A muffinok méltán közkedvelt édességek, hiszen egy alaprecept birtokában a végtelenségig variálhatók, gyorsan elkészülnek, és piszkolni sem kell velük sokat, csak egyszerűen összekeverni a hozzávalókat, majd formába öntve kisütni azokat.
A gyors desszertek ugyanakkor nagyon könnyen egészségessé varázsolhatók, csak egy icipici szemfülesség szükséges ahhoz, hogy a megfelelő alapanyagokat válogasd össze, és felülírd a szokásos receptet.
Egészséges muffinok
Ha nem kimondottan a fogyókúra a cél, és nem számlálod a kalóriákat, elegendő csak kis módosításokat tenni a receptben: próbáld ki a süteményt dióval, mandulával, netán a barnuló banánokkal vagy sósan, egészséges zöldségekkel. Szükség szerint cukorbetegség és gluténérzékenység esetén is jól variálhatók a tésztareceptek, mégsem fognak szétesni.

A zabpehely rostban gazdag, jól variálható alapanyag, nemcsak kekszekhez. A
belőle készült muffin aszalt gyümölcsökkel és olajos magvakkal még finomabbá tehető, és 40 perc alatt készen is van.
Fotó: iko636 / Getty Images Hungary

A mákban a tejnél is
tízszer több a kalcium, ezért érdemes gyakran fogyasztani. A
banános recept hajdinaliszttel készül, de kedvedre variálhatod az egészségügyi diéták szerint, cukorbetegség esetén tegyél bele a cukor helyett eritritet, de a banán is édesíti.
Fotó: Fascinadora / Getty Images Hungary

A mandula tele van magnéziummal és kalciummal, így a diós-mandulás muffin önmagában is szuper választás. Gluténérzékenyek is fogyaszthatják, ha az
alapreceptben a lisztet fele rizslisztre, fele mandulalisztre cseréled, diabétesszel pedig a cukrot helyettesítsd eritrittel.
Fotó: dashu83 / Getty Images Hungary

A
csupa csokis muffin is lehet diétás, a magas antioxidáns-tartalmú kakaó pedig újabb érv mellette. Mandula- és teljes kiőrlésű búzaliszttel, holland kakaóporral finom lesz.
Fotó: Getty Images Hungary

A sárgarépa K- és A-vitaminban gazdag, édeskés íze miatt süteményekbe is illik. A
répatortás muffin barna cukorral készül, ezért fogyókúrázóknak csínján kell vele bánni. A dió és a fűszerek további ásványi anyagokkal teszik egészségesebbé a végeredményt.
Fotó: bhofack2 / Getty Images Hungary

A sütőtök csupa egészség, a répához hasonlóan tele van karotinoidokkal, és
puha muffin is készíthető belőle. A cukrot szükség esetén eritritre vagy xilitre cserélheted, a sütőtök pedig önmagában is édesíti a süteményt.
Fotó: Getty Images Hungary

Alma és dió még kapható a piacokon, gazdagok rostban és ásványi anyagokban is. Isteni
diós muffint lehet belőlük összedobni alig fél óra alatt: gluténérzékenyek a lisztet zab- vagy rizsliszttel is készíthetik, és a cukor is felcserélhető mézzel vagy természetes édesítőszerrel.
Fotó: KitchenM / Getty Images Hungary

A sós ízek kedvelőinek ismerniük kell a jól variálható
sajtos muffin alapreceptjét, melyben a liszt rizs- és kukoricaliszttel fele-fele arányban helyettesíthető. A jó minőségű sajt sok kalciummal és fehérjével látja el a szervezetet. Kaporral vagy tökmaggal megszórva még istenibb!
Fotó: kasia2003 / Getty Images Hungary

A
medvehagymás, tejfölös-sajtos muffin igazi csodás vendégváró, melyben a liszt szükség esetén lecserélhető teljes kiőrlésű lisztre, esetleg rizs- és kukoricaliszt keverékére. A zöld növény nagyon egészséges, a fokhagymánál is erősebb immunerősítő, és káliumban is gazdag.
Fotó: renvema / Getty Images Hungary

A brokkoli tele van rosttal, A- és K-vitaminnal. A zöldségek kedvelői a
belőle készült muffint is kedvelni fogják. Gluténmentes lisztkeverékből is tökéletes, de akár kukorica- és teljes kiőrlésű búzalisztet is vegyíthetsz.
Fotó: Julvostrik / Getty Images Hungary
(Borító- és ajánlókép: Getty Images Hungary.)