A céklában rengeteg olyan vitamin és ásványi anyag van, mely jótékony hatást gyakorol a szervezet egészségére, ezt pedig kár is lenne nem kihasználni: ráadásul sokféle módon elkészíthető, és olcsó is.
A zöldséget sokáig szinte csak savanyúságként fogyasztották az emberek, manapság viszont egyre inkább előtérbe kerül a főételekben és a könnyű uzsonnákban is. Nagy szerencse, hiszen számos hasznos anyagot, többek között C- és B6-vitamint, káliumot, vasat, magnéziumot is tartalmaz.
Ételek jótékony hatású céklából
A cékla betanin nevű színvegyületének és fenoltartalmának köszönhetően antioxidáns hatású, védi a sejteket a szabad gyököktől, segíti a sejtregenerálódást, gyulladáscsökkentő hatású. A brit Northumbria Egyetem 2015. évi kutatásában arra is rámutatott: rákellenes hatással is bír, a daganatok megelőzésben is potenciális segítséget jelenthet.

A
céklaleves a hideg évszak finom előétele, jól felmelegít a hidegebb napokon, tele van vitaminnal, curryvel kiegészítve pedig még jótékonyabb hatású: a fűszer ugyancsak fontos gyulladáscsökkentő.
Fotó: juliedeshaies / Getty Images Hungary

A
sült cékla köretként krumpli helyett is megállja a helyét, de könnyű zöldséges vacsiként is remek fogás. A céklával egybesütött fokhagyma allicintartalma révén a fertőzésektől is véd.
Fotó: istetiana / Getty Images Hungary

A
céklás rizottó remek egytálétel, mely nagyon sok jót tartalmaz: magas kalciumtartalmú parmezánt, fokhagymát és szívvédő olívaolajat is.
Fotó: Lilechka75 / Getty Images Hungary

Az
almás céklasaláta sült vagy nyers céklából is készíthető. A C-vitaminban gazdag alma és a karotintartalmú sárgarépa a saláta immunerősítő hatását erősíti.
Fotó: Getty Images Hungary

Egy hummusz reggelire és könnyű vacsorára is jó ötlet: a csicseriborsó és a szezámpaszta vasat, kalciumot, magnéziumot tartalmaz, és a
cékla íze is illik hozzá.
Fotó: ElenaTaurus / Getty Images Hungary

A zöldségfasírtok remek alternatívái a húsmasszából készült ételeknek. Nemcsak főzelék vagy köret mellé, de akár egy vegaburgerbe is jó választás
egy céklafasírt.
Fotó: alely / Getty Images Hungary

Az egyszerű ételek is újragondolhatók a zöldséggel: a
céklás gnocchi kellemesen édeskés ízű, és zabliszt, burgonya, parmezán hozzáadásával készül.
Fotó: ArtemisiaDemon / Getty Images Hungary

Nem igaz, hogy a fogyókúrázóknak és az életmódváltóknak el kell kerülniük a pizzákat: jó alapanyagokkal bátran fogyaszthatók, így akár
céklapizza is készülhet. Akár karfiol vagy brokkoli is kerülhet rá.
Fotó: LarisaBlinova / Getty Images Hungary

A
gorgonzolás céklasalátát jól kiegészíti a szívvédő káliumot és K-vitamint tartalmazó spenót, az alma és a magnéziumban is gazdag dió.
Fotó: Lilechka75 / Getty Images Hungary

A
céklachutney a főételek vagy desszertek kiegészítőjeként is jó szolgálatot tesz. Jó fűszeresen felmelegíti a lelket, így az antibakteriális hatású szegfűszeg és a fahéj is, de almával az igazán nyerő.
Fotó: manyakotic / Getty Images Hungary
(Borító- és ajánlókép: Getty Images Hungary.)
Segítünk megtalálni a legjobbat!
A Vitaminkalkulátorunk 9 egyszerű kérdéssel több mint negyven vitaminunk közül ajánl két olyan terméket, amik céljaidnak leginkább megfelelnek. Figyelembe vesszük a fizikai aktivitást, étkezési szokásokat és érzékenységeket, hogy a legjobb döntést hozhasd. Tudjuk, hogy könnyű elveszni a részletek közt, de mi itt vagyunk, hogy segítsünk!
Promóció