Úgy néz ki, mint az erdei szamóca, de mérgező - 3 bogyós gyümölcs, amelyből bátran csemegézhetsz
A bogyós gyümölcsök tele vannak vitaminokkal. Kirándulás előtt azonban fontos megtanulni, melyek a mérgezők, és melyek azok, amikből nyugodtan ehetünk.
A levertséget egy jó kis túrázással el lehet űzni. Érdemes tehát felkerekedni és a hazai erdőkben sétálni egy nagyot. A kirándulás kiszabadít a négy fal közül, feltölt D-vitaminnal, energiával, új élményekkel.
Mindennap lehet új ismeretekkel gazdagodni, főleg, ha nyitott szemmel járunk. Tölts le egy növényhatározó applikációt, vegyél magadhoz bogyós gyümölcsökkel teli elemózsiát, és irány az erdő!
Erdei szamóca vagy mérgező díszeper?
Az erdei szamóca vadon él a természetben. Virágzása május-júniusra esik, és a napos erdőszéleken található élénkpiros, illatos, apró szemek június-júliusban pompáznak. Fontos azonban tudni, hogy míg az erdei szamócatermések mindig lefelé lógnak, létezik egy hasonló kinézetű növény, a díszeper, amelynek termése éppen az ellenkező irányba, az ég felé áll. Ráadásul a díszeper virága sárga, nem pedig fehér. Ezért nagyon fontos, hogy ne edd meg, mert enyhén mérgező lehet.
Az erdei szamóca zamatos gyümölcs, gazdag A-, C- és B-vitaminban, valamint vasban, nátriumban és kalciumban is bővelkedik.
Különböző málnafajták
Az egyik nyári gyümölcs, amelyet bátran fogyaszthat a család erdei kirándulások alkalmával, az a málna. Július végén izgatottan kutathatsz az erdei tisztásokon a gömbölyded piros, lila, fehér, sárga vagy akár fekete szemek után. Az erdei málna minden változata biztonságosan fogyasztható, egyik fajtája sem mérgező. Az ízletes málna édeskés aromájával párosulva gazdag vitaminokban.
A változókorról tabuk nélkül - Hogyan küzdj meg az életközepi válsággal nőként?
Iványi Orsolya, a menopauzaedukáció egyik legnagyobb hazai szószólója, tabuk nélkül beszél a változókor testi-lelki kihívásairól, és arról, hogyan élhetjük meg ezt az időszakot, mint új kezdetet. A Femina Klub novemberi előadásán hasznos tanácsokat kaphatsz az életközepi krízisek kezelésére, és megtudhatod, hogyan értelmezhetjük újra önmagunkat, karrierünket és kapcsolatrendszerünket.
További részletek: feminaklub.hu/
Használd az „IVANYI” kuponkódot, és 20% kedvezménnyel vásárolhatod meg a jegyed!
Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.
Időpont: 2024. november 27. 18 óra
Helyszín: MOM Kulturális Központ
Promóció
Magas C-vitamin és többféle B-vitamin mellett található benne magnézium, vas és kálium is, amelyek fontos tápanyagok az egészség szempontjából. Tehát ha málnára lelsz az erdei kalandok során, nyugodtan élvezheted az ízét, és egészségesebbé teheted a napodat.
Sárga virágú húsos som
A húsos som nem más, mint az első mézelő növények egyike. Kora tavasszal már megpillanthatod a bokrok aranyesőre emlékeztető, sárga virágait. Ez a növény napos helyeket kedvel, és augusztus-szeptember környékén éri el piros, ovális alakú terméseit, amelyek hasonlítanak az olívabogyóra. Érdemes összegyűjteni a már fáról lehullott, teljesen érett bogyókat. A húsos som gyümölcse fanyar, de rendkívül finom ízzel rendelkezik. Termőhelyét tekintve a Nyírségben honos, de napjainkban megtalálható a szatmári, somogyi, zalai és baranyai területeken is.
A húsos som kiemelkedően gazdag C-vitaminban, így fogyasztása javítja a szervezet ellenállóképességét. A legízletesebbek a bogyók nyersen fogyasztva, amikor már túlérettek. Emellett készíthetsz belőlük lekvárt, szörpöt, kompótot, és kiválóan passzolnak vadhúsételekhez. Ez a növény rendkívül értékes, régen például kemény fájából szerszámokat is készítettek. Egy valódi kincs, amely gazdagítja a természetünk és táplálékunk sokszínűségét. Érdemes felfedezni ezt a gyümölcsöt és kihasználni minden előnyét, amit nyújt számunkra.
Olvass tovább: 4 bogyós gyümölcs, ami csodás hatással van a testre
A szív és a sejtek egészségét az antioxidánsokban gazdag bogyós gyümölcsök is támogatják.
Rákmegelőző, szívvédő, és a memóriának is jót tesz: 4 bogyós gyümölcs, ami csodás hatással van a testre
A bogyós gyümölcsök szívvédő, rákmegelőző hatással bírnak, ezért érdemes gyakran fogyasztani őket.
Elolvasom(Képek forrása: Getty Images Hungary)