Vashiányt is jelezhet a fulladás mozgás közben: több más tünet is árulkodik róla

A vashiányról légszomj és gyors kifulladás is árulkodhat sportolás közben.

Vashiány tünetei
Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Retikül
Top olvasott cikkek

A vashiány gyakori probléma, különösen a nők körében: az Egészségügyi Világszervezet, a WHO adatai szerint a vérszegénységek fele vezethető vissza a hiánybetegségre, melynek hátterében felszívódási zavar, vérveszteség, de erős menstruáció, terhesség és vegetáriánus étrend, ritkán gyulladás vagy daganatos betegség is állhat.

A vas megfelelő szintű jelenléte hozzájárul a vérképzéshez, és egyúttal a sejtek oxigénellátásához is. Vashiány során a hemoglobinszint csökkenni kezd, ez vezet a vérszegénységhez, és a probléma kellemetlen tüneteihez. A gyakori és kevésbé jellemző jelek felismerése segít a diagnózisban és a kezelésben.

A vashiány tünetei

A vashiányról gyakran egyértelműen árulkodnak a télen-nyáron hideg végtagok, melynek oka, hogy a testrészek az alacsony hemoglobinszint következtében nehezen jutnak elég oxigénhez. Ugyancsak ezzel jár, hogy a szívnek nagyobb munkája szükséges a vérkeringés fenntartásához, ami miatt fulladás, légszomj, erős szívdobogásérzés, pulzusemelkedés léphet fel, különösen intenzívebb mozgás, sportolás közben.

Gyakori az is, hogy a vérkeringés problémái miatt szédülni kezd a vashiányos beteg, gyengeséget, bizonytalanságot és fejfájást érez, elsápad, állandó fáradékonysággal, energiacsökkenéssel, levertséggel, dekoncentráltsággal küzd.

További árulkodó jelek

A vashiány esetén előfordulhatnak emésztési zavarok, de viselkedési zavarok, erős hajhullás, a körmök betöredezése, gyengesége, kanálszerűvé válása és a bőr, valamint az ajkak kiszáradása is jelezheti az egészségügyi problémát. Ritkábban szintén a vashiányra utalhat a felduzzadó nyelv, amely sima felületűvé is válhat.

A vashiány diagnózisa

A vashiány legegyszerűbben egy egyszerű laborvizsgálattal deríthető ki, de akár otthoni gyorsteszt is megmutatja a bajt. Indokolatlan vagy nem múló probléma esetén azonban fontos az orvos felkeresése, aki kiderítheti, mi áll pontosan a vashiány hátterében.

A cikk az ajánló után folytatódik

A vashiány okozhat továbbá bizsergető, égő érzést, hangyázást a végtagokban, de az úgynevezett nyugtalanláb-szindróma is gyakori a betegek körében, mely a láb kényszeres mozgatását jelenti. Szintén ritka, mégis előfordul, hogy a vashiány a pica nevű rendellenességgel jár együtt, melynek során az ember nem ehető dolgokra vágyik. A kívánósság tárgya esetenként lehet a jég, de akár a papír vagy az üveg megkóstolása, sőt a haj rágcsálása is.

Amennyiben a tápanyaghiány a kevés vasbevitelre vezethető vissza, jól kezelhető vaspótlással. A felnőtt emberek napi vasszükséglete 18 milligramm, amely terhesség alatt csaknem a szám duplája. Az erős menstruáció és más okból eredő vérveszteség esetén is nagyon kell figyelni az elegendő vasbevitelre. Ez súlyos hiány esetén tablettákkal, egyéb esetben akár étkezéssel is fedezhető.

Fejfájás és szívdobogás ellen: 10 növény, amiben rengeteg a vas

Nézegess képeket!

Elolvasom

(Képek: Getty Images Hungary)

Ezt is szeretjük