4-szer annyi C-vitamin van benne, mint a narancsban: a húsos som az erdőink értékes kincse

A húsos som erősíti az immunrendszert, védi a sejteket, és nagyon finom csemege.

A húsos som vitamintartalma
Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Az őszi időszakra készülve egyre fontosabb céllá válik az immunrendszer megerősítése, amelyben nélkülözhetetlen szerepet kap az egészséges életmód, a tudatos étkezés és a rendszeres mozgás, valamint a stressz kerülése. A zöldségek és a gyümölcsök kimagasló vitamintartalmuk révén segítik a szervezetet.

A nyár végi és őszi erdők telis-tele vannak értékes, begyűjthető alapanyaggal, melyek csak úgy bővelkednek a hasznos tápanyagokban, antioxidánsokban. A gyógynövények virágain, levelein és gyökerein túl a bogyós gyümölcsök is bátran begyűjthetők - természetesen a természetvédelmi területeken kívül, és fejenként 2 kilogrammos határig.

Húsos som, a remek C-vitamin-forrás

A húsos som aranyló bogyótermései a nyár végén, ősz elején érnek be, terített asztalt kínálva a madaraknak. Érdemes ilyenkor egy keveset begyűjteni belőle, mivel tápanyagtartalma jelentős, különösen antioxidáns hatású C-vitaminban és polifenolokban, antociánban bővelkedik, de pektint is tartalmaz.

Míg a narancs 100 grammja nagyjából 50 milligramm C-vitamint tartalmaz, addig a somban nagyjából 200 milligrammot mutattak ki a kutatások, ezzel jócskán felülmúl más gyümölcsöket, például a kivit vagy az epret is. A som hatóanyagai védik a sejteket az oxidatív stressztől, óvják az ereket, erősítik a szervezet védekezőképességét, csökkentik a gyulladásokat.

Védi a szívet, szépíti a bőrt

A C-vitamin mellett számos mikrotápanyagot tartalmaz, így megtalálható benne a réz, a cink és a mangán is, melyek ugyancsak jó immunerősítők, és hozzájárulnak a bőr szépségéhez. Káliumtartalma révén a szívre és a vérnyomásra is jó hatást gyakorol, míg a benne levő kalcium a csontok és fogak épségét is óvja. 

A cikk az ajánló után folytatódik

Az anyaság kihívásai cukormáz nélkül

A Femina Klub júniusi vendége Ráskó Eszter humorista lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között az anyaság és a nőiség kihívásairól beszélget. Vajon létezik-e recept a gyerekneveléshez? Miért olyan káros a tökéletes anya mítosza? Hogyan lehet az önazonosság és az önfelvállalás révén a nőknek felvértezni magukat a 21. századi normákkal szemben?

További részletek: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2024. június 3. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

A fanyar, kissé édeskés bogyó rég elterjedt hazánk területén, az elmúlt időben mégis háttérbe szorították a drágább, egzotikus bogyók, mint az acerola, a gojibogyó vagy a vörös áfonya, holott legalább olyan értékes szuperételnek számíthatna.

A som számos módon felhasználható, a nyers fogyasztás mellett aszalványként vagy szárítva téli csemege lehet belőle, de akár befőttként, lekvárként is tartósítható, természetesen a főzés a C-vitamin-tartalmat jelentősen lecsökkenti. 

Fagyasztva jóval hatékonyabban megőrizhetők értékes tápanyagai. Szószként akár az áfonyát is kiválthatja vadhúsok, barna mártás kísérőjeként. A somból a kapribogyóra emlékeztető savanyúság is készülhet, ecetes lében eltéve a korán leszedett gyümölcsök is veszítenek erős karakterükből, csak egy kellemes fanyarság marad meg.

Az értékes csalán

A csalán nem egyszerű gyom, tele van gyógyhatású vegyülettel, és sokoldalúan felhasználható.

A csalán sokkal több, mint teanövény: 6 dolog, amire használható a pestótól a kertészkedésig

A csalán nem egyszerű gyom, tele van gyógyhatású vegyülettel, és sokoldalúan felhasználható.

Elolvasom

(Képek: Getty Images.)

Ezt is szeretjük