Időről időre mindenki tapasztalhat puffadást az étkezések után. A leggyakoribb ok, hogy az elfogyasztott ételek és italok miatt túl sok gáz gyűlik fel a bélrendszerben.
Egyes élelmiszerek - különösen az érzékenyebbeknél - kifejezetten kellemetlen puffadáshoz, gázképződéshez vezethetnek. Az étrend megváltoztatása, a legproblémásabb táplálékok kerülése, más elkészítési eljárások kipróbálása enyhíthet a panaszon.
Élelmiszerek, amik puffasztanak
A puffadás valószínűségét fokozza a gyors étkezés és a dohányzás is. Sokan a menstruáció alatt is szembesülnek a kellemetlenséggel. Fontos megjegyezni, hogy amennyiben a panasz krónikussá válik, egészségügyi probléma is állhat a háttérben. A puffadást okozó kórképekhez tartoznak a gyulladásos bélbetegségek, az irritábilisbél-szindróma, a különböző ételintoleranciák és egyes nőgyógyászati daganatok is. A kivizsgálás ilyen esetben tehát elengedhetetlen.
A következő élelmiszerek fogyasztása gyakran vezet puffadáshoz, érdemes tehát különös figyelmet fordítaniuk rá a panaszra hajlamosaknak. Apróbb változtatások segíthetnek, így a mennyiség csökkentése, az adott élelmiszer helyettesítése vagy feldolgozása.

A rágózás során több levegőt nyel az ember, ami puffadáshoz vezethet, de nemcsak ez okozhatja a panaszt, hanem az is, hogy a cukormentes termékeket gyakran cukoralkohollal, például xylitollal vagy mannitollal édesítik, ami szintén hozzájárulhat a kialakulásához. Ha már mindenképp rágózna az ember, érdemes limitálnia a cukoralkoholt tartalmazó változatokat.
Fotó: Neydtstock / Getty Images Hungary

A cukormentes termékeket, például csokoládékat, desszerteket szintén gyakran ízesítik cukoralkoholokkal. A mannit vagy mannitol (E421) nagy mennyiségben fogyasztva emésztési panaszokat, puffadást, hasmenést okozhat. A lehetséges mellékhatást fel is kell tüntetni a csomagoláson, ha a termék mannittartalma meghalad egy bizonyos szintet. Vannak, akik az átlagosnál érzékenyebben reagálnak az anyagra.
Fotó: Getty Images Hungary

Az alma a legnépszerűbb és legolcsóbb gyümölcsök egyike, ami tele van antioxidánsokkal és rostokkal, valamint C-vitaminnal. Ugyanakkor egyeseket puffaszthat, méghozzá a magas rost- és fruktóztartalma miatt, amelyek a vastagbélben erjedve fokozott gázképződéshez vezethetnek. Hőkezelés után kevésbé valószínű a panasz, de érdemes lehet kitapasztalni is a még jól tolerálható mennyiséget.
Fotó: Getty Images Hungary

A szénsavas üdítőitalok puffadást okozhatnak, és ez nem mindig csak a szénsavasságuknak köszönhető, a cukormentes, diétás termékekben a mesterséges édesítőszerek is hozzájárulhatnak a problémához. Egyéb egészségügyi megfontolások alapján is a szénsavas üdítők visszaszorítása javasolt, szomjoltásra a víz és a teafélék a legjobbak.
Fotó: Peter Dazeley / Getty Images Hungary

A sör nemcsak azért puffaszt, mert szénsavas, hanem azért is, mert fermentálható szénhidrátokból, például árpából, kukoricából, búzából és élesztőből készül. Amennyiben panaszt okoz, érdemes korlátozni a fogyasztását vagy mással helyettesíteni az italt, a vörösbor kevésbé problémás ebből a szempontból, de az alkohol, különösen nagy mennyiségben, puffadáshoz vezethet.
Fotó: Getty Images Hungary

A chiamag elképesztő népszerűségnek örvend, ami leginkább annak köszönhető, hogy készíthető belőle például diétába illeszthető, alakbarát puding is. A mag rosttartalma kiemelkedően magas, éppen ez az, ami miatt a napi ajánlott mennyiség összesen 15 gramm belőle, ugyanis emésztési panaszokat, puffadást, székrekedést vagy hasmenést okozhat. Az érzékenyebb gyomrúaknak érdemes betartaniuk az ajánlott mennyiséget.
Fotó: Kvladimirv / Getty Images Hungary

A keresztesvirágú zöldségek, köztük a brokkoli is, rendkívül egészségesek, ugyanakkor puffaszthatnak. Ennek ellenére különösebb érzékenység megléte nélkül nem érdemes kiiktatni őket az étrendből, a hőkezelés, főzés, sütés segíthet a panasz csökkentésében.
Fotó: Getty Images Hungary

A hüvelyesek, így a babfélék a legismertebb puffasztó élelmiszerek közé tartoznak. Az előzetes áztatásuk segíthet a panasz csökkentésében. A legjobb hatás érdekében érdemes az áztatóvizet többször is cserélni.
Fotó: Getty Images Hungary
Természetes módszerekkel szabadulnál meg a puffadástól?
Szerencsére vannak olyan módszerek, amelyek segíthetnek a puffadás megszüntetésében.
4 hatékony és természetes megoldás puffadás ellen: gyorsan megszüntetik a panaszokat
A hasfeszülés, puffadás nagyon kellemetlen, szerencsére vannak módszerek, amik segítenek megszüntetni.
Elolvasom
(Képek: Getty Images Hungary.)