A fibrocisztás emlőbetegség tünetei és kezelése

A melledben talált csomó nem feltétlenül jelent rosszindulatú rákos megbetegedést.

Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A betegség a nők nagy részénél megfigyelhető. Általában a 25 és 50 év közötti korosztálynál fordul elő, hogy tisztán kitapintható csomók jelennek meg a mellben. A csomókon kívül vezető tünet lehet még az emlők megduzzadása és érzékenysége. Ezek a jelek a menstruáció előtt hét-tíz nappal mutatkoznak meg, majd annak lezajlása után mérséklődnek. Ez azt is jelzi, hogy a probléma összefüggésben állhat a menstruáció előtti tünetegyüttessel. A változókor után a fibrocisztás emlőbetegség tünetei megszűnnek.

Bár a fibrocisztás emlőbetegség jóindulatú, és nem növeli a rákos megbetegedések kockázatát, bizonyos szempontból veszélyes lehet. Nehezíti ugyanis a mellrák diagnózisát, mert tünetei megzavarják a mammográfiás felvétel értékelését.

Mi okozza a problémát?

Bár az okok nem teljesen tisztázottak, az állapot összefüggésbe hozható a megváltozott ösztrogén-progeszteron aránnyal. Egyes kutatók szerint a fibrocisztás tünetek határozottabbak azoknál a nőknél, akiknél a peteérés előtt az átlagnál magasabb az ösztrogénszint, míg a peteérés után az átlagosnál alacsonyabbra süllyed a progeszteronszint. Ezek a hormonális ingadozások a prolaktin – tejelválasztást serkentő hormon – túlzott termelődéséhez vezetnek, ami a szoptató nőknél az emlők megduzzadását és érzékenységét eredményezi. Az állapot tisztázásához azonban még további kutatásokra van szükség.

Hogyan segíthetnek az élelmiszerek?

Esszenciális zsírsavak

Egyes kutatások szerint az esszenciális zsírsavakban gazdag élelmiszerek enyhíthetik a duzzanatot, mivel képesek arra, hogy csökkentsék a szervezetben a gyulladáskeltő anyagok termelődését. Esszenciális zsírsavakban gazdag táplálék a lenmag, a mogyorófélék, valamint a zsíros húsú hal.

Fitoösztrogének

Mivel felmerült a fibrocisztás emlőbetegség tünetei és a magasabb ösztrogénszint közötti kapcsolat, a szója-flavonoidokban és más fitoösztrogénekben – például a lingánokban – gazdag étrend segíthet. A fitoösztrogének ugyanis enyhe ösztrogénhatással bíró vegyületek. Azzal gátolják az ösztrogén által kiváltott hatást, hogy azokhoz a receptorokhoz kapcsolódnak, amelyeket egyébként az ösztrogén foglalna el. A fitoösztrogének legbiztosabb forrása a szója. De ezen kívül is nagy mennyiségben megtalálhatóak az almában, a körtében, valamint a lencsében és a babban is.

Hasznos élelmi rostok

A fibrocisztás emlőbetegség esetén jótékony hatású lehet még a zsírszegény, magas rosttartalmú étrend is. A keringő ösztrogén szintje ugyanis csökken, ha sok élelmi rostot fogyasztasz, és mérsékled a telített zsírsavak bevitelét.

A gomba ellenes plusz

Micovag Plus hüvelykúp természetes eredetű összetevőkkel, tejsavval és kamillakivonattal egészíti ki a hüvelygomba kezelését. A tejsav visszaállítja a normál hüvelyi pH-t, így képes gátolni a gombák szaporodását, a kamillakivonat pedig enyhíti az égő érzést és csillapítja a kellemetlen viszketést. A Micovag Plus hüvelykúp a tünetek enyhítésével teszi teljessé a célzott gombaellenes terápiát. A gyógyszertárakban vény nélkül kapható gyógyászati segédeszköz.

A KOCKÁZATOKRÓL OLVASSA EL A HASZNÁLATI ÚTMUTATÓT, VAGY KÉRDEZZE MEG KEZELŐORVOSÁT!

Promóció

A koffein kiiktatása

Bár a koffein nem okozhat fibrocisztás emlőelváltozást, egyesek azt tapasztalják, hogy a koffeintartalmú élelmiszerek, ételek és italok fogyasztása fokozza a mellek érzékenységét. Ha azt tapasztalod, hogy a koffein étrendből történő kiiktatása enyhíti panaszaidat, hosszútávon is tartózkodj a koffeintartalmú élelmiszerektől.

Az E-vitamin hatásai

Sok nő állítja, hogy az E-vitamin jótékony hatású, és mérsékli a fájdalmat, érzékenységet, valamint a csomók nagyságát is. A probléma ezzel a vitaminnal csak annyi, hogy az emberek többsége nem jut belőle elegendő mennyiséghez a táplálkozás során. Jó E-vitamin-forrás lehet a búzacsíra, a mandula és más mogyoróféle. Ezenkívül a növényi olajok, az olívaolaj és a levélzöldség is gazdagon tartalmazza. Mivel azonban a legtöbb E-vitamin-tartalmú táplálék sok zsírt is tartalmaz, bizonyos esetekben szerencsésebb választás lehet, ha táplálék-kiegészítő formájában veszed magadhoz a vitamint.

Cikkünkaz Orvosság a konyhából című könyv alapján készült.

Egyre több táplálkozási szakértő vallja, hogy bizonyos ételek jó hatással vannak az emberi szervezetre. Ez a kiadvány megmutatja, hogyan fogyaszd a mindennapi élelmiszereket - nemcsak a gyümölcsöket, zöldségeket és a halakat, hanem a húsokat és még a pompás desszerteket is -, hogy a gyakori egészségügyi problémákat kezeld, vagy éppen megelőzd.

Kiadja a Reader's Digest.
Ára 6990 Forint.
A könyvet itt rendelheted meg.

Ezt is szeretjük