Nem bírsz kikelni az ágyból? 5 komoly betegséget is jelezhet a túlzott fáradtság
Vannak olyan esetek, amikor a fáradtság az első tünet.

almos-ebredes
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Amikor az ember alvásideje a szükségesnél kevesebbre korlátozódik, szinte teljesen természetes, hogy nehezen ébred, napközben pedig fáradtnak, levertnek érzi magát. A kutatók szerint hosszútávon már egyetlen óra mínusz is súlyos következményekkel járhat.

Előfordul viszont néhány olyan eset is, amikor a fáradtság az alvás mennyiségétől függetlenül jelentkezik, és krónikus állapotról árulkodik. Ilyenkor sajnos nem elég a plusz öt perc szundi, a kiváltó okot kell diagnosztizálni és kezelni.

Vérszegénységet jelezhet

Ha a sejtekbe oxigént szállító vörösvértestekből nincs elég a szervezetben, anémia, vagyis vérszegénység alakul ki, ami a folyamatos fáradtság mellett többek között szédülést, dekoncentráltságot, sápadtságot, fejfájást, hideg végtagokat és nyelési zavarokat is okozhat.

A vérszegénység kialakulhat vashiány következtében, de okozhatja a folsav és a B12-vitamin hiánya, ritkábban pedig akár autoimmun hátterű is lehet, ezért a hatékony kezelés érdekében különösen fontos kivizsgáltatni. A leggyakrabban elegendő a szervezet vaspótlásáról gondoskodni.

Pajzsmirigyprobléma a háttérben

A folyamatos fáradtságérzetet a pajzsmirigy alulműködése is okozhatja, amikor is a szerv túl kevés pajzsmirigyhormont termel. Ilyen esetben a tünet gyakran társul ingerlékenységgel, bőrszárazsággal, hajhullással, súlygyarapodással, lassú anyagcserével vagy menstruációs zavarokkal.

A pajzsmirigyfunkció normalizálására az orvos szükség esetén hormonpótlást írhat elő, a terápiában fontos továbbá a jódpótlás. Erről azonban szintén ki kell kérni az orvos véleményét, ugyanis néha csak ront az eredeti problémán.

A cikk az ajánló után folytatódik

Vashiányban szenvedsz?

A Vashiány teszt a ferritin (vas megkötésére szolgáló fehérje) kimutatására szolgáló immunológiai gyorsteszt, amelyet otthon, kényelmesen, bárki el tud végezni 10 perc alatt, egyetlen vércsepp segítségével.

Bővebben itt olvashatsz a termékről.

Promóció

Cukorbetegség is okozhatja

A glükóz a szervezet egyik legfontosabb üzemanyagforrása, melyet ritkán autoimmun inzulinhiány vagy gyakrabban inzulinrezisztencia esetén nem tud megfelelően feldolgozni, ennek következtében a vércukorszint megemelkedik. A betegség ma 400 ezer magyar nőt érint, a diagnosztizáltak száma pedig egyre emelkedik.

A tünetek összetettek, a túlzott szomjérzet, a gyakori vizelés és a homályosabb látás mellett többek között fáradtsághoz is vezet. Tévhit, hogy a 2-es típusú cukorbetegséget kizárólag a helytelen táplálkozás okozza, a genetika sajnos éppúgy állhat a háttérben, a megfelelő diéta szerepe viszont kétségtelen.

Depressziós tünet

A depresszió nem egyszerűen egy szomorú vagy alulmotivált érzést jelent. A pszichiátriai betegség komoly fizikai tünetekkel járhat, többek között a szóban forgó fáradtsággal, megnövekedett alvásigénnyel, ébredés utáni gyengeséggel, súlyproblémákkal vagy ingerültséggel, a kezelése pedig orvosi segítséget igényel.

Krónikus fáradtság szindróma

A folyamatos kimerültség hátterében egy alig ismert betegség, a krónikus fáradtság szindróma is állhat. Ez nem egyszerű kialvatlanság, az érintett állapotán ugyanis nem segít a pihenés, és a gyengeség már a mindennapos teendők elvégzését is akadályozza, ezért orvosi kezelést igényel.

A betegségek felismerésében kulcsfontosságú a rendszeresség és a többi kísérő tünet. Amennyiben a fáradtság és a gyengeség állandósul, feltétlenül fel kell keresni egy orvost, aki egy vérképpel megállapíthatja a probléma forrását, és hatékony kezelési módszert írhat elő.

Természetes vasforrások

Ha az állandó fáradtságot a vérszegénység okozza, a következő tíz növény fogyasztása sokat segíthet.

Ezt is szeretjük