Vashiányt is jelezhet a fulladás mozgás közben: több más tünet is árulkodik róla
A vashiányról légszomj és gyors kifulladás is árulkodhat sportolás közben.

faradt-futo-legszomj-kifulladas
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A vashiány gyakori probléma, különösen a nők körében: az Egészségügyi Világszervezet, a WHO adatai szerint a vérszegénységek fele vezethető vissza a hiánybetegségre, melynek hátterében felszívódási zavar, vérveszteség, de erős menstruáció, terhesség és vegetáriánus étrend, ritkán gyulladás vagy daganatos betegség is állhat.

A vas megfelelő szintű jelenléte hozzájárul a vérképzéshez, és egyúttal a sejtek oxigénellátásához is. Vashiány során a hemoglobinszint csökkenni kezd, ez vezet a vérszegénységhez, és a probléma kellemetlen tüneteihez. A gyakori és kevésbé jellemző jelek felismerése segít a diagnózisban és a kezelésben.

A vashiány tünetei

A vashiányról gyakran egyértelműen árulkodnak a télen-nyáron hideg végtagok, melynek oka, hogy a testrészek az alacsony hemoglobinszint következtében nehezen jutnak elég oxigénhez. Ugyancsak ezzel jár, hogy a szívnek nagyobb munkája szükséges a vérkeringés fenntartásához, ami miatt fulladás, légszomj, erős szívdobogásérzés, pulzusemelkedés léphet fel, különösen intenzívebb mozgás, sportolás közben.

Gyakori az is, hogy a vérkeringés problémái miatt szédülni kezd a vashiányos beteg, gyengeséget, bizonytalanságot és fejfájást érez, elsápad, állandó fáradékonysággal, energiacsökkenéssel, levertséggel, dekoncentráltsággal küzd.

További árulkodó jelek

A vashiány esetén előfordulhatnak emésztési zavarok, de viselkedési zavarok, erős hajhullás, a körmök betöredezése, gyengesége, kanálszerűvé válása és a bőr, valamint az ajkak kiszáradása is jelezheti az egészségügyi problémát. Ritkábban szintén a vashiányra utalhat a felduzzadó nyelv, amely sima felületűvé is válhat.

A vashiány diagnózisa

A vashiány legegyszerűbben egy egyszerű laborvizsgálattal deríthető ki, de akár otthoni gyorsteszt is megmutatja a bajt. Indokolatlan vagy nem múló probléma esetén azonban fontos az orvos felkeresése, aki kiderítheti, mi áll pontosan a vashiány hátterében.

A cikk az ajánló után folytatódik

Vashiányban szenvedsz?

A Vashiány teszt a ferritin (vas megkötésére szolgáló fehérje) kimutatására szolgáló immunológiai gyorsteszt, amelyet otthon, kényelmesen, bárki el tud végezni 10 perc alatt, egyetlen vércsepp segítségével.

Bővebben itt olvashatsz a termékről.

Promóció

A vashiány okozhat továbbá bizsergető, égő érzést, hangyázást a végtagokban, de az úgynevezett nyugtalanláb-szindróma is gyakori a betegek körében, mely a láb kényszeres mozgatását jelenti. Szintén ritka, mégis előfordul, hogy a vashiány a pica nevű rendellenességgel jár együtt, melynek során az ember nem ehető dolgokra vágyik. A kívánósság tárgya esetenként lehet a jég, de akár a papír vagy az üveg megkóstolása, sőt a haj rágcsálása is.

Amennyiben a tápanyaghiány a kevés vasbevitelre vezethető vissza, jól kezelhető vaspótlással. A felnőtt emberek napi vasszükséglete 18 milligramm, amely terhesség alatt csaknem a szám duplája. Az erős menstruáció és más okból eredő vérveszteség esetén is nagyon kell figyelni az elegendő vasbevitelre. Ez súlyos hiány esetén tablettákkal, egyéb esetben akár étkezéssel is fedezhető.

(Képek: Getty Images Hungary)

Ezt is szeretjük