Ételallergia vagy ételintolerancia? Az egyik életveszélyes is lehet
Nem mindegy, hogy valaki allergiás vagy érzékeny egy ételre.
Leggyakrabban a búza, a glutén, a tojás, a tej és a szója összetevői okoznak panaszokat akkor, ha valaki ételallergiás vagy ételérzékeny.
A kettő ugyanis különböző betegség, az egyik sokkal több embert érint, és tüneteik sem teljesen azonosak, a kivizsgálásuk módja pedig teljesen különböző. Dr. Sárdi Krisztina, a Budai Allergiaközpont gasztroenterológusa részletesen kifejti az ételallergia és az ételérzékenység közötti eltéréseket.
Az öndiagnózis tévútra vihet, költséges és kellemetlen
A betegek gyakran már friss leletekkel érkeznek a rendelésre. Olvastak róla, hogy a tüneteik hátterében valamilyen ételérzékenység vagy allergia állhat, és elvégeztették azt a laborvizsgálatot, melyről úgy gondolták, hogy választ adhat a kérdésükre.
Ez azonban sokszor nem a megfelelő vizsgálat, így csalódottan szembesülnek azzal, hogy feleslegesen költöttek rá, mivel a panaszaik alapján egész más irányban kellene kezdeni a kivizsgálást - mesél tapasztalatairól Sárdi doktornő. A helyzetet nehezíti, ha a lelet alapján már diétázni is kezdtek, és azért fordulnak orvoshoz, mert így sem javultak a tüneteik. Ilyenkor sajnos vissza kell vezetni az étrendbe azt az ételt, amit addig nem fogyasztottak, ellenkező esetben a kivizsgálás során álnegatív eredményt kaphatunk.
Felnőttkorban is jelentkezhet ételallergia
A köztudatban leginkább elterjedt nézet szerint ételallergia gyerekkorban jelentkezhet, amikor a kicsi először fogyasztja - vagy az anyatejen átjutva kerül a szervezetébe - azt az ételt, mellyel szemben az immunrendszer kóros túlérzékenységi reakciója miatt a szervezete ellenanyagot kezd termelni. Ételallergia azonban felnőttek körében is felléphet, 2-5%-os gyakorisággal. A kivizsgálás során ennek az ellenanyagnak - IgE - a szintjét nézik, ami magasabb értéket mutat, ha allergiás a beteg.
A változókorról tabuk nélkül - Hogyan küzdj meg az életközepi válsággal nőként?
Iványi Orsolya, a menopauzaedukáció egyik legnagyobb hazai szószólója, tabuk nélkül beszél a változókor testi-lelki kihívásairól, és arról, hogyan élhetjük meg ezt az időszakot, mint új kezdetet. A Femina Klub novemberi előadásán hasznos tanácsokat kaphatsz az életközepi krízisek kezelésére, és megtudhatod, hogyan értelmezhetjük újra önmagunkat, karrierünket és kapcsolatrendszerünket.
További részletek: feminaklub.hu/
Használd az „IVANYI” kuponkódot, és 20% kedvezménnyel vásárolhatod meg a jegyed!
Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.
Időpont: 2024. november 27. 18 óra
Helyszín: MOM Kulturális Központ
Promóció
Az ételérzékenység még gyakoribb a felnőtteknél
15-30% körüli gyakorisággal fordul elő felnőttek körében ételérzékenység, vagyis ételintolerancia. A legismertebb talán a laktózintolerancia, de érzékenység gyakorlatilag bármilyen összetevővel szemben felléphet, amit elfogyasztunk, bár leggyakoribb a tejfehérje-, a tojás-, a fruktóz-, a hisztamin- és a gluténérzékenység.
Itt külön ki kell emelni, hogy a gluténérzékenység, amiről most beszélünk, nem azonos a lisztérzékenységgel, más néven cöliákiával, ami egy autoimmun betegség, de nem keverendő össze a búzaallergiával sem, ami egy harmadik kórképet jelöl - hangsúlyozza a szakértő. Az ételérzékenység vagy intolerancia IgG-vizsgálattal mutatható ki, ennek emelkedett értéke mutatja, hogy mi az az élelmiszer, ami összefüggésben állhat a panaszokkal.
Az egyik életveszélyes is lehet
Az ételintolerancia az emésztőszervi - puffadás, hasmenés -, bőrtünetek - akné, ekcéma - és felső légúti - orrfolyás, orrdugulás - tünetek mellett fejfájást, fáradékonyságot, alvászavart és ízületi fájdalmakat is okozhat. Ételallergia esetén is jelentkezhetnek légúti és emésztőszervi tünetek, és okozhat ekcémát is, de itt jellemzőbb a csalánkiütés, illetve az, hogy a tünetek a szájüregben is jelentkeznek - viszketés, ajak-nyelv duzzanat.
Emellett még egy nagyon fontos különbség, hogy az ételallergia életveszélyes is lehet, ha az elfogyasztott étel következtében anafilaxiás sokk - szédülés, vérnyomáscsökkenés, ájulás - alakul ki, azonnali sürgősségi ellátás szükséges.
Meddig kell tartani a diétát?
Mivel az ételérzékenység egy felszívódási zavar, ha az adott ételt kiiktatjuk az étrendből, a bélrendszer regenerációját követően pár hónap elteltével fokozatosan megpróbálhatjuk visszavezetni a problémás élelmiszert az étrendbe. Vannak, akik így visszaállhatnak a korábbi étrendre, és olyanok is, akiknél köztes megoldást találnak: bizonyos formában és mennyiségben panaszmentesen tudják fogyasztani az adott élelmiszert, ami nagy könnyebbséget jelent.
Ételallergia esetén azonban az immunrendszer működését nem lehet befolyásolni, így ebben az esetben az egyetlen megoldást az élethosszig tartó diéta jelenti. A pontos diagnózis tehát a beteg egész életminőségére hatással van, hiszen nem mindegy, hogy egész életében teljes mértékben vagy átmenetileg, illetve megengedőbben kell a diétát tartania.
OLVASD EL EZT IS!
- ételszínezék
- adalékanyag
Az ételszínezék-allergia tünetei: a bőrviszketéstől a torokkaparásig
- megelőzés
- káros
Sose vegyél ilyen fogkrémet: 4 összetevő, amit keress a dobozán!
- táplálkozás
- megelőzés