Kihajtja a pangó vizet a testből, segíti az emésztést: 8 mennyei étel birsalmával

A birsalma változatosan beilleszthető az étrendbe, különböző ízletes ételek készíthetőek belőle, amiket érdemes kipróbálni szezonja idején.

Birsalmás ételek
Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A birsalma, Cydonia oblonga, áldásos tulajdonságait már az ókorban is ismerték, előszeretettel használták gyógynövényként. Csak nemrég "fedezték fel újra" az őszi gyümölcsöt, és kezdték vizsgálni a szervezetre gyakorolt hatását. 

A kesernyés ízű gyümölcs alacsony kalóriatartalommal bír, egy közepes méretű darab 52 kalóriát tartalmaz, emellett antioxidánsokban gazdag, erősíti az immunrendszert, és támogatja az emésztési folyamatokat is.

Birsalmás ételek

A birsalma magas rost- és víztartalma miatt ideális a fogyni vágyók számára, vízhajtó hatásának köszönhetően, melyet a benne lévő kálium is biztosít, megszabadít a feleslegesen elraktározott, pangó víztől. Méregtelenítő tulajdonságainak hála védi a májat a zsírosodástól, mivel lassítja a fruktóz áramlását a kiválasztószervbe. A benne lévő élelmi rostok pedig megkönnyítik a bélmozgást, és helyreállítják a bél mikrobiomját, ami szintén elengedhetetlen eleme a fogyásnak. Nem szokás nyersen fogyasztani a birsalmát, általában valamilyen főétel mellé köretként, kiegészítő gyanánt tálalják, de ízletes leves vagy desszert is készíthető belőle. 

Két birsalma felhasználásával készül az ízletes őszi gyümölcsleves, mely kiadós fogás akár egytálételként is megállja a helyét, de előétel gyanánt is tökéletes választás. Cukor helyett használhatsz eritritet, az íze nem változik tőle, csak kevesebb lesz benne a kalória.
A zelleres birsalmakrémlevesben a változatosság kedvéért az őszi gyümölcs savanykás-édeskés íze a sósság találkozik, mely harmonikus ízvilágot alkot. Bátran lehet belőle enni, hiszen alig tartalmaz kalóriát, közben az emésztést támogatja kiemelkedő rosttartalma miatt.
A sütőtökkrémleves is sokkal különlegesebb lesz, hogyha egy darab birsalmát is belefőzöl. A pikáns és nagyon tápláló egytálétel tele van vitaminokkal és ásványi anyagokkal, hosszan eltelít, és garantáltan az egyik kedvenced lesz a hideg napokban.
A birsalma mellé általában kacsát szokás tálalni, ami nem véletlen, hiszen ízük nagyon passzol egymáshoz. Érdemes kipróbálni a birsalmás káposzta mellé készül ropogós kacsacombot, akár különleges alkalmakkor, ünnepi ebéd gyanánt is felszolgálhatod nem mindennapi ízvilága miatt. Értékes fehérjékkel, rostokkal lát el.
Birsalmával akár együtt is lehet sütni a kacsacombot, és mindössze három alapanyagból, sóból és borsból áll a nagyon egyszerű, de annál ínycsiklandóbb recept. Egy kacsacombot ha így elkészítesz, és roppanós balzsamecetes salátával elfogyasztasz, garantáltan a következő fogásig nem éhezel meg.
A birsalmás kacsacomb mellé mellé még narancsot és köményt is hozzáadhatsz, mert nagyszerűen kiegészítik az ízét. Amikor kisütötted, itatgasd le róla a zsírt, hogy már csak a ropogós bőre maradjon rajta, és készíts mellé ízletes, laktató karfiolpürét.
Nem csak a kacsahús mellé illik a birsalma, hanem akár csirkecombbal együtt sütve is nagyon finom és hosszan laktató fogás varázsolható belőle, ami értékes fehérjékkel látja el az izmokat, rosttartalma pedig az emésztést segíti.
Végezetül desszert gyanánt megéri kipróbálni a fahéjas sült birsalmát, ami nem csak az édesség iránti sóvárgást enyhíti, hanem a fűszerezése miatt még étvágycsökkentő hatással is bír, a benne lévő rostok pedig eltelítenek. Akár 2-3 darabot is megehetsz belőle bátran, tízóraiként vagy uzsonnaként is megállja a helyét.

(Képek forrása: Getty Images Hungary.)

Ehhez a cikkhez ajánljuk

Ezt is szeretjük