A fehérjediéták károsítják az ereket, és növelhetik a szívroham esélyét a friss kutatás szerint

Sokan választanak magas fehérjetartalmú diétát, amivel gyorsan lehet fogyni, és könnyedén megy az izomépítés is. Egy új tanulmányban azonban óva intenek.

A fehérjediéta hatása a szívre
Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A magas fehérjetartalmú diétával köztudottan gyorsan lehet fogyni, és könnyedén megy az izomépítés is. Ám egy úgy tanulmány szerint ez az étrend megnövelheti a kardiovaszkuláris megbetegedések rizikóját.

- Nyilvánvaló pozitív hatása van súlycsökkenés tekintetében a magas fehérjetartalmú diétáknak, amiknek népszerűsége az elmúlt években egyre növekedett - jelent meg dr. Babak Razani, a Washington Egyetem professzorának nyilatkozata a Medical News Today oldalán. - Ám állatok tanulmányozása és különböző epidemiológiai kutatások szerint összefüggést lehet felfedezni a fehérjediéták és a szívbetegségek kialakulása között.

A fehérjediéták és a szívbetegség kapcsolata

Dr. Razani kollégaival górcső alá vette a problémát. Megvizsgálták, hogyan hat a magas fehérjetartalmú étrend az érrendszerre, befolyásolja-e közvetlenül az érrendszer működését, vagy sem. Az eredményeiket a Nature Metabolism magazinban publikálták.

Mivel a plakkok kialakulásában a szakértők elsősorban a zsírokat teszik felelőssé, a kísérlet során két csoportra osztottak egereket: az egyik felének magas zsír- és magas fehérjetartalmú étrendet szabtak ki, míg a másik fele magas zsír- és alacsony fehérjetartalmú étrendet követett. Az előbbi csoportban a kísérlet alatt az egerek napi kalóriaszükségletének 46%-át fehérjékből fedezték.

Meglepő eredmény született, a magas fehérjetartalmú diéta alatt nem csak az érszűkület gyakorisága emelkedett meg, de sokkal rosszabb egészségi állapotba kerültek, mint azok, amelyek magas zsír- és alacsony fehérjetartalmú étrendet követtek. Ugyan a sok fehérjét is fogyasztó egereknek nem növekedett a súlyuk a magas zsírbevitel ellenére sem, körülbelül 30%-kal gyakrabban fordult elő érelzáródás, mint a másik csoportban.

Megnövekedett a szívroham rizikója

Ezek a plakkok, érszűkületek, amik kialakultak, instabilak voltak, tehát vékonyabbak, és könnyedén leválthattak az érfalról, amivel megnövelik az esélyét az érelzáródásnak és egy esetleges szívrohamnak.

- Ez a tanulmány nem az első, ami bebizonyítja, hogy a magas fehérjetartalmú diétáktól plakkok alakulnak ki, csak jobban meg lehet érteni a folyamatot - mondta az professzor.

Az emlősök szervezetében található egy fehérvérsejtekből álló tűzfal, amik észlelik a plakkokat, és eltávolítják őket. Ám amikor képtelenek elvégezni ezt a feladatot, a fehérvérsejt elhal, és az arteriális plakkok tovább nőnek. Gyakorlatilag ez egyenes út a szívroham felé.

Milyen fehérjék "veszélyesek"?

Kettő aminosav, a leucin és az arginin játsszák a legnagyobb szerepet a fehérvérsejtek pusztulásában. Ez a felfedezés iránymutató lehet abban, milyen ételeket érdemes kerülni.

A cikk az ajánló után folytatódik

Az anyaság kihívásai cukormáz nélkül

A Femina Klub júniusi vendége Ráskó Eszter humorista lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között az anyaság és a nőiség kihívásairól beszélget. Vajon létezik-e recept a gyerekneveléshez? Miért olyan káros a tökéletes anya mítosza? Hogyan lehet az önazonosság és az önfelvállalás révén a nőknek felvértezni magukat a 21. századi normákkal szemben?

További részletek: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2024. június 3. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

- Ezek az aminosavak főleg a vörös húsokban találhatóak. Ám mindenképpen további kutatásokat igényel a felfedezés, amiben specifikusabb fehérjéket lehet megvizsgálni. A sejthalál kulcsfontosságú, ha meg lehetne állítani, nem lenne instabil a plakk. A problémakör további vizsgálatával hatékonyabb kardiovaszkuláris kezeléseket lehetne kifejleszteni.

Szívbarát étrend, ami fogyni is segít

Mutatunk néhány olyan élelmiszert, mely jó hatással van a testedre, különösen a szíved egészségére, rendkívül ízletes, és nem kell, hogy lelkifurdalásod legyen akkor sem, ha gyakran eszel belőle.

Szívvédő, csökkenti a koleszterinszintet, és még fogyni is segít: mutatjuk, miből egyél többet

Nézegess képeket!

Elolvasom

(Képek forrása: Getty Images Hungary)

Ezt is szeretjük