4 immunerősítő bogyó a téli erdőből a kökénytől a somig: sokkal jobbak az egzotikus gyümölcsöknél

A téli bogyós gyümölcsök remekül fedezik a szervezet vitaminszükségletét.

kökény bogyó

FeminaShop

Látogass el a
Femina Shopba!

Megnézem
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A téli immunerősítés nélkülözhetetlen eleme a táplálkozás: a gyümölcsökben, zöldségekben gazdag, változatos étrend megerősíti, vitaminokkal és ásványi anyagokkal látja el a szervezetet, így az hatékonyabban tudja felvenni a harcot a kórokozókkal. 

Bár sokan az egzotikus gyümölcsökre esküsznek, messze nem a narancs vagy a mandarin a legjobb a vitaminpótlásban. Az egzotikus gyümölcsök többsége a nagyvilágot féléretten beutazva érkezik a hazai boltok polcaira, pedig jócskán lennének hazai alternatíváik, melyek immunerősítő vitaminokban is sokkal gazdagabbak. Elég csak az erdő kincseire gondolni, akár egy kis túra alatt is begyűjthet az ember egy zacskóval a legjobb, dércsípte téli bogyókból.

Kökény

A hamvasan csillogó kökény kékeslila színe miatt messziről kiszúrható az erdőben. A dércsípte bogyók dundik, puhák, édeskések, bár csersavban gazdagok. A hivatalos vizsgálatok szerint A-, C-, E-, B1-, B2-, B3-, B6- és B9-vitamint is tartalmaz, továbbá növényi szerves savakat, valamint antioxidáns hatású flavonoidokat és procianidineket.

A kökény önmagában is kitűnő csemege, húsa tartósítható alacsony hőmérsékleten szárítva, de mártásként vagy lekvárként is, nem igényel hosszú főzési időt. A lekvár a népi megfigyelések szerint enyhe hasfogó hatással bír. A bogyó húsa joghurtokba, müzlibe keverhető, magjától érdemes magozógéppel, esetleg passzírozással megszabadulni. Gyűjtése nagy tövisei miatt igényel némi óvatosságot.

Érdemes megjegyezni a kökény lelőhelyét, és tavasszal visszatérni, ugyanis teát elsősorban virágjából főznek. Bár a bogyó hasmenés ellen hatásos, a virág enyhe has- és vizelethajtó, némi vérnyomáscsökkentő hatással.

Csipkebogyó

Az egyik legjobb hazai C-vitamin-bomba a csipkebogyó, 100 gramm gyümölcsben több mint 400 milligramm van belőle, ami nagyjából nyolcszorosa a narancsénak. Található még benne A-, többféle B-, E- és K-vitamin is, bioflavonoidok, így rutin, amely elősegíti a C-vitamin hatékony felszívódását. A bogyó kísérletek szerint segít az alacsony koleszterinszint, vércukorszint és vérnyomás stabilizálásában.

A dércsípte csipkebogyó sötétebb piros, puha, édes, csak enyhén savanykás ízű. Frissen vagy lekvárnak, szósznak akkor a legjobb, ha egy áltermést enyhén megnyomva a narancssárga hús kijön a héjból, ilyenkor a szőrös magház passzírozással tüntethető el. De az éretlenebb, keményebb termés is gyűjthető, leszárítható teának, amelyből egy este alatt langyos áztatással hatékony immunerősítő tea készülhet.

Egybibés galagonya

A számos galagonyafaj közül Magyarországon az egybibés a leggyakoribb. A növény a szív gyógyszereként ismert, vérnyomáscsökkentésre leginkább a virágos hajtásvégből készült teát alkalmazzák, de gyümölcse is csupa vitamin. A téli erdő éke a cserje, amelyet feltűnő színe miatt könnyű megtalálni.

Bogyói antioxidáns hatású növényi polifenolokban gazdagok, a sejtvédő hatású vegyületek a kutatások szerint hosszú távon segíthetnek csökkenteni a daganatos megbetegedések, a diabétesz vagy a szívbetegségek kialakulásának esélyét.

Kivonata a kísérletek tanúsága alapján gyulladáscsökkentő hatásúnak bizonyult többfajta betegség esetén, de többek között a vérnyomás szintjére, a szív működésére és az emésztési folyamatokra is jó hatással van. Gyümölcse remek kiegészítője a müzliknek, joghurtoknak, de gyümölcszselé és lekvár készítésére is ideális.

A cikk az ajánló után folytatódik

Ajándékozz szakácskönyvet karácsonyra!

Egy könyvvel nem csak tárgyat ajándékozol, hanem élményt is. 

Mentes Anyu szakácskönyveiből készített ételek lehetőséget adnak új ízek felfedezésére és kipróbálására. Különleges étrendet követőknek, vagy kísérletezni vágyóknak a Mentes Anyu könyvcsomag tökéletes meglepetés lehet. 

Ha idén valami igazán hasznosat ajándékoznál az egészség jegyében, kattints ide. MOST INGYENES HÁZHOZSZÁLLÍTÁSSAL!

Promóció

Húsos som

A pirosló, hosszúkás alakú húsos som gyümölcse savanykás ízű, régóta elterjedt növény az ország területén, ám mostanra az emberek kissé elfeledték hatásait. Az háttérbe szorult som pedig van olyan jó és ízletes, mint az egzotikus bogyók. 

C-vitamin-tartalma megközelítőleg 200 milligramm 100 grammonként, ami jelentős, de karotinokban, polifenolokban is gazdag. A vizsgálatok szerint vegyületei antioxidáns hatással bírnak, segítenek megkötni a szabad gyököket a szervezetben, gyulladáscsökkentő, érvédő hatásúak.

Savanykás íze miatt passzírozva akár vadhúsok, barna mártások mellé is jól illik, a vörösáfonyás szósz hazai helyettesítője lehetne, de lekvár vagy zselé, sőt, ecetes savanyúság is készülhet belőle. Bár a gyümölcsei aprók, a húsos somot szedni könnyű, mivel tövis vagy tüske nincs a szárakon.

Homoktövis, gyömbér, húsleves: van helyük az étrendben

Szuper immunerősítő tápanyagok sorakoznak a legtöbb konyhában, csak tudni kell, mit hogyan érdemes felhasználni.

(Képek: Getty Images.)

Ezt is szeretjük