Míg bizonyos táplálékok, például a mesterséges adalékanyagokban bővelkedő feldolgozott élelmiszerek fokozhatják a gyulladást a szervezetben, akadnak olyanok is, amelyek segíthetnek a csillapításában. Idesorolhatók például egyes gyógy- és fűszernövények.
A gyulladás a normális immunválasz része, ám ha krónikussá válik, testszerte a legkülönfélébb panaszokhoz vezethet. Kialakulásának valószínűségét növeli például a dohányzás és az alkoholfogyasztás, valamint az egészségtelen táplálkozás is. A megszüntetéshez sok esetben orvos által előírt terápiára, az okok megszüntetésére van szükség, azonban a gyógynövények is segíthetnek benne.
Gyulladáscsökkentő gyógynövények és fűszernövények
A táplálkozás kulcsfontosságú szerepet játszik az egészség megőrzésében. A fűszerek és a gyógynövények pedig nem csak az ételek ízesítésében lehetnek a segítségedre, hatóanyagaiknak köszönhetően többféleképpen támogathatják a szervezetet.

A gyömbérnek, amellett, hogy a gasztronómiában rendkívül változatosan felhasználható, évszázadok óta helye van a népi gyógyászatban. A gingerol az egyik legfőbb hatóanyaga, gyulladáscsökkentő, antioxidáns és antibakteriális tulajdonságairól ismert.
Fotó: Getty Images Hungary

Az aranysárga kurkuma vagy indiai sáfrány legfontosabb hatóanyaga a kurkumin, amely erőteljes gyulladáscsökkentő hatással bír. A fekete bors segítheti a felszívódását, egyes étrend-kiegészítők mindkét összetevőt tartalmazzák.
Fotó: Getty Images Hungary

A rozmaring bővelkedik az antioxidáns hatású polifenolokban, valószínűleg ennek köszönhető a gyulladáscsökkentő hatása is. A rozmaringtea rendszeres fogyasztása a porckopással kapcsolatos ízületi fájdalom mérséklésében is
segíthet.
Fotó: Getty Images Hungary

A fokhagyma gazdag kénvegyületekben, idetartozik egyebek mellett az allicin is. Ezeknek köszönhető a gyulladáscsökkentő hatása. Vizsgálatok
kimutatták, hogy a fokhagyma étrend-kiegészítőket szedők CRP-értéke csökkent. A fehérje szintje akkor emelkedik meg, amikor gyulladás van a szervezetben.
Fotó: Robert Daly / Getty Images Hungary

A 2022-ben itthon az év gyógynövényének választott cickafark legismertebb
áldásos hatása a gyulladáscsökkentés. Külsőleg alkalmazva gyorsíthatja a sebgyógyulást, teaként fogyasztva az emésztési panaszok csillapításában is segíthet.
Fotó: simonidadjordjevic / Getty Images Hungary

A kardamom az indiai konyha kedvelt fűszere. A vizsgálatok szerint
prediabétesz és
nem alkoholos zsírmáj esetén is hasznosnak bizonyult a gyulladáscsökkentő hatása miatt.
Fotó: Getty Images Hungary

A
körömvirágtea segíthet az emésztési panaszok, valamint a gyomorfekély és a reflux kellemetlen tüneteinek mérséklésében. A növény antioxidáns hatásai révén csökkentheti a gyulladást. Külsőleg leginkább a sebgyógyítás gyorsítására használják.
Fotó: Getty Images Hungary

A fekete borsban található szerves vegyület, a piperin segíthet a szervezetben zajló gyulladásos folyamatok enyhítésében. Állatkísérletek szerint ízületi gyulladás esetén a duzzanat és a gyulladásos markerek szintjének csökkentésében is
segíthet. Ugyanakkor az emberi szervezetre gyakorolt hatásáról további kutatások szükségesek.
Fotó: Getty Images Hungary
(Képek forrása: Getty Images Hungary.)