Nem bírsz kikelni az ágyból? 5 komoly betegséget is jelezhet a túlzott fáradtság

Vannak olyan esetek, amikor a fáradtság az első tünet.

almos-ebredes

FeminaShop

Látogass el a
Femina Shopba!

Megnézem
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Amikor az ember alvásideje a szükségesnél kevesebbre korlátozódik, szinte teljesen természetes, hogy nehezen ébred, napközben pedig fáradtnak, levertnek érzi magát. A kutatók szerint hosszútávon már egyetlen óra mínusz is súlyos következményekkel járhat.

Előfordul viszont néhány olyan eset is, amikor a fáradtság az alvás mennyiségétől függetlenül jelentkezik, és krónikus állapotról árulkodik. Ilyenkor sajnos nem elég a plusz öt perc szundi, a kiváltó okot kell diagnosztizálni és kezelni.

Vérszegénységet jelezhet

Ha a sejtekbe oxigént szállító vörösvértestekből nincs elég a szervezetben, anémia, vagyis vérszegénység alakul ki, ami a folyamatos fáradtság mellett többek között szédülést, dekoncentráltságot, sápadtságot, fejfájást, hideg végtagokat és nyelési zavarokat is okozhat.

A vérszegénység kialakulhat vashiány következtében, de okozhatja a folsav és a B12-vitamin hiánya, ritkábban pedig akár autoimmun hátterű is lehet, ezért a hatékony kezelés érdekében különösen fontos kivizsgáltatni. A leggyakrabban elegendő a szervezet vaspótlásáról gondoskodni.

Pajzsmirigyprobléma a háttérben

A folyamatos fáradtságérzetet a pajzsmirigy alulműködése is okozhatja, amikor is a szerv túl kevés pajzsmirigyhormont termel. Ilyen esetben a tünet gyakran társul ingerlékenységgel, bőrszárazsággal, hajhullással, súlygyarapodással, lassú anyagcserével vagy menstruációs zavarokkal.

A pajzsmirigyfunkció normalizálására az orvos szükség esetén hormonpótlást írhat elő, a terápiában fontos továbbá a jódpótlás. Erről azonban szintén ki kell kérni az orvos véleményét, ugyanis néha csak ront az eredeti problémán.

A cikk az ajánló után folytatódik

Légy szabad! - Merj szembemenni az árral!

A Femina Klub áprilisi vendége Lakatos Márk stylist lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között az önmagunk elfogadására való törekvésről beszélget. Hogyan szembesüljünk saját korlátainkkal, tökéletlenségünkkel? Hogyan dolgozzuk fel az életünkben felmerülő elakadásokat? 

További részletek: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2024. április 22. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

Cukorbetegség is okozhatja

A glükóz a szervezet egyik legfontosabb üzemanyagforrása, melyet ritkán autoimmun inzulinhiány vagy gyakrabban inzulinrezisztencia esetén nem tud megfelelően feldolgozni, ennek következtében a vércukorszint megemelkedik. A betegség ma 400 ezer magyar nőt érint, a diagnosztizáltak száma pedig egyre emelkedik.

A tünetek összetettek, a túlzott szomjérzet, a gyakori vizelés és a homályosabb látás mellett többek között fáradtsághoz is vezet. Tévhit, hogy a 2-es típusú cukorbetegséget kizárólag a helytelen táplálkozás okozza, a genetika sajnos éppúgy állhat a háttérben, a megfelelő diéta szerepe viszont kétségtelen.

Depressziós tünet

A depresszió nem egyszerűen egy szomorú vagy alulmotivált érzést jelent. A pszichiátriai betegség komoly fizikai tünetekkel járhat, többek között a szóban forgó fáradtsággal, megnövekedett alvásigénnyel, ébredés utáni gyengeséggel, súlyproblémákkal vagy ingerültséggel, a kezelése pedig orvosi segítséget igényel.

Krónikus fáradtság szindróma

A folyamatos kimerültség hátterében egy alig ismert betegség, a krónikus fáradtság szindróma is állhat. Ez nem egyszerű kialvatlanság, az érintett állapotán ugyanis nem segít a pihenés, és a gyengeség már a mindennapos teendők elvégzését is akadályozza, ezért orvosi kezelést igényel.

A betegségek felismerésében kulcsfontosságú a rendszeresség és a többi kísérő tünet. Amennyiben a fáradtság és a gyengeség állandósul, feltétlenül fel kell keresni egy orvost, aki egy vérképpel megállapíthatja a probléma forrását, és hatékony kezelési módszert írhat elő.

Természetes vasforrások

Ha az állandó fáradtságot a vérszegénység okozza, a következő tíz növény fogyasztása sokat segíthet.

Fejfájás és szívdobogás ellen: 10 növény, amiben rengeteg a vas

Nézegess képeket!

Elolvasom
Ezt is szeretjük