Fűszeres cékla-chutney almával: ezt savanyúság helyett is kínálhatod
A cékla könnyen és olcsón beszerezhető, készíts belőle izgalmas, isteni, szemkápráztató chutney-t!

almas-ceklachutney
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A fűszeres zöldséglekvár nálunk is egyre több változatban hódít. Az almás-céklás chutney-val könnyen helyettesítheted a hagyományos savanyúságokat. Feldobhatod vele a sült húsokat, de a sajtokhoz, a szendvicsekhez is jól illik. Ha nem akarod, hogy a cékla megfogja a kezedet, kesztyűben pucold meg és vágd fel. 

almas-ceklachutney-recept

Almás cékla-chutney

Hozzávalók:

  • 1.5 kg cékla
  • 12 dkg cukor
  • 10 dkg mazsola
  • 3 db alma
  • 2 db lilahagyma
  • 1 dl balzsamecet
  • 1 teáskanál szegfűszeg
  • 1 teáskanál fahéj
  • 0.5 teáskanál köménymag
  • bors
Recept idők

Elkészítés:

A céklát alaposan mosd meg, majd tedd fel főni valamivel több vízben, mint amennyi ellepi. Amikor puha, vedd le a tűzről, és várd meg, míg kihűl. Pucold meg, és vágd kisebb darabokra vagy csíkokra. Az almát és a hagymát pucold meg, aprítsd fel. Dobd egy lábosba, önts rá két deci vizet, balzsamecetet, és kezdd főzni. Ízesítsd szegfűszeggel, fahéjjal, köménymaggal, sóval és borssal.

Főzd 30 percig, amíg az almás keverék pépessé nem válik. Közben dobd hozzá a mazsolát is. Kavargasd meg többször, nehogy leégjen. Végül tedd hozzá a cukrot és az aprított céklát is. Forrald fel, várd meg, míg besűrűsödik, és töltsd a chutney-t kisebb üvegekbe. Hűtőben két-három hétig is eláll.

Az almából és a céklából nem csak chutney-t, de remek salátát is készíthetsz. Egyszerű, zamatos, és igazán egészséges, turbózd vele az immunrendszeredet!  

Ezt is szeretjük