Hirtelen halált okozhat a rossz emésztés: megdöbbentő oka van, de megelőzheted!

A többségnek fogalma sincs az összefüggésről.

FeminaShop

Látogass el a
Femina Shopba!

Megnézem
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A gyulladásos bélbetegségek csoportjába tartozó Crohn-betegség nem csupán kellemetlen tünetekkel jár, de megnöveli a trombózis kialakulásának kockázatát is, ezért fontos, hogy a paciens megfelelő véralvadásgátló terápiában részesüljön, tájékoztatott prof. Blaskó György, a Trombózisközpont véralvadási specialistája.

Mi az a Crohn-betegség?

A Crohn-betegség egy krónikus gyulladásos bélbetegség, melyet legtöbbször már fiatalkorban diagnosztizálnak. Általában a vastag- és a vékonybél az érintett, de az emésztőszervrendszer bármely részén kialakulhat. Mivel a nyálkahártya gyulladásával jár, kellemetlen és fájdalmas tüneteket okoz.

Ilyen az erős hasi fájdalom, hasmenés, véres széklet, láz, szemészeti és bőrproblémák, súlyos esetben fisztulák és fekélyek. Az étvágytalanság és a hasmenés miatt a beteg rövid időn belül nagyobb súlyt veszíthet. A kiváltó ok egyelőre nem tisztázott, a szakemberek szerint legnagyobb valószínűséggel fertőzés, bizonyos genetikai státusz vagy autoimmun-folyamatok lehetnek a háttérben. Amennyiben a vékonybél kerül gyulladásos állapotba, úgy felszívódási zavarok léphetnek fel, ami vitamin- és ásványianyag-hiányt eredményez.

A Crohn-betegség veszélyei

A hiányállapotok kialakulásán túl az állapot igen súlyos szövődményekkel is járhat. A gyulladás miatt a bélüreg átmérője csökkenhet, ami rossz esetben akár bélelzáródáshoz is vezethet. A betegség gyakran ízületi problémákat, a bőrön megjelenő fájdalmas elváltozásokat is okozhat. Ha a gyulladás más szervekre is átterjed, úgy az adott szerv zavarát is előidézheti.

Fokozott trombózisrizikóval jár

A véralvadási specialista felhívja a figyelmet arra, hogy a bélgyulladás háromszorosára növeli a mélyvénás trombózis kialakulásának kockázatát. Ha egyéb rizikófaktorral, például szívproblémákkal, diabétesszel vagy hormonterápiával párosul, akkor akár 80%-kal nagyobb valószínűséggel alakul ki a probléma.

Érzelmek logikája - Hogyan vannak jelen az érzelmek a logikus gondolkodásban?

A Femina Klub novemberi vendége Dr. Mérő László matematikus, pszichológus lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya az érzelmek és az elme bonyolult viszonyáról beszélget. Körbejárjuk, mit jelent valójában az érzelmi intelligencia, megismerjük az érzelmek szerkezetét, és hogyan alkalmazhatjuk a felismeréseinket mindennapi problémáink megoldásában is.

Pontos részletek az estről itt olvashatók: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2023. november 6. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

Ennek oka, hogy a krónikus gyulladás olyan változásokat eredményez a véralvadási működésben, ami fokozza a vérrögök kialakulását. Ráadásul a vérrög feloldásában részt vevő fibrinolitikus rendszer is zavart szenved, ami tovább növeli a trombózis kockázatát.

Előzd meg a tragédiát!

A bélgyulladás okozta mélyvénás trombózis és az abból adódó tüdőembólia - melyek halálhoz is vezethetnek - kialakulásának kockázata csökkenthető aktív megelőzéssel. Fontos a megfelelő mennyiségű folyadékfogyasztás, valamint a hiányállapotok megszüntetése. Különösen a B6-, a B12-vitamin és a folsav hiánya kritikus, ugyanis ez képes csökkenteni a homociszteinszintet.

Még nincs egységes irányelv arra vonatkozóan, hogy szükség van-e gyógyszeres prevencióra is. A legtöbb szakember abban egyetért, ha a Crohn-betegség mellett fennáll egyéb olyan tényező, amely megnöveli a trombózis rizikóját, akkor szükséges az ilyen irányú megelőzés is. A prevenciós terápia minden esetben egyéni elbírálás szerint történik. Mindenképp konzultálj orvosoddal erről a témáról, amennyiben téged is érint a betegség.

Ezt is szeretjük