Az ételszínezék-allergia tünetei: a bőrviszketéstől a torokkaparásig
Allergiás reakciók esetén a legtöbben nem gondolnak az ételszínezékekre.

színezett ételek
Ez is érdekelhet

Pikali Gerda hisz a sors erejében: mindenkinek megvan a maga feladata, amit be kell teljesítenie (x)

Házépítési kisokos: ha még nincs elképzelésed az új otthonodat illetően (x)

beauty and style

Ezek a legdivatosabb állatmintás darabok az üzletekben: 10 ezer forint alatt »

Ezt soha ne tedd a bőröddel: korábban fogsz ráncosodni, ha így bánsz vele »

Nicole Kidman hajszíne az őszi szezon új kedvence: ezt fogják legtöbbször kikeverni a fodrászok »

retikül.hu
Top olvasott cikkek
bmi kalkulátor
nem

A te BMI-d:

Alultápláltságot jelent. Mindenképp fordulj orvoshoz, hogy feltárd az okokat!

A testsúlyod ideális, törekedj a mostani alkatod megőrzésére.

Fokozottan vagy kitéve az infarktusnak és más betegségeknek. Csökkentened kell a testsúlyodat!

Veszélyeztetett kategóriába tartozol, mielőbb fogyókúrába kell kezdened!

Az egészséged közvetlen veszélyben van. Azonnal orvos által felügyelt diétába kell kezdened!

számolújraszámol

A készen vásárolható ételek színét nemcsak természetes, hanem mesterséges anyagok is adhatják. Ezek azonban az arra érzékenyeknél allergiás reakciókat válthatnak ki. 

Rendszeres fogyasztásuk kapcsán pedig különféle, kellemetlen tünetek jelentkezhetnek. Ezekről tájékoztatott dr. Hidvégi Edit gasztroenterológus, a Budai Allergiaközpont főorvosa.

A természetes és a mesterséges is allergizálhat

Természetes ételszínezésnél a sárga, a narancssárga színt a karotinoidok biztosítják, melyeket például sárgarépából, sütőtökből és narancsból nyernek ki. A flavonoidok segítségével a sárgától a vörösön át a barnáig színeznek, de a növények zöld színanyagai is használhatók az ételek festésére. A mesterséges színezékek a természetben nem fordulnak elő, előállításuk szintetikus úton történik. Attól függetlenül, hogy az adott élelmiszer melyik színezéket tartalmazza, mindkettő okozhat allergiás tüneteket. 

Látni lehet, ha egy termék túl sok színezéket tartalmaz

Az összetevők címkéjének átvizsgálása nélkül is sejteni lehet, ha egy adott élelmiszerben sok színezék található. Főként édesipari termékekben, alacsonyabb árfekvésű üdítőitaloknál gyakori, hogy vadítóan éles színük van, és ilyenkor már gyanakodni kell, hogy vélhetően plusz színezéket is tartalmaznak.

Az adalékanyagokat az E-számok jelzik. Az E 100-181 közötti számok jelzik az ételszínezékeket. Ha valaki tudja, pontosan melyikre allergiás, akkor figyelni kell az összetevők listáját, és csak olyan terméket szabad megvásárolni, ami az adott E-számú összetevőt nem tartalmazza. Diétahiba esetén a kezelőorvos által javasolt antihisztaminnal lehet enyhíteni a fellépő allergiás tüneteket.

A mesterséges adalékanyagok és ételszínezékek az allergiás reakciókon kívül komolyabb egészségügyi problémákat is okozhatnak a szervezetben. 

Ezek a tünetek utalnak allergiára

Ha valakinél bizonyos ételek fogyasztását követően rendszeresen csalánkiütés, bőrviszketés, torokkaparás, orrviszketés és tüsszögés jelentkezik, akkor mindenképpen ki kell deríteni, hogy mi az, ami ezeket a tüneteket okozza. Ezt vizsgálatokkal pontosan meg lehet határozni, a későbbiekben pedig a problémát okozó E-számot tartalmazó élelmiszerek fogyasztását kell elkerülni annak érdekében, hogy ne jelentkezzenek allergiás tünetek. 

A cikk az ajánló után folytatódik

Nemcsak az ételek tartalmaznak színezéket

Gyógyszerek, vitaminkapszulák is tartalmazhatnak színezékeket. Lehet, hogy ezek természetes összetevők, de ezek is okozhatnak allergiás tüneteket. Bizonyos fűszerek, egy egyszerű fahéj- vagy vaníliaízesítés is tüneteket okozhat az arra érzékenyeknél. Kínai éttermekben a tartrazin nevű sárga színezékanyag, illetve a szójaszószban egyrészt a szója, másrészt az egyéb színezékanyagok úgynevezett kínai ételallergia szindrómát okozhatnak, ami elég súlyos, asztmás tünetekkel is járhat.

A kozmetikumok összetevői, illatanyagok is okozhatnak allergiát, ilyen esetben speciális és allergénmentes kozmetikumokat kell használni. Ha valaki másra is allergiás, például valamilyen pollenre, akkor az adott növény virágzásának időszakában a magas pollenterhelés hatására fokozottabb allergiás reakció jelentkezik. Abban az időszakban minden másra, így az ételszínezékekre is fokozottabban reagálhat a szervezete.

Ezt is szeretjük