Hirtelen halált okozhat a rossz emésztés: megdöbbentő oka van, de megelőzheted!
A többségnek fogalma sincs az összefüggésről.

beauty and style
Top olvasott cikkek

A gyulladásos bélbetegségek csoportjába tartozó Crohn-betegség nem csupán kellemetlen tünetekkel jár, de megnöveli a trombózis kialakulásának kockázatát is, ezért fontos, hogy a paciens megfelelő véralvadásgátló terápiában részesüljön, tájékoztatott prof. Blaskó György, a Trombózisközpont véralvadási specialistája.

Mi az a Crohn-betegség?

A Crohn-betegség egy krónikus gyulladásos bélbetegség, melyet legtöbbször már fiatalkorban diagnosztizálnak. Általában a vastag- és a vékonybél az érintett, de az emésztőszervrendszer bármely részén kialakulhat. Mivel a nyálkahártya gyulladásával jár, kellemetlen és fájdalmas tüneteket okoz.

Ilyen az erős hasi fájdalom, hasmenés, véres széklet, láz, szemészeti és bőrproblémák, súlyos esetben fisztulák és fekélyek. Az étvágytalanság és a hasmenés miatt a beteg rövid időn belül nagyobb súlyt veszíthet. A kiváltó ok egyelőre nem tisztázott, a szakemberek szerint legnagyobb valószínűséggel fertőzés, bizonyos genetikai státusz vagy autoimmun-folyamatok lehetnek a háttérben. Amennyiben a vékonybél kerül gyulladásos állapotba, úgy felszívódási zavarok léphetnek fel, ami vitamin- és ásványianyag-hiányt eredményez.

A Crohn-betegség veszélyei

A hiányállapotok kialakulásán túl az állapot igen súlyos szövődményekkel is járhat. A gyulladás miatt a bélüreg átmérője csökkenhet, ami rossz esetben akár bélelzáródáshoz is vezethet. A betegség gyakran ízületi problémákat, a bőrön megjelenő fájdalmas elváltozásokat is okozhat. Ha a gyulladás más szervekre is átterjed, úgy az adott szerv zavarát is előidézheti.

Fokozott trombózisrizikóval jár

A véralvadási specialista felhívja a figyelmet arra, hogy a bélgyulladás háromszorosára növeli a mélyvénás trombózis kialakulásának kockázatát. Ha egyéb rizikófaktorral, például szívproblémákkal, diabétesszel vagy hormonterápiával párosul, akkor akár 80%-kal nagyobb valószínűséggel alakul ki a probléma.

Ennek oka, hogy a krónikus gyulladás olyan változásokat eredményez a véralvadási működésben, ami fokozza a vérrögök kialakulását. Ráadásul a vérrög feloldásában részt vevő fibrinolitikus rendszer is zavart szenved, ami tovább növeli a trombózis kockázatát.

Előzd meg a tragédiát!

A bélgyulladás okozta mélyvénás trombózis és az abból adódó tüdőembólia - melyek halálhoz is vezethetnek - kialakulásának kockázata csökkenthető aktív megelőzéssel. Fontos a megfelelő mennyiségű folyadékfogyasztás, valamint a hiányállapotok megszüntetése. Különösen a B6-, a B12-vitamin és a folsav hiánya kritikus, ugyanis ez képes csökkenteni a homociszteinszintet.

Még nincs egységes irányelv arra vonatkozóan, hogy szükség van-e gyógyszeres prevencióra is. A legtöbb szakember abban egyetért, ha a Crohn-betegség mellett fennáll egyéb olyan tényező, amely megnöveli a trombózis rizikóját, akkor szükséges az ilyen irányú megelőzés is. A prevenciós terápia minden esetben egyéni elbírálás szerint történik. Mindenképp konzultálj orvosoddal erről a témáról, amennyiben téged is érint a betegség.

Ezt is szeretjük