A fehérjediéták károsítják az ereket, és növelhetik a szívroham esélyét a friss kutatás szerint

Sokan választanak magas fehérjetartalmú diétát, amivel gyorsan lehet fogyni, és könnyedén megy az izomépítés is. Egy új tanulmányban azonban óva intenek.

szívroham nyitó

FeminaShop

Látogass el a
Femina Shopba!

Megnézem
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A magas fehérjetartalmú diétával köztudottan gyorsan lehet fogyni, és könnyedén megy az izomépítés is. Ám egy úgy tanulmány szerint ez az étrend megnövelheti a kardiovaszkuláris megbetegedések rizikóját.

- Nyilvánvaló pozitív hatása van súlycsökkenés tekintetében a magas fehérjetartalmú diétáknak, amiknek népszerűsége az elmúlt években egyre növekedett - jelent meg dr. Babak Razani, a Washington Egyetem professzorának nyilatkozata a Medical News Today oldalán. - Ám állatok tanulmányozása és különböző epidemiológiai kutatások szerint összefüggést lehet felfedezni a fehérjediéták és a szívbetegségek kialakulása között.

A fehérjediéták és a szívbetegség kapcsolata

Dr. Razani kollégaival górcső alá vette a problémát. Megvizsgálták, hogyan hat a magas fehérjetartalmú étrend az érrendszerre, befolyásolja-e közvetlenül az érrendszer működését, vagy sem. Az eredményeiket a Nature Metabolism magazinban publikálták.

Mivel a plakkok kialakulásában a szakértők elsősorban a zsírokat teszik felelőssé, a kísérlet során két csoportra osztottak egereket: az egyik felének magas zsír- és magas fehérjetartalmú étrendet szabtak ki, míg a másik fele magas zsír- és alacsony fehérjetartalmú étrendet követett. Az előbbi csoportban a kísérlet alatt az egerek napi kalóriaszükségletének 46%-át fehérjékből fedezték.

Meglepő eredmény született, a magas fehérjetartalmú diéta alatt nem csak az érszűkület gyakorisága emelkedett meg, de sokkal rosszabb egészségi állapotba kerültek, mint azok, amelyek magas zsír- és alacsony fehérjetartalmú étrendet követtek. Ugyan a sok fehérjét is fogyasztó egereknek nem növekedett a súlyuk a magas zsírbevitel ellenére sem, körülbelül 30%-kal gyakrabban fordult elő érelzáródás, mint a másik csoportban.

Megnövekedett a szívroham rizikója

Ezek a plakkok, érszűkületek, amik kialakultak, instabilak voltak, tehát vékonyabbak, és könnyedén leválthattak az érfalról, amivel megnövelik az esélyét az érelzáródásnak és egy esetleges szívrohamnak.

- Ez a tanulmány nem az első, ami bebizonyítja, hogy a magas fehérjetartalmú diétáktól plakkok alakulnak ki, csak jobban meg lehet érteni a folyamatot - mondta az professzor.

Az emlősök szervezetében található egy fehérvérsejtekből álló tűzfal, amik észlelik a plakkokat, és eltávolítják őket. Ám amikor képtelenek elvégezni ezt a feladatot, a fehérvérsejt elhal, és az arteriális plakkok tovább nőnek. Gyakorlatilag ez egyenes út a szívroham felé.

Milyen fehérjék "veszélyesek"?

Kettő aminosav, a leucin és az arginin játsszák a legnagyobb szerepet a fehérvérsejtek pusztulásában. Ez a felfedezés iránymutató lehet abban, milyen ételeket érdemes kerülni.

A cikk az ajánló után folytatódik

Ajándékozz szakácskönyvet karácsonyra!

Egy könyvvel nem csak tárgyat ajándékozol, hanem élményt is. 

Mentes Anyu szakácskönyveiből készített ételek lehetőséget adnak új ízek felfedezésére és kipróbálására. Különleges étrendet követőknek, vagy kísérletezni vágyóknak a Mentes Anyu könyvcsomag tökéletes meglepetés lehet. 

Ha idén valami igazán hasznosat ajándékoznál az egészség jegyében, kattints ide. MOST INGYENES HÁZHOZSZÁLLÍTÁSSAL!

Promóció

- Ezek az aminosavak főleg a vörös húsokban találhatóak. Ám mindenképpen további kutatásokat igényel a felfedezés, amiben specifikusabb fehérjéket lehet megvizsgálni. A sejthalál kulcsfontosságú, ha meg lehetne állítani, nem lenne instabil a plakk. A problémakör további vizsgálatával hatékonyabb kardiovaszkuláris kezeléseket lehetne kifejleszteni.

Szívbarát étrend, ami fogyni is segít

Mutatunk néhány olyan élelmiszert, mely jó hatással van a testedre, különösen a szíved egészségére, rendkívül ízletes, és nem kell, hogy lelkifurdalásod legyen akkor sem, ha gyakran eszel belőle.

(Képek forrása: Getty Images Hungary)

Ezt is szeretjük