Régen a szegények krumplijának nevezték a csicsókát, mivel a gyenge minőségű talajon is megtermett, ma azonban már a legjobb éttermek étlapján szerepel, ami nem véletlen: valójában egy nagyon értékes, tápanyagban gazdag és sokoldalú zöldség.
A szénhidrátok nagyobbrészt nem keményítő, hanem inulin formájában találhatók meg a csicsókában, így jó hatást gyakorol a vércukorszintre, és a rendkívül magas élelmirost-tartalmának köszönhetően serkenti az emésztést is. Tartalmaz még káliumot, de némi magnéziumot, A-, C- és B-vitaminokat is.
Csicsókás receptek
A csicsóka tehát az egészség hosszú távú megőrzését szolgálja, egyedül az inulinra érzékenyebben reagálók számolhatnak némi puffadással a fogyasztása után. Megéri mégis sokszor az asztalra kerülnie, mivel valóban számos jó hatása van a szervezetre nézve, ráadásul sokféleképp elkészíthető.

A csicsóka remek alapja a
krémlevesnek, hagymával, tejszínnel megbolondítva isteni. A legjobban a szívvédő hatású rozmaring illik hozzá fűszerként.
Fotó: zeleno / Getty Images Hungary

Különleges és egészséges fogás a pisztráng csicsókával és dióval -
Széll Tamásék sikerreceptjével lenyűgözheted a családot. A halas receptek egyébként is védik a memóriát és a szívet, ezért érdemes gyakran fogyasztani őket.
Fotó: Széll Tamás és Szulló Szabina

A csicsóka mindenben jó alternatívája a burgonyának, így sült
zöldségköretnek is tökéletes. Tepsiben, olívaolajjal sütve nem terheli meg a szív egészségét sem.
Fotó: CCat82 / Getty Images Hungary

Salátákba akár nyersen is beleillik a csicsóka. Az apróra szelt zöldséghez tegyél lila káposztát, likopinban gazdag paradicsomot, karotintartalmú sárgarépát.
Fotó: bunyarit / Getty Images Hungary

Krumplipüré helyett
csicsókapüré is készülhet, jól kiegészíti az allicintartalmú fokhagyma, amely fertőtlenítő hatással is bír, ezáltal segít kivédeni a betegségeket.
Fotó: Getty Images Hungary

Más zöldségekhez - így a céklához, répához, zellerhez - hasonlóan
házi chipsnek is megfelelő a csicsóka. Ha nem akarod, hogy tocsogjon az étolajban, sorakoztasd tepsibe, és egy kevés fűszeres, például rozmaringos olívaolajjal vagy citrommal meglocsolva süsd ki!
Fotó: bonchan / Getty Images Hungary

Akár mártogatós is készülhet csicsókából, ami nyers zöldségekhez, falatkákhoz ideális, a családi összejöveteleken és a házibulikban is nagy sikere lehet. Kis citrommal, fokhagymával ízesítsd!
Fotó: marmo81 / Getty Images Hungary

A zöldséglevesekben az a jó, hogy a hozzávalóknak csak a képzelet szab határt. Próbálj ki valami újat: dúsítsd csicsókával, akár tehetsz még hozzá paszternákot is, kellemesen édeskés ízt és rostban gazdag, melegítő fogást kapsz, méghozzá gyorsan.
Fotó: YelenaYemchuk / Getty Images Hungary

Sokkal egészségesebb
lehet a kenyér, ha házilag, sült és pürésített csicsókából készül el olívaolajjal, és némi rozmaring is kerül bele.
Fotó: yipengge / Getty Images Hungary

A rakott krumplit is érdemes picit újragondolni, és egyben főtt vagy sült csicsókából elkészíteni a fogást - sonkával még jobb. De
még a brassói is sokkal egészségesebb vele, akár a sertést is lecserélheted benne csirkehúsra!
Fotó: Dar1930 / Getty Images Hungary
(Borító- és ajánlókép: Getty Images Hungary.)