és hormonális fogamzásgátlás megkezdése előtt is elvégeztetni, hiszen ezen esetekben is jelentősen megnő a vérrögök kialakulásának esélye.

Ezt is szeretjük