4 hatékony és természetes megoldás puffadás ellen: gyorsan megszüntetik a panaszokat

A hasfeszülés, puffadás nagyon kellemetlen, szerencsére vannak módszerek, amik segítenek megszüntetni.

puffadás
beauty and style
Top olvasott cikkek

Az élete során mindenki találkozik a puffadás kellemetlen érzésével. A hasfeszülés leggyakoribb oka, hogy sok gáz van a bélrendszerben. Ez általában az elfogyasztott ételeknek és italoknak köszönhető, bizonyos zöldségek és szénsavas italok könnyen előidézhetik a panaszt, különösen az arra hajlamosaknál.

Szerencsére vannak olyan módszerek, amelyek segíthetnek a puffadás megszüntetésében. Ugyanakkor fontos szem előtt tartani azt is, hogy ha állandósul a tünet, már betegség is állhat a háttérben, ekkor muszáj orvoshoz fordulni vele. 

Módszerek a puffadás megszüntetésére

A puffadást telítettségérzés, esetenként fájdalom, fokozott gázképződés is kísérheti. Az emésztőrendszerben gáz képződik, amikor az emésztetlen étel lebomlik, vagy amikor az érintett túl sok levegőt nyel, például rágózás, gyors táplálkozás vagy dohányzás során. Olykor egészségügyi probléma áll a háttérben, például gyulladásos bélbetegség, irritábilisbél-szindróma vagy ételintolerancia.

A menstruáció előtt és alatt is sok nő tapasztalja a kellemetlenséget. A rosthiányos étkezés, a túl sok cukor és só fogyasztása, a szénsavas italok szintén puffadáshoz vezethetnek. Vissza-visszatérő panasz esetén érdemes szakemberhez fordulni. A puffadás megszüntetésében a következő egyszerű, természetes praktikák is a segítségedre lehetnek

Séta

Bár hasfeszüléssel valószínűleg a legkevésbé sem szeretnél mozogni, a fizikai aktivitás elősegíti a rendszeres bélmozgást, ami hozzájárulhat a belek kiürítéséhez. Ezt székrekedés esetén is érdemes észben tartani. Már egy rövidebb séta is enyhítheti a panaszt.

Jóga

Az emésztőrendszer működését egyes jógagyakorlatok is támogathatják. Például a csecsemőpóz vagy a zsugorpóz hozzájárulhatnak a felesleges gázok felszabadításához. Korábbi cikkünkben további emésztéssegítő jógapózokat, illetve a képes bemutatásukat is megtalálod. 

Óvatos hasmasszírozás 

A finom mozdulatokkal, óvatosan végzett hasmasszírozás is csillapíthatja a puffadást. Ehhez a kezeket közvetlenül a jobb csípőcsont fölé kell helyezni, majd körkörös mozgással, enyhe nyomást gyakorolva a jobb bordaív irányába vinni. Ezután finoman dörzsölve a köldök felett a bal bordaív felé haladnak a kezek, majd lassan le a bal csípőcsonthoz. A legkisebb fájdalom jelentkezésekor abba kell hagyni a masszírozást! 

Meleg fürdő

Egy kellemes, meleg kádfürdő segít az elalvásban, csökkenti a stresszt, és a feszülő hasnak is megnyugvást hozhat. A stressz egyébként előidézheti a puffadást, így azzal, hogy a fürdés során ellazulsz, és csökken a stressz-szinted, már önmagában is hozzájárulhat a panasz csillapításához. 

A cikk az ajánló után folytatódik

Szűrővizsgálat házilag

Az emésztőrendszeri bajok sokszor egészen addig rejtve maradnak, amíg tüneteket nem okoznak. Épp ezért hasznos otthon is elvégezhető tesztünk, mert már a korai stádiumban kimutatja a szabad szemmel nem érzékelhető vérzéseket a székletben, aminek köszönhetően sok betegséget megelőzhetsz.

Bővebben itt olvashatsz a termékről.

Promóció

Így lehet megelőzni

Amennyiben nem betegség okozza a puffadást, hosszú távon a megelőzés célravezetőbb. Ehhez érdemes fokozatosan emelni a rostbevitelt, csökkenteni a sófogyasztást, a szénsavas üdítőket pedig vízre cserélni. A fizikai aktivitás fokozása szintén lényeges feladat, és szükség lehet az étkezési minta átalakítására is: javasolt a néhány nagyobb adag helyett többször kisebb adagokat enni. 

A legjobb rákmegelőző, emésztésserkentő rostforrások

A probiotikumok köztudottan elősegítik az emésztési folyamatokat, védik a bélflóra egészségét, és támogatják a szervezet megfelelő védekezőképességét. Hatásuk prebiotikus rostokkal társítva lesz teljes.

(Képek: Getty Images Hungary.)

Ezt is szeretjük