Gátolja a rák kialakulását, segít a fogyásban és a magyarok imádják - Ezért válaszd a csípőset
Segíti a fogyást, fájdalomcsillapító, vérnyomáscsökkentő, a rák és a szívbetegségek kialakulásának kockázatát is csökkenti a csípős paprika.

Talán sokan nem tudják, hogy a chilipaprika csípősségét a kapszaicintartalma határozza meg. Minél több van benne, annál erősebb lesz az íze, viszont nem csak egy tál ételt lehet fűszerezni vele. A fogyókúrákban is jelentős szerepe lehet, ha beépíted az étrendedbe, illetve sok betegség megelőzésében segíthet.
A chili mint gyógyszer
A chilit már a maják is használták, valószínűleg sokkal inkább gyógynövényként, mint fűszerként. Elsősorban megfázásos tüneteket enyhítettek vele, valamint asztma, torokfájás kezelésére is használták. Később a dél-amerikai indiánok főleg a sebek fertőtlenítésekor éltek vele, manapság pedig már inkább ízületi gyulladások kezelésében közismert.
A kapszaicin és a rákbetegségek
Egy kutatás szerint elsősorban magas C-vitamin-tartalma miatt erős antioxidáns, és a rákos sejtek növekedését is gátolja, különösen olyan rákbetegségek esetén, mint a mellrák, a vastagbél- és végbélrák, a tüdőrák, gyomorrák és hasnyálmirigyrák. A kapszaicin egyedülálló kémiai szerkezete miatt több más anyaghoz képest nagyon gyorsan és jól szívódik fel, akár 94%-os is lehet a felszívódása, ami kiemelkedő, ezért a fájdalomcsillapításban is jelentős szerepe lehet.

Fogyás csípős paprikával
A kapszaicin karotinoidokat tartalmaz, emiatt A-provitamin-aktivitással rendelkezik. Különösen a mexikói chilipaprikáknak a súlycsökkentésben is jelentős szerepe tud lenni. Az A-vitaminnal kapcsolatban ugyanis a kutatások megállapították, hogy potenciális elhízás elleni szer lehet.

Lehet-e boldog, aki intelligens? - A tudás hatása a lelki egészségre
Kepes András író, újságíró a Femina Klub júniusi előadásán arra keresi a választ, hogyan találhatunk boldogságot egy folyamatosan változó, kihívásokkal teli világban. Hogyan formálhatjuk úgy az életünket, hogy az ne csak sikeres, de valóban örömteli is legyen?
További részletek: feminaklub.hu/
Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.
Időpont: 2025. június 5. 18 óra
Helyszín: MOM Kulturális Központ
Promóció
Ahogy erre a már említett tanulmány rámutat, a kapszaicinnek több, a zsírszövetre ható tulajdonsága van, például képes annak növekedését meggátolni. Korábbi kutatásokban már rámutattak, hogy az elhízás mögött akár gyulladásos folyamatok is állhatnak, amelyek csökkentésében a kapszaicinnek szintén jelentős szerepe lehet. Mivel ez az anyag képes hozzájárulni a szervezet energiafelhasználásának növeléséhez is, ezért a vizsgálatokban az anyagcserezavarokat is csökkentette.
(A képek forrása: Getty Images Hungary)
Hogyan akadályozzák meg az elhízást a csípős ételek? A kapszaicinban rejlik a titok
A kapszaicin, azaz az ételek csípősségért felelős anyagának bélflórára gyakorolt hatását vizsgálták a kutatók, biztató eredményt kaptak.
ElolvasomOLVASD EL EZT IS!

- rák
- egészséges életmód