Gyulladáscsökkentő, megszünteti a puffadást és a gyomorfájdalmat: a cickafark az év gyógynövénye

A cickafark az év gyógynövénye, itt az ideje újra felfedezni az áldásos egészségügyi hatásait!

cickafark tea
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Az ezerlevelűfűként, sőt pulykafűként is ismert cickafarkat már évszázadok óta többféle panasz csillapítására használják a népi gyógyászatban. Görcsoldó tulajdonsága miatt a nők doktorának is tartják.

A Magyar Gyógyszerésztudományi Társaság Gyógynövény Szakosztálya a cickafarkot választotta 2022-ben az év gyógynövényének, érdemes hát felidézni, hogy pontosan mi mindenben segíthet a kellemes illatú, sokfelé előforduló növény.

A cickafark áldásos hatásai

A cickafark vagy cickafarkfű az őszirózsafélék családjába tartozik. Európában, Ázsiában és Amerikában már évszázadok óta használják a gyógyításban, elsősorban a sebek ellátására. Latin nevét onnan kapta, hogy a monda szerint a görög mitológia hőse, Akhilleusz is alkalmazta sebeinek ellátására.

Júniustól a fehéres, rózsaszínes virágaival legelőkön, mezőkön, réteken, utak mentén találkozhat a természetjáró, több változata is létezik, elterjedt a közönséges cickafark (Achillea millefolium), illetve a mezei cickafark (Achillea collina). A fehér virágzatúakat használják gyógynövényként, krémekhez adják, készül belőle illóolaj és tea is - ez utóbbi felhasználási módja a legjellemzőbb. A népi gyógyászatban menstruációs görcsök, nőgyógyászati jellegű gyulladások, valamint emésztési panaszok enyhítésére alkalmazzák a növényből készülő főzetet.

Gyorsítja a sebgyógyulást, támogatja az emésztést

A cickafark egyik legismertebb pozitív tulajdonsága a gyulladáscsökkentés. A gyulladás a szervezet természetes védekezésében fontos folyamat, ám krónikussá válva szövetkárosító hatású. A gyógynövény bőr- és májvédő, kivonata a bőr nedvességtartalmát is növelheti, a bőrfertőzések és a bőröregedés látható jelei ellen hat. Borogatásként, kenőcsbe téve gyulladáscsökkentő és antioxidáns tulajdonságai révén gyorsíthatja a sebgyógyulást. A levél kivonata a kötőszövetek regenerációjáért felelős fibroblasztok mennyiségét is növelheti.

Az emésztési panaszok csillapításában is segíthet, gyomorfájdalom, puffadás, IBS (irritábilis bél szindróma) esetén előszeretettel használják az érintettek. Főleg állatkísérletek állnak rendelkezésre annak bizonyítására, hogy a növényben található antioxidáns hatású flavonoidok és alkaloidok görcsoldók.

Egy bögre meleg tea elkortyolgatása nyugtatólag tud hatni az emberre. A már említett, a cickafarkban is megtalálható növényi anyagok enyhíthetik a szorongás és a depresszió tüneteit. Ennek alátámasztására viszont további, embereken végzett vizsgálatok szükségeltetnek.

A cikk az ajánló után folytatódik

Ha gyulladás, akkor CRP gyorsteszt

A C-reaktív protein (CRP) egy májban képződő fehérje, melyet bakteriális fertőzések és gyulladásos megbetegedések kimutatására használnak, ezért a tesztet az akut fertőzéses megbetegedésre utaló jelek, úgymint hőemelkedés, láz, fejfájás vagy gyengeség esetén érdemes elvégezni.

Bővebben itt olvashatsz a termékről.

Promóció

A cickafark virágjából készülő tea a legtöbb esetben biztonsággal fogyasztható. Várandósok, illetve szoptató kismamák számára nem javasolt, valamint a véralvadási zavarokkal élőknek is csak körültekintéssel, szakemberrel egyeztetve, mert fokozhatja a vérzékenységet - ugyanezért műtét előtt és után néhány héttel szintén nem ajánlott.

Nagyon egészséges porcsin

Valószínűleg mindenki találkozott már a kövér porcsinnal, vörösesbarna száraival, húsos levélkéivel a járdák szélén és a kertekben is megjelenik, ráadásul olykor nem kis bosszúságot okozva, mert gyorsan terjed, és nehezen kiirtható, így aztán sokan gyomnövényként tekintenek rá.  Gyógyhatásai miatt viszont érdemes lehet felfedezni konyhai felhasználásra ahelyett, hogy az ember a kertben hadakozna vele.

(Képek forrása: Getty Images Hungary.)

Ezt is szeretjük