A fehérjediéták károsítják az ereket, és növelhetik a szívroham esélyét a friss kutatás szerint
Sokan választanak magas fehérjetartalmú diétát, amivel gyorsan lehet fogyni, és könnyedén megy az izomépítés is. Egy új tanulmányban azonban óva intenek.

A magas fehérjetartalmú diétával köztudottan gyorsan lehet fogyni, és könnyedén megy az izomépítés is. Ám egy úgy tanulmány szerint ez az étrend megnövelheti a kardiovaszkuláris megbetegedések rizikóját.
- Nyilvánvaló pozitív hatása van súlycsökkenés tekintetében a magas fehérjetartalmú diétáknak, amiknek népszerűsége az elmúlt években egyre növekedett - jelent meg dr. Babak Razani, a Washington Egyetem professzorának nyilatkozata a Medical News Today oldalán. - Ám állatok tanulmányozása és különböző epidemiológiai kutatások szerint összefüggést lehet felfedezni a fehérjediéták és a szívbetegségek kialakulása között.
A fehérjediéták és a szívbetegség kapcsolata
Dr. Razani kollégaival górcső alá vette a problémát. Megvizsgálták, hogyan hat a magas fehérjetartalmú étrend az érrendszerre, befolyásolja-e közvetlenül az érrendszer működését, vagy sem. Az eredményeiket a Nature Metabolism magazinban publikálták.

Mivel a plakkok kialakulásában a szakértők elsősorban a zsírokat teszik felelőssé, a kísérlet során két csoportra osztottak egereket: az egyik felének magas zsír- és magas fehérjetartalmú étrendet szabtak ki, míg a másik fele magas zsír- és alacsony fehérjetartalmú étrendet követett. Az előbbi csoportban a kísérlet alatt az egerek napi kalóriaszükségletének 46%-át fehérjékből fedezték.
Meglepő eredmény született, a magas fehérjetartalmú diéta alatt nem csak az érszűkület gyakorisága emelkedett meg, de sokkal rosszabb egészségi állapotba kerültek, mint azok, amelyek magas zsír- és alacsony fehérjetartalmú étrendet követtek. Ugyan a sok fehérjét is fogyasztó egereknek nem növekedett a súlyuk a magas zsírbevitel ellenére sem, körülbelül 30%-kal gyakrabban fordult elő érelzáródás, mint a másik csoportban.
Megnövekedett a szívroham rizikója
Ezek a plakkok, érszűkületek, amik kialakultak, instabilak voltak, tehát vékonyabbak, és könnyedén leválthattak az érfalról, amivel megnövelik az esélyét az érelzáródásnak és egy esetleges szívrohamnak.

- Ez a tanulmány nem az első, ami bebizonyítja, hogy a magas fehérjetartalmú diétáktól plakkok alakulnak ki, csak jobban meg lehet érteni a folyamatot - mondta az professzor.
Az emlősök szervezetében található egy fehérvérsejtekből álló tűzfal, amik észlelik a plakkokat, és eltávolítják őket. Ám amikor képtelenek elvégezni ezt a feladatot, a fehérvérsejt elhal, és az arteriális plakkok tovább nőnek. Gyakorlatilag ez egyenes út a szívroham felé.
Milyen fehérjék "veszélyesek"?
Kettő aminosav, a leucin és az arginin játsszák a legnagyobb szerepet a fehérvérsejtek pusztulásában. Ez a felfedezés iránymutató lehet abban, milyen ételeket érdemes kerülni.
- Ezek az aminosavak főleg a vörös húsokban találhatóak. Ám mindenképpen további kutatásokat igényel a felfedezés, amiben specifikusabb fehérjéket lehet megvizsgálni. A sejthalál kulcsfontosságú, ha meg lehetne állítani, nem lenne instabil a plakk. A problémakör további vizsgálatával hatékonyabb kardiovaszkuláris kezeléseket lehetne kifejleszteni.
Szívbarát étrend, ami fogyni is segít
Mutatunk néhány olyan élelmiszert, mely jó hatással van a testedre, különösen a szíved egészségére, rendkívül ízletes, és nem kell, hogy lelkifurdalásod legyen akkor sem, ha gyakran eszel belőle.
Szívvédő, csökkenti a koleszterinszintet, és még fogyni is segít: mutatjuk, miből egyél többet
Nézegess képeket!
Elolvasom(Képek forrása: Getty Images Hungary)
- fehérjedús ételek
- diéta
- egészség
- szívbetegség
- kísérlet
- szívroham
- vérrög
- érelmeszesedés
- érszűkület
- aminosav
- fehérje
- Életmód
OLVASD EL EZT IS!

- szívroham
- kardiológia