Ennyi lenne a napi ideális húsmennyiség
A vasat szervezeted a húsból veszi fel legkönnyebben.
Ha rostban gazdag diétát követsz, a húsfogyasztás könnyen háttérbe szorulhat. Amennyiben nem vagy elég körültekintő, és nem pótolod megfelelő forrásokból azokat a vitaminokat és ásványi anyagokat, melyeket a húsfélékből tud a legkönnyebben felvenni a szervezeted, könnyen alakulhatnak ki egészségügyi problémáid.
Segítünk, hogy tudd, mennyi húst érdemes fogyasztanod az optimális vitamin- és ásványianyag-bevitelhez, illetve vegetáriánusként mire kell figyelned.
Memóriaproblémák
Szervezeted a szükséges B12-vitamin-mennyiséget elsősorban különböző húsokból nyeri. Amennyiben nem jut elegendő B12-vitaminhoz, izomgyengeséget, fáradtságot, alacsony vérnyomást, hangulatingadozást tapasztalhatsz.
A hiányállapot akár ijesztő tüneteket is produkálhat. A kezdetben alig észrevehető feledékenység idővel komoly memóriaproblémává válhat. Idősebb korban gyakran korai Alzheimernek vagy demenciának hiszik, pedig megfelelő diétával gyógyítható lenne. A kor előrehaladtával a vitamin felvételére való képesség csökken, így könnyebben kialakulhat a hiányállapot.
A B12 alapvető vitamin a szervezet számára, az egészséges idegrendszer fenntartása mellett szükség van rá a DNS-termelésnél és a vörösvérsejtek képzésénél is.
Mennyi B12-vitaminra van szükséged?
A B12-vitamin esetében a felnőttek számára az ajánlott napi bevitel 2,4 mikrogramm. Mivel a szervezet a májban raktározza ezt a vitamint, a leggazdagabb forrása az állati máj. 100 gramm marhamájban 83,1 mikrogramm található, ugyanennyi bárányhúsban 3, marhahúsban 2,56, disznóhúsban 0,75, csirkehúsban 0,2 mikrogramm.
Vérszegénység
A vashiányos vérszegénység a csökkent húsfogyasztás gyakori következménye. Mivel a szervezet önmaga nem képes előállítani az ásványi anyagokat, ha a folyamatos utánpótlás elmarad, hiányállapot alakul ki. A nők esetében fokozottan oda kell figyelni a vasbevitelre, mivel a menstruációs vérveszteség miatt esetükben gyakoribb a probléma.
A nyomelem hiányára utal a sápadtság, fáradékonyság, rossz közérzet, szapora szívverés, memóriaprobléma, a végtagok kihűlése. A tünetek nagy része azért alakul ki, mert a vashiány következtében nincs megfelelő számú vörösvérsejt, ami az oxigént szállítaná a szervezetben.
A változókorról tabuk nélkül - Hogyan küzdj meg az életközepi válsággal nőként?
Iványi Orsolya, a menopauzaedukáció egyik legnagyobb hazai szószólója, tabuk nélkül beszél a változókor testi-lelki kihívásairól, és arról, hogyan élhetjük meg ezt az időszakot, mint új kezdetet. A Femina Klub novemberi előadásán hasznos tanácsokat kaphatsz az életközepi krízisek kezelésére, és megtudhatod, hogyan értelmezhetjük újra önmagunkat, karrierünket és kapcsolatrendszerünket.
További részletek: feminaklub.hu/
Használd az „IVANYI” kuponkódot, és 20% kedvezménnyel vásárolhatod meg a jegyed!
Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.
Időpont: 2024. november 27. 18 óra
Helyszín: MOM Kulturális Központ
Promóció
Mennyi vasra van szükséged?
Fogamzóképes nők esetében az ajánlott napi vasbevitel 18 milligramm naponta. Ha 16 dekagrammos adagot veszünk, a vörös húsban 4 milligramm vas található, ugyanennyi fehér húsban 2 milligramm. Fontos azt is szem előtt tartani, hogy a szervezet a húsokból könnyebben veszi fel a vasat, mint a növényi táplálékból.
Helyes táplálkozás
Kattints az alábbi videóra, ha kíváncsi vagy, milyen táplálékok fogyasztását javasolja a dietetikus!
Húsmentesen körültekintően
Anyagcsere-betegségeknél, májproblémánál, reumás panaszok esetében a húsmentes diétát az orvosok írják elő, míg más saját maga választja, hogy lemond a húsfogyasztásról. Amennyiben az étrendből nem kerül ki az összes állati eredetű élelmiszer, a megvonás valószínűleg nem okoz problémát. Két nagyobb tojással biztosítható a napi B12-vitamin-bevitel 12%-a, a vas 8%-a. Tíz deka trappista 1,5 mikrogramm, egy deci natúr joghurt 0,4 mikrogramm B12-vitamint tartalmaz.
Ha viszont csak növényi eredetű táplálékot fogyasztasz, figyelned kell, hogy a menüből ne maradjanak ki a következő ételek. A piros színű gyümölcsök, zöldségek segítenek a vérképzésben: tíz deka eperben 1,3, ugyanennyi paradicsomban 0,3, málnában 0,4, céklában 0,6, hónapos retekben 0,3 milligramm vas található.
A B12-vitamin-bevitelt azonban nem lehet gyümölcsökkel, zöldségekkel fedezni. Táplálékkiegészítő formájában kell magadhoz venni a szükséges mennyiséget, ha olyan szigorú diétát követsz, amely mindenféle állati eredetű élelmiszer megvonásával jár.
OLVASD EL EZT IS!
- táplálkozás
- megelőzés
Friss kutatás! Ennyi vörös húst ehetsz egy héten
- gabona
- zöldség