Hormonmentes fogamzásgátló tabletták
Mikor dobják piacra őket?
A kutatások már folynak, melynek nyomán idővel elérhető lesz a hormonmentes orális fogamzásgátló.

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Egy időben két, a fogantatással foglalkozó kutatás is ugyanarra a következtetésre jutott. Az ismeretek birtokában már hormonmentes fogamzásgátló tablettát is létre lehet hozni. Sőt, a tanulmányok a meddőségre is újfajta magyarázattal szolgálnak. A felfedezés új korszakot nyit meg a fogamzásgátlásban, aminek te is részese lehetsz.

Orális fogamzásgátlók

A fogantatás hormonális megelőzése eddig ösztrogén- és progeszteron-tartalmú gyógyszerekkel történt. A készítmények összetételét az elmúlt 50 évben igyekeztek az elvárásokhoz igazítani. Így olyan fogamzásgátlók születtek, melyek már minimális kockázatot jelentenek az egészségre, és a lehető legbiztosabban védnek a teherbeeséstől. Ezt a peteérés megakadályozásával érik el. Sokan mégis tartanak a hormontartalmú gyógyszer folyamatos szedésétől.

Az új felfedezés

Mind a két kutatócsoport arra a kérdésre kereste a választ kísérleteivel, hogy hogyan jut el a sperma a petesejtig. Ugyanis egy hímivarsejt esélye mindössze egy az egymillióhoz, hogy céljához ér. A tudósok arra a következtetésre jutottak, hogy a helyes út megtalálásában a progeszteron nevű női hormon segíti a spermát. Amerre több található ebből a hormonból, abba az irányba úszik. A progeszteron aktiválja a CatSpernek nevezett molekuláris csatornákat, melyek feladata, hogy a hímivarsejteket kalciummal lássák el, hogy azok gyorsabban mozogjanak.

Ezek a kalciumionok hasonló aktivitást mutatnak, mint az idegek közötti információáramlás. Lishko és Kirichok csapata kifejlesztett egy módszert, amivel ezt az elektromosságot mérhetik. Felfedezésük szerint két út is vezet ahhoz, hogy a CatSper csatornákat aktivizálják. Ennek egyik módja progeszteron hozzáadása, a másik pedig magasabb pH-érték stimulálása.

Benjamin Kaupp csoportja is hasonló következtetést vont le a saját kísérletük alapján. A német tudósok is mérték a spermiumok kalciumszintjét, és úgy találták, hogy a progeszteron hatása szinte azonnali. A tudós úgy gondolja, hogy nem hagyományos molekuláris jelátvitellel történik ilyenkor az érzékelés. Feltételezése szerint a CatSper maga érzékeli a nemi hormont, ami a kalciumszint emelkedését okozza.

Több problémára is megoldás

A kutatócsoportok eredményei alapján megoldhatóvá válnak egyes fogamzási problémák, amit a progeszteron érzékelésének zavarai okoznak. Lehetséges, hogy néhány petesejt nem termel elég progeszteront, vagy egyes spermák nem elég érzékenyek erre a hormonra, mondta Benjamin Kaupp. Ezzel a felfedezéssel nemcsak a meddő párokon lehet majd segíteni, hanem ezt az effektust a fogamzás elkerülésénél mesterségesen elő is lehet majd idézni. A Kaliforniai Egyetem munkatársa, Lishko azt is hozzátette, hogy így férfiaknak és nőknek is létre lehet hozni fogamzásgátló tablettát.

Mikor lesz elérhető?

A hormonális fogamzásgátlásról szóló első hírek az amerikai Sience magazinban jelentek meg 1956-ban. A gyógyszer engedélyeztetéséig négy év telt el, majd még egy év kellett, hogy Európában is forgalomba kerüljön. Magyarországon pedig 1967-ben lehetett először hozzájutni a tablettához.

A példa alapján sajnos még jó pár évig várnod kell, hogy az új módszert alkalmazhasd, de érdemes fejben tartanod a lehetőséget. Ma már külföldön gyorsabb a folyamat, és rövidebb időn belül előállítják a terméket. Hazánkban az Országos Gyógyszerészeti Intézet dönt a forgalomba hozatali engedélyeztetésről: az intézmény tájékoztatása szerint az eljárás - módszertől függően - egy év körül van.

OLVASD EL EZT IS!

fogamzasgatlas zold
  • féltékenység
  • fogamzásgátló

A fogamzásgátló féltékennyé tesz?

gyogyszeresz
  • fogamzásgátló
  • női egészség

Forradalmi fogamzásgátló módszerek

Ezt is szeretjük